FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Muş'tan marketlerdeki fahiş fiyatlara ilişkin açıklama

Ticaret Bakanı Mehmet Muş marketlerdeki fahiş fiyatlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak "Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz. Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor" dedi. Bakan Muş araç satışlarına ilişkin, "Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var, inceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, NTV'de marketlerdeki fahiş fiyatlarına ilişkin soruları yanıtladı.

"FAHİŞ FİYATLARLA İLGİLİ İKİ NEDEN VAR"

Bakan Muş'un açıklamalarından öne çıkanlar:

Dünyada pandemiden sonra emtia fiyatları yükseldi. Vatandaşlardan şikayetler geliyor denetim yapıyoruz. Teftiş Kurulu bakıyor, denetimleri sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz verileri kurul içinde değerlendiriyoruz. Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor. Artışlara ilişkin iki sebep var, tedarik zincirindeki üretim aksamaları ve Merkez Bankaları'nın genişletici para politikaları. Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz. Dünyada ciddi bir enflasyon oluşmuş durumda.

GEREKİRSE MEVZUATI DEĞİŞTİRİRİZ

Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var, inceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz. Vatandaş ÖTV indiriminden sonra araba bulamadığı ile alakalı şikayetler yapıyor.

'Galerilere verdiler arabaları. Bayiler galerilerle anlaştı' diyorlar. Bunlar iddia. Biz bunu araştırmakla görevliyiz. Bu araç stokta tutulmuşsa, gerçekten galericiye verilmişse, vatandaşa araçlar verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır.

Her çalışmanın belli ölçülerde katkısı olur. Tekelleşmeye ya da hakim noktaya gidecek mekanizmaya müsaade edemeyiz. Doğrudan fiyatlara müdahale etmek söz konusu değil.

E-TİCARETTE DÜZENLEME

Bizim çalıştığımız Hal Yasası tartışma konusu. Biz çalışmalarımızı yapıp ihtiyaç ve taleplerimizi değişikliklerimizi ileteceğiz. E-ticarette de artış söz konusu. 2021'in ilk 6 ayında yüzde 17'ye çıktı.

Gıdadan elektronik tekstile kadar. Güncellenmesi gerektiği kanaatindeyiz. E-ticaret teknolojinin getirdiği bir şey. Ticaretin büyük bir kısmı belki buraya kayacak.

Biz aslında bu alanında yetersiz olduğu kanaatindeyiz. Fiyatlarda oynaklık mı var gibi soruların düzenlenmesi bu alanın düzenlemesi gerektiğini biliyoruz. Arzu ettiğimiz şu bir tane 2 tane platform olmasın 1000 tane olsun domine etmesin sistemi.

Rekabet ortamı hem kalite hem de fiyat olarak vatandaşa dönsün.

"ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMASI TAMAMLANMAK ÜZERE"

Tarımda erken uyarı sistemi tanımlanmak üzere. Gıda Komitesi toplanıyor. Kararlar alınıyor. Uygulanıyor. Merkez Bankası çalışma yürüttü bitme noktasında.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler