Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, "Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil" dedi.
Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, FED'in sıkılaştırma beklentisinin doları dünyada her şeye karşı değerlendirdiğini, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olağanüstü politika gevşetmesinin de avronun değer kaybetmesine sebep olduğunu anlattı.
Bunların ikisinin etkisi toplandığında euro/dolar çapraz kurunun çok kısa bir zaman içinde farklı bir noktaya geldiğine işaret eden Babacan, şunları kaydetti:
"Euro/dolar bir haftada birbirine göre yüzde 5 gibi değer kaybedebiliyor, değer kazanabiliyor. Bu çok yüksek bir oran ve çok yüksek bir volatilite. Yönetmesi de zor bir konu.
Böyle bir belirsizlik ortamı var dünyada. Bu, kuşkusuz bütün gelişmekte olan ülkeleri etkiliyor. Bizi de etkiliyor. Bizde de son 3-4 hafta içerisinde kurda dalgalanmalar oldu. Kendi içimizdeki tartışmalar da bu dalgalanmanın boyutunu belki biraz artırdı.
Ama şundan emin olun ki Brezilya'dan tutun Hindistan'a kadar, Endonezya'dan tutun Güney Afrika'ya, Meksika'ya kadar her ülkede bu piyasa hareketleri yaşandı. Sadece bize özel bir dalgalanma değildi bu geçtiğimiz 3-4 haftalık dalgalanma. Bunu da uluslararası piyasaları takip edenler gayet iyi izliyor."
"Dolar-toto oynanıyor bugünlerde"
Dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak "dolar-toto" oynandığını belirten Babacan, "Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil" dedi.
Babacan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
* Belki içimizdeki tartışmalar TL'deki dalgalanmanın boyunu artırdı. Tüm para birimleri dolar karşısında değer kaybetti.
* AB'deki durgunluk temel ihrac pazarımız olduğu için bizi ilgilendiriyor. FED'in normalleşme süreci birkaç yıl süre ile izlenmeli. Gelişmekte olan ülkeler büyümenin yüksek olacağı ülkeler olacak.
* G-20 bünyesinde kurulacak KOBİ platformunun anlaşması kısa zamanda imzalanacak. G-20 ülkeleri reformlar konusunda önceliklendirmeyi iyi yapmalı.
* Yeni Anayasa önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddelerinden biri...
* Tam da merkezine demokrasinin konduğu bir anayasımızın olması gerekir.
* Önümüzdeki dönem kritik olacak.
* Yeni bir anayasa yazacak kompozisyon oluşursa Türkiye için çok önemli bir adım olacak.
* İstikrar çok önemli ama nasıl bir istikrar.
* 20 sene öncesine bakın, özgürlüğün olmadığı ülkeler var.
* Gücünü demokrasiden alan bir istikrar Türkiye'nin olmazsa olmazı.
* Ekonomi politikalarımızı hep güven üzerine inşa ediyoruz.
* Hesap verebilir bir yönetim anlayışı çok önemlidir.
* Para politikaları konusundaki öngörülebilirlik üzerinde çalışmamız gerekiyor, belirsizlikleri aşmamız gerekiyor.
* Merkez Bankası tarafından mümkün olursa sadece Merkez Bankası tarafından yapılan iyi bir iletişim önemli.
* Geçen seneyi yüzde 3'ün altında bir büyüme ile kapatacağız gibi görünüyor.
* Geçen yıl Türkiye'de yüzde 5.8'lik bir istihdam artışı var.
* Geçici suni değil, yapısal ayağı sağlam olan bir büyümeyi artırmak gerek.
Zirvede neler konuşulacak?
Zirvede, dünyadan ve Türkiye'den önemli konuşmacılar ve iş insanları bir araya gelecek.
Türkiye'nin en önemli ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Jean Claude Trichet Avrupa ekonomisi ile ilgili beklentilerini anlatacak.
Google Ideas CEO'su Jared Cohen'in teknolojideki yeni gelişmeleri aktaracağı zirvede, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekman "Silikon Vadisi'nde Neler Oluyor?" sorusunun cevaplarını verecek.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde liderlerin hem global hem de sürdürülebilirlik ajandalarına bakılırken, dijitalleşmenin ve dijital şirket olmanın önemi tartışılacak.
Dijital dönemde büyüme stratejilerinin iş dünyasının önemli isimleri tarafından konuşulacağı zirvede, Afrika ve Çin pazarlarındaki fırsatlar Afrika ve Çin ekonomisine yön veren isimlerle birlikte değerlendirilecek.
Perakendedeki değişime dikkat çekilecek Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, başarıya ulaşmada girişimciliğin önemine değinilecek.
Türkiye'nin bölgesel üs ve global güç olması için yapması gerekenlerin tartışılacağı Zirve'de "Kadın Dostu Şirketler" ödül töreni de gerçekleştirilecek.