FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu elma Nokia’ya 70 milyar euro kaybettirdi

Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia, 2012’nin ilk çeyreğinde zarar ettiğini ve ikinci çeyrekte de bilançosunda düzelme beklemediğini açıkladı, hisseleri bir gün yüzde 15 değer kaybetti.

Bu elma Nokia’ya  70 milyar euro kaybettirdi

Şirket iPhone’ların çıktığı 2007’den bu yana ise piyasa değerinde 70 milyar euroluk değer kaybı gördü.

Nokia’nın hisseleri dünkü işlemlerde yüzde 15 değer kaybetti. Bu şirketin hisselerinin Mayıs 2011’den bu yana gördüğü en büyük değer kaybı oldu. Şirketin piyasa değerinin 12.2 milyar euroya gerilediği ifade edildi.

Diğer yandan Nokia, iPhone’ların piyasaya çıktığı 2007’den bu yana piyasa değerinden 70 milyar euro kaybetti.

Elop, Google’ın işletim sistemi Android ve iPhone’larla rekabet etmekte zorlanan Symbian sisteminden vazgeçip, 14 ay önce Microsoft’un Windows Phone sistemine geçme kararı aldı.

Finlandiyalı şirket, 2012’nin ilk çeyreğinde cihaz ve hizmet satışlarında yüzde 3 düşüş yaşarken, Hindistan, Ortadoğu, Afrika ve Çin’deki satışlarının azaldığını ifade etti.

İlk çeyrek bir önceki yıla göre kıyaslandığında, şirketin ucuz maliyetli cihazlarının satışlarının 3.4 milyar eurodan 2.3 milyar euroya gerilediği de görüldü.

ÖNGÖRÜSÜZ TAHMİNLER

Nokia CEO’su Stephen Elop, iki ay önce şirketin akıllı cep telefonu satışlarının arttığını ve şirketin bilançosunu düzelteceğini açıklamıştı. Ancak Elop’un bu açıklamaları öngörüsüz olarak değerlendiriliyor.

Nokia’nın Microsoft ile işbirliği içinde ürettiği Lumia marka telefonlarının satışları beklentileri karşılasa da şirketin gelişmekte olan ülkelerde düşük fiyatlı cihazlarının satışları azaldı.

Nokia’nın kasasındaki nakit parasının azalması ve kredi notunun düşmesinin CEO Elop’un üzerindeki bilançoyu canlandırma baskını artıracağı ifade edildi.

Londra merkezli Berenberg Bank’ın analistlerinden Adnan Ahmad, Elop’un çok kâr getirmeyen cep telefonu birimlerini satmak gibi radikal kararlar alması gerektiğini belirtti.

Nokia Avrupa ve Kuzey Amerika’daki telefon satışlarının yüzde 70’ine hakim ancak ZTE gibi Çinli rakiplerle birlikte bu alanlarda da rekabet artıyor.

On yıldan uzun süredir telekomünikasyon sektörünü takip eden Ahmad, “Neden cep telefonu birimini tamamen satıp akıllı telefon birimine ağırlık vermeyi denemiyorlar” diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler