FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye heyecanla beklerken Bakan Dönmez'den doğal gaz için net tarih! "Herkes mutfağında kullanabilir hale gelecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz stokuyla ilgili açıklamasında "Kışa hazırız" mesajı verdi. Libya ile imzalanan hidrokarbon anlaşmasına değinen Bakan Dönmez, "Oradan çıkarılacak petrol ve gaz başta o ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak" diye konuştu. Dönmez ayrıca Karadeniz'de keşfedilen doğal gazı karaya ulaştırmak için yapımı süren boru hattında gelinen son noktayı duyururken "Bunu herkes mutfağında kullanabilir hale gelecek" diyerek tarih verdi.

Türkiye heyecanla beklerken Bakan Dönmez'den doğal gaz için net tarih! "Herkes mutfağında kullanabilir hale gelecek"

Bakan Dönmez, gündeme ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak soruları yanıtlandırdı. Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gazın Zonguldak'ın Filyos beldesinde karaya çıkarılması için boru hattının yapımı sürerken Bakan Dönmez gelinen son aşamayı "Yüzde 97 tamamlandı" diyerek duyurdu. Bakan Dönmez ilk gazın sisteme verilmesi için mart sonunu işaret etti.

"FİYATIN BELİRLENDİĞİ BİR MERKEZ OLACAĞIZ"

TRT Haber canlı yayınına konuk olan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

  • Türkiye sadece gazın ticaretinin yapılacağı bir merkez olmayacak. Aynı zamanda dağıtımın da yapılacağı bir merkez olacak. Bu durumda fiyatın da belirlendiği bir merkez olacağız. Fiyat mekanizmasında da varız.

thumbs_b_c_154332b73ad72fe49bf6764629e43a30

  • (Enerji fiyatları) Yüksek maliyetleri vatandaşlarımıza daha az yansıtmak için ciddi anlamda sübvansiyon (destek) uyguladık. Geçtiğimiz yılı hatırlatacak olursak sadece doğal gazdaki sübvansiyon desteği 80 milyar lira civarında. Bu maliyete tabii ki Hazine ve Maliye Bakanlığımız katlanıyor. Elektrikte 20 milyar liraydı. Bu sene bu rakam bunun belki iki katı olacak. Çünkü rakamlar geçen seneye göre ciddi manada arttı. Zorunlu olarak bazı artışlar yaptık biz de. Hazinenin taşıyabileceği yük var. Bu yükün büyük bir kısmını oraya alıyoruz.

  • Kışa hazırız. Depolarımız tam dolu şekilde. Daha depolarımızı kullanmaya başlamadık. Depolarımız sayesinde kışı rahat geçireceğiz.

"BUNDAN MEMNUN OLMAYAN ÜLKELER VAR"

  • (Libya ile hidrokarbon anlaşması) Bundan memnun olan ve olmayan ülkeler var. O onların bileceği bir şey. Bundan diğer ülkelerin çekinmemesi gerekiyor. Orada çıkarılacak petrol ve gaz (hidrokarbon ürünleri) başta o ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak. Aslında bu tip çalışmalar arz tarafında üretim artışı sağlayarak sadece iki ülkenin menfaatine değil, bölgesel hatta küresel olarak enerji krizinin çözümüne önemli derece katkı sağlayacak.

thumbs_b_c_edd12edd376cece42ee0fb94fd09a8d1

"HERKES MUTFAĞINDA KULLANABİLİR HALE GELECEK"

  • Karadeniz gazını karaya ulaştırmak için deniz altında yapılan boru hattının yüzde 97'si tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz. Bunu herkes mutfağında kullanabilir hale gelecek.

asdfds

  • Trakya’da yeni nükleer güç santrali için yer belirlemeye çalışıyoruz.

Canlı Borsa

En Çok Aranan Haberler