Bank Asya'nın satış sürecine ilişkin hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamalar ve iki kamu kurumunun banka ile protokollerini gerekçelerini açıklamadan sonlandırması, bankanın geleceğine dair soru işaretlerini artırdı.
Banka ile ilgili dünden bu yana yapılan açıklamalar ile hisseleri dalgalanırken, analistler, olumsuz haber akışının sürmesi halinde bankadan yoğun mevduat çıkışı olabileceğine işaret ediyor. Banka bu satış haberlerindeki belirsizliğin yanında dün Maliye, SGK ve Borsa İstanbul'dan da darbe aldı.
GİB VERGİ PROTOKOLLERİNİ FESHETTİ
Bankanın satış sürecine dair belirsizlik sürerken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Bank Asya ile yapılan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasına karar verildiği ve fesih işleminin 8 Eylül itibariyle yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Bu açıklamanın ardından hisseleri işleme kapatılan Bank Asya ise GİB kararının faaliyetleri üzerinde bir etkisi bulunmadığını belirterek, iptale karşı yasal haklarını kullanacağını duyurdu. Banka protokollerin neden feshedildiğine dair bir gerekçe gösterilmediğini belirtti.
GİB´in ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da Bank Asya ile hizmet protokollerinin 8 Eylül itibariyle sonlandırıldığını açıkladı.
GİB ve SGK açıklamalarında protokol iptallerinin nedeni belirtilmedi.
HİSSELERİ İŞLEME KAPATILDI
Bank Asya hisseleri işleme kapatıldı. Borsa İstanbul'un Pay Piyasası Yönetmeliği'ne göre 25/a maddesi uyarınca ikinci seans öncesi Bank Asya hisseleri işleme kapatıldı.
KAP'A KONUYLA İLGİLİ ŞU AÇIKLAMA YAPILDI:
Ulusal Pazar'da işlem görmekte olan Asya Katılım Bankası A.Ş. (ASYAB.E) paylarının işlem sırası, Borsamız Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca, 07.08.2014 tarihinde ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştır.
BABACAN AÇIKLADI, BULUT YALANLADI
Banka ile ilgili açıklamalar dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı bir programda Ziraat Bankası'nın Bank Asya ile satın alma görüşmeleri yaptığını açıklaması ile başladı.
Babacan, dün Kanal 24 televizyonunda yaptığı açıklamada, "Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı, henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz" demişti.
Bulut aynı gün akşam saatlerinde katıldığı bir programda, "Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir... Kimin sahibi olduğu önemli değil.. Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, söyle bir alım girişimi yoktur" diye konuştu.
HİSSELERDE SERT HAREKET
Bankanın satış sürecine ilişkin çelişkili açıklamalar hisse senedi fiyatının da sert dalgalanmasına neden oldu. Babacan'ın dünkü açıklamaları ile yüzde 8.26 primle kapanan hisseler ilk seans sonunda yüzde 5.34 kayıpla 1.24 liradan kapattı.
BABACAN SÖZLERİNİN ARKASINDA
Babacan'a Bulut'un açıklamalarının hatırlatılması üzerine gazetecilere verdiği kısa yanıtta, "Gelişmeleri dün canlı yayında bütün açıklığı ile anlattım, onun haricinde yeni bir bilgi yok" dedi.