FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupalı bankaları paraya boğdu

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) uzun süredir beklenen yüzde 1 faizli üç yıl vadeli kredi ihalesine, 489 milyar euro ile beklentilerin çok üstünde bir talep geldi.

Avrupalı bankaları paraya boğdu

Bankaların likidite ihtiyaçlarının giderilmesi için çok önemli bulunan ihale sonrası, piyasalarda da olumlu rüzgar esiyor. Euro, güç kazanırken, borsalarda alım yaşanıyor.

Daha önce 13 vadeli likidite sağlayan ECB'nin bu operasyonu, borç krizi nedeniyle zor bir dönemden geçen Avrupa'daki bankalar için uzun vadeli finansman imkanı sağladı ve rahat nefes aldırdı.ECB, krediye Avrupa genelinde 523 bankanın başvurduğunu açıkladı ancak bankaların ismini vermedi.

İhale öncesinde uzmanların beklentisi ise talebin 300 milyar euro dolayında olması yönündeydi.Bu, aynı zamanda Banka'nın, Haziran 2009'da yaptığı 442 milyar euroluk bir yıl vadeli likidite operasyonundaki miktarı da aştı.

Uzmanlar ihale öncesinde 350 milyar euroluk bir tutara ulaşılmasının piyasalar için olumlu algılanacağını belirtiyordu.

İhale sonrası euro, dolar karşısında güçlenerek 1.32'ye doğru yükseldi. Ancak daha sonra gelen satışlarla yeniden 1.31 sınırına geldi. Borsalarda ilk etapta yüzde 1'i aşan alımlar yaşandı ancak değer kazançları daha sonra gerileyerek yüzde 0.5'ler seviyesine geldi.

Express


En Çok Aranan Haberler