Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi ve bankaların yeni ürünlerle yastık altındaki altını ekonomiye kazandırma girişimleri sonucu son bir yılda Türk bankacılık sistemindeki altın mevduatları dörde katlandı. Altın mevduatı 3.1 milyar liradan 13.6 milyar liraya çıkarken, ilk defa yatırım amaçlı altın talebi, mücevherat amaçlı altın talebini geçti. Altın üretiminin talebi karşılayamadığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, ithalattaki artışa işaret ederek, 'Geçen yıl 4 milyar dolarlık ithalata karşılık 1.3 milyar dolarlık ihracat yapıldı ve 2.7 milyar dolarlık açık verildi' dedi.
Türkiye'de yastık altında yaklaşık değeri 270 milyar doları bulan 5 bin ton altın olduğunu vurgulayan Aral, yastık altındaki altının sisteme kazandırılması halinde cari açığın finansmanında önemli bir katkı sağlayacağını söyledi
İş Bankası Altın Buluşmaları ile kayıt dışı altını sisteme kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Erdal Aral, yıl sonuna kadar 18-20 tonluk yaklaşık 1 milyar dolarlık altını kayıt altına almayı hedeflediklerini aktardı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aral, altın bankacılığı müşteri sayısının 380 bin olduğunu , İş Bankası'nın ise yüzde 25 pazar payına sahip olduğunu söyledi.
YATIRIM TALEBİ MÜCEVHERİ GEÇTİ
ERDAL Aral, 'Altın Buluşmaları'nı öncelikle İstanbul, Konya, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Nevşehir, Adana ve Eskişehir'deki şubelerinde düzenleneceğini söyledi. Altın bankacılığının geleceğini de değerlendiren Erdal Aral, 2011 yılında yatırım amaçlı altın talebinin ilk kez mücevher talebini geçtiğine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında artış eğiliminin devam etmesinin, altına olan yüksek ilginin de sürmesini sağlayacağını belirtti.
HİNDİSTAN EN AZ TÜKETİYOR
- DÜNYADA yaklaşık değeri 8.4 trilyon dolar olan 165 bin ton altın var. Çıkarılan altının yüzde 52'si mücevheratta, yüzde 36'sı resmi rezerv ve yatırımlarda, yüzde 12'si ise endüstride kullanılıyor.
- DÜNYA altın tüketici talebinde yüzde 32 ile Hindistan başı çekerken, Hindistan'ı sırasıyla Çin, Rusya ve Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu ülkeleri izliyor.
- ALTIN fiyatları petrole paralel bir seyir izliyor. Ayrıca Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri de altının seyrinde önemli bir etken. Tahvil faizleri düşerken altın fiyatları yukarı çıkıyor.