Ücretlere neşter vuran yasanın Meclis açılır açılmaz çıkarılması planlanıyor. Müşterilerinden 60 kalemde ücret alan bankaların saltanatı, Eylül ayından sonra bitecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kredi kartları ve bankaların aldığı ücretler ile ilgili düzenlemenin de içinde olduğu Tüketici Hakları Yasası'nı Meclis açılır açılmaz geçirmeyi planlıyor.
EKLEMELER OLABİLİR
Takvim'e göre, tüketici derneklerinden yapılan itirazlar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son çıkışı da dikkate alınarak, tasarıya yeni eklemeler yapılabileceği, bankaların aldığı ücretlerle ilgili daha detaylı bir düzenlemeye gidilebileceği belirtiliyor. Meclis Sanayi Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul'a gönderilen yasa tasarısıyla, bankaların kredi sözleşmeleri konusunda önemli değişiklikler getiriliyor. Ancak esas düzenleme, bankaların kafalarına göre aldığı işlem ücretleriyle ilgili olacak. Yeni tasarı, bankaların hangi işlemlerden ücret alacağı konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) yetkili kılıyor. Tasarı Meclis'te görüşülerek yasalaştıktan sonra, bankaların hangi işlemlerden ücret alacağına BDDK karar verecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Meclis açıldıktan sonra, tasarı üzerinde yapılabilecek değişikliklerle ilgili çalışma yapacak.
ÖDEME TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK 150 TL
Aldığı konut kredisinin ödeme tarihini değiştirmek isteyen vatandaştan banka 150 lira istedi. Mersin'den Olcay Ç., bankadan aldığı konut kredisini Temmuz ayının 10'unda kullandıktan sonra, ödeme tarihinin 15'inde olmasını istedi ancak banka, 5 günlük fark için müşterisinden 150 lira ücret talep etti. Olcay Ç., bankanın kredi masrafı almasına rağmen tekrar ücret istemesine tepki gösterdi.