Böylece yaklaşık 20 dilimden oluşan 1 kilogram baklavanın 4 dilimi enflasyon nedeniyle eksildi.
Bayram ziyaretine baklavayla gitmenin ya da misafirlerine baklava ikram etmenin faturası bu bayram biraz daha kabardı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici fiyatlarında eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,86 artış kaydedildi. Tatlılar, çikolatalar ve şekerli yiyecekler de bu artıştan nasibini aldı.
Bu yıl bayram alışverişinde baklava, madlen çikolata ya da lokum alanlar geçen yılın aynı ayına göre biraz daha kabarık bir faturayla karşı karşıya kaldı. Söz konusu ürünlerde son bir yılda yaşanan fiyat artışı yıllık 8,86 olan enflasyon rakamını bir hayli geride bıraktı.
Bayram ziyaretine baklavayla gitmenin ya da misafirlerine baklava ikram etmenin bedeli bir yıl öncesine göre yüzde 17,06 arttı. Geçen yılın eylül ayında baklava için ortalama 20,76 lira ödenirken, bu miktar 24,3 liraya yükseldi. Böylece yaklaşık 20 dilimden oluşan 1 kilogram baklavanın 4 dilimi enflasyon nedeniyle eksildi.
Madlen çikolata fiyatında da benzer bir gelişme yaşandı. Bu ürünler için geçen yıl ortalama 37 lira ödenirken, bu yılın eylül ayında bu rakam 41,82 liraya çıktı. Madlen çikolata fiyatında bir yılda yaşanan fiyat artışı yüzde 13,04'e karşılık geldi.
Türkiye'nin geleneksel lezzetlerinden olan lokum da fiyat artışından etkilendi. Lokum için geçen yıl ortalama 7,33 lira ödenirken, bu yıl ödenen miktar 8,21 liraya ulaştı. Lokumun fiyatı söz konusu dönemde yüzde 11,93 arttı.
Pasta fiyatları da aynı dönemde yüzde 14,5 yükseldi. Geçen yıl pasta alışverişi için tüketicinin cebinden ortalama 21,27 lira çıkarken, bu rakam eylül ayı itibarıyla 24,35 liraya çıktı.
Şekerin fiyatında da son 1 yılda enflasyonun üzerinde artış kaydedildi. Geçen yılın eylül ayında toz şeker için ortalama 3,28 lira ödenirken, bu bedel geçen ay 3,66 liraya ulaştı. Söz konusu dönemde toz şeker fiyatındaki artış yüzde 11,67'yi buldu.