FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Asgari ücret yükü sanayiciye yüklenirse üretim azalır’

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, asgari ücretin maliyetinin sanayiciye yüklenmesi halinde hazır giyimde üretimin çevre ülkelere kayabileceğini söyledi.

‘Asgari ücret yükü sanayiciye yüklenirse üretim azalır’

Dün Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretin 1 Ocak 2016 itibariyle 1.300 lira olacağını açıklarken, iş dünyasında tepkiler büyüyor. İhracatçılar asgari ücret yükünün sanayiciye yüklenmesi durumunda üretimin yurtdışına kayacağını vurgularken, üreticiler de işten çıkarmalar olabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tarıverdi, hükümetin planlandığı gibi asgari ücreti 1,300 liraya çıkarması ve bunun maliyetinin tamamının sanayiciye yüklemesi durumunda hazır giyim sektörünün çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını ve üretimin çevre ülkelere kayabileceğini söyledi.

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini İHKİB üyeleri gerçekleştiriyor.

İHKİB verilerine göre, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracatçısı olan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe, Ocak-Ekim döneminde Türkiye’den 205 ülkeye 14.2 milyar dolar değerinde ihracat yapıldı. Sektörel ihracat 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 10.6 azaldı. Türkiye’nin toplam ihracatı aynı dönemde yüzde 8.6 düşüşle 119.6 milyar dolara geriledi.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. En büyük pazarlar arasında Almanya, İngiltere ve İspanya bulunuyor.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, “Asgari ücretin 1,300 liraya çıkması ve bunun da sanayiciye kalması neticesinde hazır giyim ve tekstil sektörü çok ciddi sıkıntılar yaşar. Zaten rekabette zorlandığımız, dünya piyasalarının daraldığı bir dönem içerisindeyiz” dedi.
MALİYETLERDE CİDDİ ARTIŞA NEDEN OLACAK
OSİAD Başkanı Ahmet Kurt ise, işçiye bin 300 lira asgari ücret verilmesi konusunda devletin fedakarlık yapması gerektiğini aksi takdirde işletmelerin maliyetler artacağı için işçi çıkarabileceğini söyledi. İşverenlerin işçisinin cebine koyduğu paranın miktarı ile ilgili bir sorunu olmadığını İşçisinin cebine ne kadar fazla para koyabilirse bundan mutlu olduğunu ancak bunu yaparken Gelir Vergisi, SSK primi ve İşsizlik ödeneğinin işçi ve işveren paylarının maliyetler üzerinde ciddi artışa neden olduğunu söyledi.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, 1 Kasım seçimlerinden sonra gündemden düşmeyen asgari ücret tartışmaları konusunda “İşçinin yükümlülüğünü devlet üstlenmeli, işverene ilave yük gelirse maliyetlerimiz sadece asgari ücret artışı ile sınırlı kalmaz tüm sistemi zorlayacak bir hal alır ki bu durum işletmeleri zorlar” dedi. Kurt, asgari ücretin tümden kaldırılması yönündeki görüşlere katılmadıklarını, Asgari ücretle çalışan önemli bir hizmet sektörü çalışanı olduğundan, bir taban ücret olması gerektiğini belirtti. Asgari ücretin şu anki haliyle bin 560 liraya mal olduğunu, bu maliyet içinde işçilerin yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 14 sosyal güvenlik primi, yüzde 1 işsizlik fon kesintisi bulunduğunu ifade etti. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması durumunda maliyetlerin yüzde 30 artacağını ifade eden Kurt, işçinin ödediği payı devletin üstlenmesinin daha doğru olacağına dikkat çekti.

“ELEMAN ÇIKARMA YOLUNA GİDİLEBİLİR”
Devletin asgari ücret üzerinden işçiden kesilen gelir vergisi ve SSK primi ile işçi İşsizlik primini devletin üstlenmesi halinde mevcut sistemde bir bozulma olmayacağını söyledi. Aksi takdirde Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkarılması halinde, Asgari ücretin üzerindeki ücretlerde çalışanların ücretlerinde zorunlu artışa gidilmesi gerekeceğini bu durumda işveren üzerindeki istihdam yüklerini ciddi şekilde artıracağını söyledi. Kıdem tazminatı SGK Tavan matrahı gibi kalemlerde telafi edilemeyecek işveren aleyhine artışlar geleceğini ifade etti.

Kurt, “İşverenin yükümlülükleri aynı şekilde devam ettiğinde sadece işçi payını işçinin kendisine ödediğimizde, asgari ücreti 1300 lira yapmak mümkün. Burada, fedakarlığı devletin yapması gerekir. Eğer, asgari ücret artırılır, bu işverene yansıtılırsa işletmelerin zorda kalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kurt, önerdikleri yolun tercih edilmemesi durumunda işletmelerin eleman çıkarma yoluna gidebileceklerini de ifade etti. (ANKA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler