“Krizi fırsata çevirme budur” diyen İKMİB Başkanı Murat Akyüz, birkaç yıla kadar Türkiye’nin kimya devleri arasına gireceğini belirtti.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Murat Gülderen'in haberine göre, borç kriziyle boğuşan ve yüzlerce fabrikanın satılığa çıktığı Avrupa’da en büyük atağı kimya sanayicileri yaptı. Son bir yılda 50’nin üzerinde plastik ve kozmetik alanlarını da kapsayan kimya fabrikası satın alan Türk sanayiciler, bu sayede en az 500 milyon dolarlık dış yatırım yaptı.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, bir yıl içinde Türk kimya sanayicilerinin Avrupa’dan 50’nin üzerinde fabrika ve marka alımı yaptıklarını anlatarak “Türkler kriz avantajını çok iyi kullanıyor. Sıfırdan en az 50 milyon dolara kurulabilecek orta düzeyde bir fabrikayı Avrapa’dan 10-15 milyon dolara kapatabiliyorlar. Krizi fırsata çevirme budur. Hem düşük fiyata alım yapılıyor hem de markanın dağıtım ve pazarlama ağına sahip olunuyor” dedi. Plastik üretiminde hâlâ Avrupa lideri olan Almanya’yı dağıtım ağının gelişmesine paralel üretim ve ihracatla birkaç yıla kadar geçilebileceğine dikkat çeken Akyüz, satın almanın dışında Türklerle gerçekleşen stratejik ortaklıklara da her geçen gün bir yenisinin eklendiğini ifade etti.
Kayalar İspanya’da üretime başladı
Avrupa’da fabrika satınalanların bir kısmı, buradan diğer ülkelere doğru yayılmayı hedefliyor. Endüstriyel mobilya ve ahşap koruma sektöründe faaliyet gösteren Kayalar Kimya’nın Üst Düzey Yöneticisi Ersin Kayalar İspanya’da aldıkları fabrikanın dünya markası olma yolunda hedeflerine büyük katkı sağlayacağını belirterek “Depo kurmak için araştırma yaparken boya fabrikası almanın daha kârlı olduğunu gördük ve güney bölgesinde yer alan bir fabrikayı satın aldık” dedi. Kayalar, 10 milyon Avro yatırımla hayata geçirdikleri fabrika ile üç yıl içerisinde 20 milyon Avro ciro yapmayı ve Avrupa’da daha etkili rol alarak Kuzey Afrika ve Güney Amerika’ya yayılmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Yunanistan’ı ‘Pak’ladı
İlaç, karton, gıda, emlak ve hayvan yemi sektörlerinde faaliyet gösteren Pak Şirketler Topluluğu da komşudaki krizi fırsata çevirerek üretim tesisleri ve merkezi Yunanistan’ın Selanik kentinde bulunan kuşe karton üreticisi Macedonian Paper Mills SA (Mel SA) şirketini satın aldı. Bu satın alma sonucunda, grup şirketlerinden Kartonsan ile birlikte yıllık 280 bin ton düzeyinde üretim kapasitesine sahip olacak olan Pak, Avrupa’nın 4. büyük karton üreticisi konumuna yükselecek.
Pak Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Bozkurt “Kartonsan’dan sonra bölgenin 2. büyük üreticisi olan Macedonian Paper Mills SA gibi tanınmış bir şirketi bünyemize katmak büyük heyecan verici. Bu adımla kâğıt sektöründe Avrupa’daki iddiamızı arttırıyoruz. Satın alma ardından şirketin üretim teknolojilerini yenilemek, enerji tüketimini azaltmak, verimliliği arttırmak amacıyla yatırımlar yapacağız” diye konuştu. Geri dönüşümlü kâğıttan karton üretmek üzere 1964’te kurulan Macedonian Paper Mills SA’nın yıllık cirosu 52 milyon Avro. 200 kişinin çalıştığı şirketin satışlarının yarısı İtalya, İspanya, Türkiye, Romanya ve Kuzey Afrika’ya yapılan ihracat.
Gentaş İtalyan tesisi taşıdı
Bazı fabrika alımları da Türkiye’deki üretimi genişletmek için gerçekleştirildi. Bolu’da orman ürünleri alanında faaliyet gösteren Gentaş AŞ İtalya’da laminant fabrikası satın aldı. 20 milyon TL’ye mal olan fabrikayı Bolu’ya taşıyan Gentaş’ın başkanı Ahmet Kahraman, “Aynı fabrikayı sıfırdan kuracağımıza yüzde 40-50 avantajla kurulu düzene geçtik. Yeni yatırımla mevcut kapasiteyi de yüzde 30 arttırdık. Masa tablaları, okul sıraları, yapı profilleri ve sandalyeler üretiyoruz” dedi.