FİNANS

Cepte taksit dönemi bitiyor

BDDK'nın Aralık ayının son günü yaptığı düzenleme ile cep telefonu ve benzeri telekomünikasyon cihazlarının kredi kartı ile taksitli satışı yasaklanıyor.

Cepte taksit dönemi bitiyor

BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapması, kredi kartı ile taksitli elektronik cihaz satan firmaları etkileyecek.

DDK tarafından hazırlanan ve 31.12.2013 tarih ve 288868 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik düzenlemesinde yer alan 'kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz' ibaresi sektörde belirsizliğe neden olmuştu.

Konuyla ilgili Ocak ayı başında açıklama yapan BDDK, 'telekomünikasyon' ibaresini açıklamış ve telefon gibi cihazların da bu kapsamda değerlendirileceğini ifade etmişti.
Taksit dönemi bitiyor

Yapılan düzenleme ile kredi kartı ile telekomünikasyon cihazlarını taksitle alma dönemi kapanıyor. Buna göre telefon, tablet ya da benzeri cihazları taksitle satılamayacak. Yapılan düzenleme sadece kredi kartı ile yapılan satışları kapsıyor. Düzenleme ile 1 Şubat itibariyle bu tür ürünlerin kredi kartı ile satışı sadece peşin olacak şekilde yapılacak.

Sektör beklemede

1 Şubat'tan itibaren özellikle teknoloji marketlerini etkileyecek olan uygulama konusunda firmalar beklemeyi ve Şubat ayını satışları gözlemleyerek geçirmeyi planlıyor. Al Jazeera'ya özel açıklama yapan Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, 2013 yılında teknoloji marketlerinde yapılan satışların 2.5 Milyar TL'lik kısmının cep telefonu satışlarından oluştuğunu ifade etti. Cep telefonu satışlarının yaklaşık yüzde 85'inin kredi kartları ile yapıldığına dikkat çeken Erdemir, bu satışların yaklaşık yüzde 80'inin de taksitli satışlar olduğunu belirtti.

Erdemir sözlerine şöyle devam etti: "Şubat ayında satışları takip edeceğiz. Bu sadece bizi değil aynı zamanda bankaları da etkileyen bir durum. Eğer satışlar çok düşmezse bir aksiyon alınmaz. Ama satışlar orta seviyede düşürse bankalar akaryakıtta olduğu gibi belli bir komisyonla taksitlendirme yapabilir. Satışların yüzde 20'nin üzerinde düşmesi halinde ise mikro kredi gibi seçenekler devreye girebilir. Pazarın durumuna göre karar vereceğiz."

Teknosa da Şubat ayından sonra karar verecek

Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman ise yaptığı açıklamada 'tüketici talebinin tekrardan toparlanacağını öngörüyoruz' dedi. Oyman sözlerine şöyle devam etti: "BDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre taksitlendirmenin elektronik ve beyaz eşyada 9 aya inmesinden etkileneceğimizi düşünmüyoruz. Telekomünikasyon ürünlerinde ise şu an geldiğimiz noktada taksitlendirme olmayacak. Tüketiciler, hayatın vazgeçilmezi hale gelen ve ihtiyaçları olan teknolojilerin alışverişine kaynak ayırmaya devam edecektir. Cep telefonları, akıllı telefonlar ve bu kategoride yer alan bazı tablet ürünler, pazarı da çok hareketlendiren ve talebin yüksek olduğu ürün kategorileri.

Tüketicilerin yeni düzenlemelere kısa sürede adapte olacağını ve tüketici talebinin tekrardan toparlanacağını öngörüyoruz. Döviz kurunun dalgalanması ile aynı döneme denk gelmesi de tek başına değerlendirme yapmayı zorlaştırıyor. Şubat ayını geçirdikten sonra daha iyi göreceğiz. Biz Teknosa olarak tüm olasılıklar için tüketicilerimizin hayatını kolaylaştıracak modeller üzerine planlama ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

TÜTED de karşı

Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, yazılı olarak yaptığı açıklama ile düzenlemenin kayıt dışı ticareti tekrar gündeme getireceğini ifade etti. Müftüoğlu şunları söyledi: "Düzenleme bu hali ile, temsil ettiğimiz telekomünikasyon sektörünün önemli kısmını oluşturan küçük ve orta ölçekli satıcıların ve bayilerin mağduru olacağı; kayıtdışı ticareti, cihaz kaçakçılığını ve gizli tefeciliği tekrar gündeme getirecek şekilde amacının dışına çıkan bir kısıtlamaya yol açacaktır. TÜTED olarak, yapılacak düzenlemelerde, mevcut pazar koşulları ve işletmeciler arası farklılıkların da dikkate alınmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz."

Kontör ve altına engel olunacaktı

Düzenleme ilk çıktığında son dönemde mikro kredi amacıyla kullanılan kontör ve altın alımına düzenleme getirmesi bekleniyordu. Düzenleme bu anlamda engel getiriyor. Ancak beraberinde getirdiği 'telekomünikasyon cihazları' ibaresi bu ürünlerin de taksitle satışının engelleneceği anlamına geliyor.

Operatör satışları artar

Yapılan düzenleme özellikle kredi kartsız taksit yapan şirket ya da çözümlere yönelmeye sebep olacak. Örneğin senetle satış yapan mağazalar bu düzenlemeden etkilenmiyor. Benzer şekilde sözleşmeli olarak tabir edilen ve faturaya ek ücret olarak yansıtılan operatörlerin yaptığı telefon satışları bu düzenlemeden etkilenmiyor. Yapılan düzenleme ile beraber bu tip satışların artması bekleniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler