FİNANS

Bankalara kötü haber

Sadece kart aidatı ve dosya masrafı ücreti değil, bankanın tüketiciden aldığı 15 ayrı ücret kaleminin geriye dönük 10 yıl iadesine karar verildi.

Bankalara kötü haber

Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyet olarak 15 gün içerisinde, 393 dosyayı karara bağladıklarını ve bunlardan 323’ünün bankacılık hizmetleriyle ilgili yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.

Bankacılıkla ilgili söz konusu başvuruların büyük bölümünün kredi kartı aidatı ve dosya masrafı ücretinin iadesiyle ilgili olduğunu aktaran Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Bunların dışında bankanın diğer kesintilerini de inceledik. Yaptığımız değerlendirmede kredi kartı aidatı ve dosya masrafı başta olmak üzere komisyon masrafı, ekspertiz ücreti, yüzde 2 yeniden yapılandırma kesintisi, ipotek kaldırma yazısı ücreti, kredi kullandırma ücreti, ipotek tesis ücreti, komisyon, ödeme talimatı poliçe ücreti, istihbarat ücreti, kredi tespit ücreti, KKDF tespit ücreti, bankacılık ve sigorta muameleleri vergisi ve yangın sigortası adı altında bankanın tüketiciden aldığı 15 ayrı ücret kaleminin geriye dönük 10 yıl iadesine karar verdik.”

"Zaman aşımı süresi 10 yıl"

Belirtilen kesintilerin tümünün 10 yıl öncesinden başlamak suretiyle bankadan talep edebileceğini aktaran Tanrıverdi, şunları kaydetti: "Tüketiciler kesintinin başladığı tarihten bugüne oluşan yasal faizi bankadan talep edebilirler. Bilindiği gibi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verdiği bir kararla sözleşmeye dayalı iş ve işlemlerde dava açma zaman aşımı süresinin 10 yıl olduğuna hükmetti. Dolayısıyla yukarıda açıkladığımız işlemler de sözleşmeye dayalı işlemlerdir. Yasaya göre bankalar faizin dışındaki bazı muhik masrafları tüketiciden alabilirler. Ancak bu hususu sözleşmeye koymaları gerekir. Eğer sözleşme önceden hazırlanan matbu bir sözleşme ise masrafları tüketiciye açıklamalı, onların rızasını almalıdırlar. Masraf alınacağına ilişkin şartlar tüketici ile tartışılmamışsa ne kadar haklı bir sebebe dayanıyorsa dayansın herhangi bir ücret alınamaz."

Tüketicilerin paranın iadesi için önce bankaya başvurması gerektiğini, bankanın ise kesintiyle tüketiciye bilgi vermek zorunda olduğunu ifade eden Tanrıverdi, olumsuz cevap alan tüketicilerinin bulundukları yerlerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler