FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir vazo dolusu otomobil

Fotoğrafta görülen ne çakıl taşı ne de sakız; dört tekeri, direksiyonu, motoru olan bir otomobil. Türkiye'de 2020 yılına kadar 23 hurda işleme tesisinin kurulması bekleniyor.

Bir vazo dolusu otomobil

Tüketici ve otomotiv sektörünün yolunu gözlediği hurda teşviğinin müjdecisi olarak görülen ilk hurda dönüşüm tesisi kuruldu.

AnelDoğa’nın 20 milyon dolarlık yatırımla kurduğu dönüşüm merkezi Otokumbara, kaderine terk edilmiş ya da pert olmuş hurda araçları ekonomiye kazandırmaya başladı.

2020 yılına kadar Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 23 hurda işleme tesisinin kurulması bekleniyor. Üretimde maliyet avantajı sağladığı için demirçelik sektörü hurda otoların dönüştürülmüş kaportasının, alüminyumcular motor bloklarının, çimentocular ise yakıt olarak kullanmak için koltuk ve döşeme gibi parçaların peşine düştü.

Radikal'in haberine göre, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Ömrünü Tamamlamış Araçlar (ÖTA) Kontrol Yönetmeliği kapsamında bundan böyle hurda otomobiller sadece Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmiş noktalara teslim edilebilecek. ÖTA teslim yerlerinden alınan belge ile hurdalar trafikten düşürülebilecek. Otokumbara, yeni dönemin ilk temsilcisi olarak Türkiye genelinde 618 noktada araç toplama istasyonu kurdu. Yılda 100 bin aracı geri dönüşümle ekonomiye kazandıracak.

ÇİMENTOCULAR SIRADA
Türkiye’de her yıl 100 binin üzerinde aracın hurdaya çıktığını belirten AnelDoğa Genel Müdürü Kerim Daşkaya, bir ay gibi kısa bir sürede 50’nin üzerinde araç topladıklarını bir o kadar aracın daha yolda olduğunu açıkladı. Hurda dönüşümünün ekonomiye yıllık 100 milyon doların üzerinde bir katkı sağlayacağını ifade eden Daşkaya, hurda otomobillerin içinden çıkan sıvıların, yağları dönüşüm için Petrol Sanayi Derneği’nin topladığını belirtiyor.

Demir çelik parçalarına demir çelik sanayisinin, filtreler, tekstil parçaları gibi kalorifik değeri olan parçalara ise çimento fabrikalarının talip olduğunu açıklıyor.

Daşkaya, “Yılda 700 bin ton fosil yakıt tüketen çimento fabrikaları maliyeti düşürdüğü için tekstil ve filitrelerden elde edilen yakıtı almak için sıraya girdi. Atıktan türemiş yakıt kullanma lisansı olan çimento fabrikaları için yeni bir yakıt türü doğdu” diyor.

ADIM ADIM HURDA DÖNÜŞÜMÜ

Birinci adım: Geri dönüşüm merkezine getirilen hurda araçların içindeki sıvılar, lastikler ve camlar ayrıştırılıyor. Kurutma işlemine tabi tutuluyor.

İkinci adım: Araç özel makineler içinde 30 saniyede 5-10 santimlik parçalara ayrılıyor.

Üçüncü adım: Parçalanan araç manyetik separatöre giriyor. Manyetik mıktanıs ile metaller toplanıyor.

Dördüncü adım: Başka bir manyetik separatörde alüminyum, bakır parçalar toplanıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler