FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çeyrek altın grevle 150 lirayı aştı

Darphane grevinin işçilik fiyatlarını artırmasıyla Kapalıçarşı'da altın fiyatları yükseliyor.

Çeyrek altın grevle 150 lirayı aştı

Basın-İş Sendikası'nın İstanbul'da Hazine'ye bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerindeki grevin işçilik fiyatlarının artmasıyla Kapalıçarşı'da altın fiyatları yükseliyor. Kapalıçarşı'dan alınan bilgilere göre çeyrek altın 143-151 TL, tam altın ise 570-575 TL civarında satılıyor.

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "İşçilik olarak tabir edilen prim nedeniyle altın fiyatları yükseliyor. Piyasada üç-dört ay önce 100 dolar civarında olan 1 kilo çeyrek altında işçilik ücreti 6,500 dolara, 1 kilo tam altında ise 3,000 dolara yükseldi. Çeyrek altının normalde 130-132 TL, tam altın fiyatının ise 530 TL civarında olması gerekirdi" dedi.

DOĞRUDAN HALKIN BİR TALEBİ YOK
İşçilik fiyatlarının arz sıkıntısı, Darphane'den altının geç çıkması, mevsimsel talebin artması gibi faktörlerin etkilediğini söyleyen bir sektör yetkilisi de, "Darphane'nin greve gideceği söylentileriyle işçilik fiyatları zaten geçen haftadan yükselmişti. Arz sıkıntısı da var piyasada, Darphane teslimleri yaklaşık üç hafta geriden geliyor. Sonuçta Ramazan nedeniyle doğrudan halkın yoğun bir talebi olmasa da kuyumcuların bir altın talebi söz konusu" dedi.

Grev kararının ardından Reuters'ın sorularını yanıtlayan Basın-İş Genel Sekreteri Savaş Nigar, "Damga Matbaası'nda 117, Darphane'de 140 olmak üzere toplam 257 sendikalı işçimiz greve katılacak. Bu, işyerlerinde çalışan işçilerin tamamıdır" demişti.

'ESNAF FİYATI YÜKSEK TUTUYOR'
Darphane'deki grev nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyleyen Yıldırımtürk, "Grev var diye, elinde mal bulunduran esnaf malının fiyatını yüksek tutuyor. Ramazan başladı ve normal talebin çok çok altında bir taleple karşılaşılacak. Dolayısıyla malları en azından bayram sonrası kadar bir süre ellerinde kalabilir" dedi.

Fiyat çok yükseldiği sürece müşteri talebinin daha da düşeceğini söyleyen Yıldırımtürk, "Bunu daha önce de yaşadık, çeyrek altının fiyatı 180 TL'ye çıktığında satamadık onun yerine 1 ya da yarım gramlık 22 ya da 24 ayar altın satıldı, onların da o zaman için fiyatları 50-100 TL civarındaydı. Gerek işçilik, gerekse altının kendi fiyatından da olsa fiyat artışları talebi düşürür. Bu durumda da yine alternatif ürünlere kayma olabilir" diye konuştu.

Kapalıçarşı'dan bir sarraf da, "Darphane'deki grev nedeniyle işçilik fiyatları yükseldi" dedi. Spot altın bugün saat 1250 dolar seviyesinden işlem görüyor. Elektronik Bilgi Merkezi tarafından sağlanan Kapalıçarşı Ayaklı Borsa verilerine göre aynı saat itibariyle 24 ayar altının gram fiyatı 78.32 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler