FİNANS

Çipli kimlik kartlarının teslim süresi kısaldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, çiplik kimlik kartlarının teslim süresinin 3-4 haftadan bir haftaya indiğini açıkladı. Bugüne kadar 10 milyondan fazla kişi çipli kimlik kartı aldı.

Çipli kimlik kartlarının teslim süresi kısaldı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, çiplik kimlik kartlarının teslim süresinin kısaldığını belirterek, "Daha önce 3-4 hafta gibi uzun bir teslim süremiz varken, şu anda bu teslim süremizin bir haftaya indiğini görüyoruz" dedi.

Güner, nüfus ve vatandaşlık işleri il ve ilçe müdürlüklerinden yapılan çipli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı başvurularının, önce biyometrik veri kontrol bölümünde değerlendirmeye tabi tutulduğunu söyledi.

Bugüne kadar 10 milyonu aşkın kişinin çipli kimlik kartını teslim aldığını kaydeden Güner, "Eğer bugün Türkiye'de 10 milyon kimlik kartı varsa, 10 milyon tane biyometrik veri var. Yani parmak izi var, fotoğraf var. Sahteciliği önlemek adına bir kişi başvuru yaptığı zaman bu kişinin daha önce kart alıp almadığı, bunun bir sahtecilik girişimi olup olmadığını anlamak için sistem hemen alınan parmak izlerini, fotoğrafları depoladığımız verilerle karşılaştırıyor" diye konuştu.

Verilerin doğrulama aşamasının tamamlanmasının ardından, sistemin yeni kimlik için geçerlilik verdiğini aktaran Güner, daha sonra yeni kimliğin üretim aşamasına geçildiğini ifade etti.Güner, yeni kimlik kartlarının tesliminin daha önce çok uzun sürdüğünü anımsatarak şöyle devam etti: "Daha önce 3-4 hafta gibi uzun bir teslim süremiz varken, şu anda bu teslim süremizin bir haftaya indiğini görüyoruz. Özellikle yeni makinelerimizin devreye girmesiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın deklere ettiği 180 günlük eylem planında, kentsel alanlarda 5 artı 1, diğer kırsal alanlarda postanın belki biraz daha ikinci güne kalabileceği düşülen yerlerde 5 artı 2 günde kimlik kartı ve diğer belgelerin teslimi eylem planı içerisinde yer alıyor. Biz de bunu bir emir telakki ettiğimiz için şu anki çabamız hem hızı artırmak hem kaliteyi artırmak. Her yeni makine, her yeni üretim, bizi bir öncekinden daha ileri düzeye getirdiği için memnuniyet verici bir düzeye gidiyoruz."

"ALO 199" MEMNUNİYET İÇİN ARAYACAK

Güner, yeni kimlik kartı talebi için "Alo 199" numaralı çağrı merkezleri ve buna bağlı internet sitelerinin bulunduğunu dile getirdi. Çağrı merkezlerinin yakın zamanda vatandaşları arayarak sunulan hizmetlerin memnuniyetine yönelik çalışma başlatacağını belirten Güner, şöyle konuştu:

"Artık çağrı merkezimiz aracılığıyla vatandaşlarımızı arayarak memnuniyet durumlarını soracağız. Bu bizim kaçtığımız, çekindiğimiz bir husus değildir. Sadece vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için, vatandaşa nasıl daha iyi hizmet verebiliriz düşüncesi ile çağrı merkezinden telefon edeceğiz. Yakında vatandaşımız böyle bir aramayla karşılaşırsa 'Bu nasıl bir aramadır, acaba sahtekarlıkla karşı karşıya mıyım, bana karşı bir şey mi yapılıyor' gibi düşünmesin. Telefon numarası 199. Vatandaşlarımız bundan sonra buradan aranacaklar. 'Yeni kimlik için randevu almıştınız, gittiniz mi, size memur nasıl davrandı, sizin işlerinizi nasıl gördü?' diye oradaki çağrı görevlisi soru soracak. Vatandaşımız bu çağrıya hazır olsun. Böyle bir yönteme yakında geçeceğiz."AA

Yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?

Kimlik karti basvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portali üzerinden ya da Çagri Merkezi araciligiyla randevu alinarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt disinda ise dis temsilciliklere yapilir.

**Yeni kimlik kartı başvurusunda hangi belgeler isteniyor?** İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204072/640xauto.jpg) **Yeni kimlik kartı başvurusunu kim yapabilir?** On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir.
**Hangi biometrik veriler alınır?** Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204073/640xauto.jpg) **Kimlik kartında kullanılacak olan fotoğrafın özellikleri nasıl olmalı?** Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gereklidir. **Kimlik kartında renkli fotokopi fotoğraf kullanılabilir mi?** Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204074/640xauto.jpg) **Kimlik kartında fotoğraf bulundurma yaşı kaç?** On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir. **Kimlik kartının bedeli nedir?** 2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204075/640xauto.jpg)
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler