FİNANS

CHP para dağıtacak!

CHP şimdi de KOBİ'lere sıfır faiz çalışmasını açıklamaya hazırlanıyor.

CHP para dağıtacak!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bundan iki hafta önce açıkladığı Aile Sigortası projesiyle büyük tartışma yaratmıştı. Yoksulluk sınırında ve altında yaşayan ailelere ayda 600-1.250 TL nakit yardımı yapılmasını öngören proje özellikle hükümetten büyük tepki almış, Ak Parti yetkilileri bu projenin bütçe dengelerini altüst edeceğini, kaynağın nereden bulunacağının büyük bir muamma olduğunu söylemişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise şimdi hükümetin yine tepki göstermesi neredeyse kesin yeni bir projenin hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını söyledi. İngiltere İşçi Partisi’nin davetlisi olarak Londra’ya yola çıkan Kılıçdaroğlu, yolculuğu sırasında Milliyet’in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Bu da çok ilginç bir proje, dinledikleri zaman görecekler, bu ülkede KOBİ’lere sıfır faizli kredi nasıl verilirmiş... Ve sıfır faizli kredi verdiğiniz zaman ekonomi nasıl canlanırmış...” dedi.

Kılıçdaroğlu, projenin detaylarını açıklamak için önce Aile Sigortası’nın kamuoyunda biraz tartışılmasını beklediklerini aktardı.

Aile Sigortası uygulamasıyla Türkiye’de orta direği yeniden canlandırmayı amaçladıklarını, Türkiye ekonomisinin bu maliyeti kaldırabilecek durumda olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Aile Sigortası’yla faizleri düşüreceğiz, ekonomiyi canlandıracağız, reel ekonomiyi güçlendireceğiz” dedi.

Ak Parti yetkililerinin, uygulamaya kaynak bulma konusunda “Merkez Bankası’nın rezervlerine güveniyorlar” şeklindeki sözlerine anlam veremediğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Merkez Bankası’nın rezervlerinin bu projeyle hiçbir ilgisi yok ki. Bu proje mali kurala da ters düşecek bir girişim değil, bizim vatandaşlara sağlayacağımız kaynakla onlar gidip alışveriş yapacaklar, ekonomiyi canlandıracaklar. Ekonomi insana hizmet etmiyorsa anlamı yok.”

3. Yolu Kılıçdaroğlu sahipleniyor
CHP heyetini İngiltere’ye, muhalefetteki İşçi Partisi’nin Türkiye dostluk grubu, “Labour Friends of Turkey” davet etti. Kılıçdaroğlu, Miliband ile görüşmede hangi konuların ele alınacağına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Ezber bozacağız. Türkiye’nin sorunlarının yalnızca Ak Parti penceresinden algılanmasının yanlış olduğunu söyleyeceğiz. Özgürlükler, kamu düzeni, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne ilişkin görüşlerimizi aktaracağız. Bu görüşlerimiz Ak Parti’den ayrışıyor.”

Dört gün Londra’da kalacak
Eski İşçi Partisi lideri Tony Blair’in politikalarının merkezine oturttuğu ‘üçüncü yol’ söylemini Kılıçdaroğlu sahiplenirken, Miliband ise tam anlamıyla reddi mirası seçmiş durumda. Kılıçdaroğlu, 4 günlük ziyaretinde üniversite ve bazı düşünce kuruluşlarında da konuşacak.

Talabani davet etti
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’den davet aldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, mart ayında Irak’a gitmek istediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Keşke imkan olsa Süleymaniye, Erbil, Kerkük ve Bağdat’a gidebilsem. Ancak dört şehir pek olmayacak gibi gözüküyor” dedi.

Silivri duruşmaları TRT 3’ten yayınlansın
Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Mayıs sürecinde duruşmaların radyodan yayınlandığını hatırlatarak, “İktidar kendine güveniyorsa TRT 3’ü tahsis etsin. Bunun için yapılacak yasa değişikliğine destek vereceğiz” dedi. Gazeteci Soner Yalçın’ın Halk TV’yi satın almayı planladığı konusunda Kemal Kılıçdaroğlu, “Onlardan hizmet alıyoruz, Ödememizi de banka yoluyla yapıyoruz” dedi.

‘Kürtçe site neden olmasın’
CHP’nin internet sitesine kısa süre önce Arapça içerik eklenmişti. Kılıçdaroğlu, Kürtçe içerik eklemeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruya, “Neden olmasın? Önyargımız yok. Keşke mümkün olsa, her dilde site yapsak” yanıtını verdi. Yakında Rusça içerik de oluşturacaklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Örneğin keşke mümkün olsa da Farsça siteyi de açabilsek. İranlılar da bizi tanısa” diye konuştu.

‘28 Şubat rövanşı yok, Ak Parti’nin Türkiye’yi dönüştürme projesi var’
Kılıçdaroğlu’nun Londra seyahati, iç gündemle başladı. Önceki gün 28 Şubat’ı darbe olarak görmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, dün ise 28 Şubat sürecinin spontane gelişmiş bir durum olduğunu ve o dönemin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasının bazı çevrelerde 28 Şubat’ın rövanşı olarak değerlendirildiğinin hatırlatılması üzerine ise, “Bir rövanş algısı olduğunu düşünmüyorum. Bu, 28 Şubat’tan intikam almak için, rövanş almak için yapılan bir şey değil. Ak Parti’nin kendi kafasında bir proje var. Bunu kamuoyu önünde açıklamaya çekiniyor. Devleti, toplumu dönüştürmek istiyor. Yapılan budur” dedi.

Ak Parti’nin kendini değişimin simgesi olarak yansıttığını ama tam tersine statükocu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Onlara ‘Gel Anayasa değişikliğini konuşalım’ dedik, yapmadılar. ‘Seçim barajını yüzde 10’un altına çekelim’ dedik yanaşmadılar. Faili meçhullere sahip çıkmadılar, yapanların arkasına saklandılar. Bir ülkenin başbakanı telefon dinlemelerinden medet umarsa o demokrasiden yana değildir” diye konuştu.

‘Ak Parti Ortadoğu’ya özeniyor’
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine Türkiye’nin rol modeli olarak gösterilmesi konusunda ise Kılıçdaroğlu, “Başka bir ülkeye ‘bizi model alın’ diye öneri götürmenin şık olmayacağı görüşündeyim” dedi. Ortadoğu halklarının Türkiye’nin özgürlük, demokrasi ve laiklik gibi özelliklerine imrenerek baktığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Ak Parti yönetimi tam tersine Ortadoğu’ya özeniyor. Onların halkları Türk halkına, bizdeki özgürlüklere özeniyor, Ak Parti’nin yönetimine değil” diye konuştu.

‘Erbakan ile ortak paydamız...’
Vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile en son hastaneye yattığı gün yoğun bakımdayken telefonda görüştüklerini ve acil şifalar dilediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “En azından kendisiyle ortak paydamız vardı. O da milliciydi. Bizim de altı okumuzdan biri milliyetçilik” dedi.

‘Hapiste gazeteci görmek istemiyoruz’
Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’daki ilk gününde İngiltere Parlamentosu’nda İsçi Partisi lideri Ed Miliband ile bir araya geldi. İkili, İsçi Partisi Türk Dostluk Grubu’nun düzenlediği toplantıda birer konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, CHP olarak evrensel demokrasiyi Türkiye’de de yerleştirmek için çalıştıklarını, zorluklarla mücadele ettiklerini belirtirken, “Biz Turkiye’de hapiste gazeteci gormek istemiyoruz. Şu anda 53 gazeteci hapiste. Türkiye’de iktidarı eleştirmek ciddi sorumluluk gerektiriyor çünkü eleştirenler kendini kısa süre sonra hapiste bulabiliyor. AK Parti de bu duruma ‘ileri demokrasi’ diyor” dedi.

Turkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini vurgulayan Miliband ise, “Türkiye’nin üyeliği AB’ye de taze bir nefes getirecektir. Üyeliğin Türkiye’ye faydası olduğunu biliyorum ama AB’ye de faydası olacağına inanıyorum” dedi. Miliband ile Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi 10 dakikalık bir görüşme yaptılar. Miliband’in Kılıçdaroğlu’na basarılı bir seçim kampanyası yürüttüğünü ve kamuouyu desteğini nasıl bu kadar hızlı artırdığını sorduğu öğrenildi. Kılıçdaroglu’nun ise seçim kampanyasında en çok demokrasi ve özgürlüklere vurgu yapacağını aktardığı belirtildi.

(Milliyet)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler