FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deflasyon ile enflasyon farkı nedir? Deflasyon neden enflasyondan daha zararlı?

Enflasyon ve deflasyon kavramlarının ne anlama geldiği açıklandığı zaman bu iki ayrı durumun birbirinin zıttı olduğu anlaşılır. Dolayısıyla deflasyon ile enflasyon arasındaki farkları araştıran kişiler için bu iki ayrı durumun nedenleriyle etkilerinden söz edilebilir. Böylelikle ele alınan bu iki farklı para birimi hareketinin bir ülkenin ekonomisini hangi yönde etkilediği ortaya konulabilir. Deflasyon enflasyondan daha mı tehlikeli?

Deflasyon ile enflasyon farkı nedir? Deflasyon neden enflasyondan daha zararlı?

Ekonomi alanıyla ilgili olan enflasyon ve deflasyon kavramlarının birbirinin tam zıttı olan iki ayrı durumu ifade ettiği bilinir. Bu nedenle pek çok kişinin enflasyon ile deflasyon arasındaki belirgin farkları araştırdığı görülür. Enflasyon ve deflasyonun ortaya çıkış sebepleri, etkileri ve sonuçları incelendiği zaman bu iki ayrı durumun ne gibi farklarının bulunduğu açıklanabilir. Bu konuda detaylı bir analiz yapılmasına bağlı olarak ise deflasyonun enflasyondan daha tehlikeli olup olmadığı belirtilebilir.

Deflasyon ile enflasyon arasındaki fark nedir?

Enflasyon bir ülkenin para biriminin alım gücünün zaman içerisinde düşmesini temsil ederken, deflasyon ise ülkedeki mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak azalması durumudur. Bu nedenle deflasyon ve enflasyonun temelde birbirinin zıttı olan durumları ifade ettiği söylenebilir. Çünkü enflasyonda para biriminin değeri düşerken, deflasyonda alım gücü artar. Buna ek olarak deflasyonda mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli olarak düşerken, enflasyonda ise bu fiyatların artış gösterdiği bilinir. Sunulan bu bilgiler çerçevesinde deflasyon ile enflasyon arasındaki farkları ortaya çıkaran diğer detaylar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Deflasyon genelde para arzının düşmesi sonucunda oluşurken enflasyon ise talep ve arz gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Enflasyonun belli bir orana kadar ekonomi üzerinde olumlu yönde etkili olduğu söylenirken deflasyonun herhangi bir yüzdede ortaya çıkması bile ekonomiyi durgun hale getirebilir.
  • Deflasyon yaşanan bir ülkede yatırım ve harcamalar azalırken enflasyonda ise paranın eşit ölçüde dağılmaması söz konusudur.
  • Bir başka deyişle enflasyon durumunda maaşlar üzerinde dengesizlik görülürken deflasyonda ise işsizlik oranının arttığı ve çalışanlara ödenen ücretlerin azaldığı belirtilebilir.
  • Enflasyonda uzun vadeli yatırımların tercih edildiği deflasyonda ise hem tüketicilerin hem de üreticilerin birikime yöneldiği görülür.

Deflasyon neden enflasyondan daha zararlı?

Hem enflasyon hem de deflasyon gibi süreçlerin yaşanmasına bağlı olarak bir ülkenin ekonomisi üzerinde mikro ve makro etkiler görülebilir. Ancak birbirinin tam zıttı olan bu kavramların hangisinin daha tehlikeli olduğu sıklıkla araştırılır. Bunun temel nedeni ise deflasyonun genelde bir ülkenin ekonomisi için sağlıksız bir süreç olarak nitelendirilmesidir. Çünkü yüksek oranda görülmeyen enflasyonun ülke ekonomisi için sağlıklı bir durum olarak ele alındığı bilinir.

Deflasyon ise düşük oranda ortaya çıksa bile bir ülkenin ekonomik durgunluğa girmesine yol açabilir. Dolayısıyla enflasyonun yüksek seviyelere ulaşmadığı takdirde yatırımlar ve üretim açısından faydalı olduğu söylenebilir. Deflasyon ise bir kısır döngüye yol açarak düşük oranda görülse dahi ülkenin ticari dengesini bozabilir. Bu bağlamda enflasyondan daha tehlikeli bir durum olarak nitelendirilen deflasyonun olumsuz sonuçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Üretimin azalmasına yol açabilen deflasyon, bir ülkenin ticari alanlardaki refah seviyesini azaltabilir.
  • Mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak yükselmesiyle ortaya çıkan deflasyon, para biriminin değerinin de artmasına yol açar.
  • Kar oranı azalan şirketlerin deflasyon sürecinde çalışanlara ödenen maaşları düşürebildiği veya işçi çıkarmaya yönelebildiği bilinir.
  • Deflasyon sürecinde fiyatların düşmesi ve kar oranının azalmasına bağlı olarak işsizliğin arttığı söylenebilir.
  • Deflasyonun etkili olduğu bir ülkede tüketiciler ile üreticilerin birikim ve tasarrufa yöneldiği görülür.
  • Bir ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkileyen deflasyonun belirgin etkilerinden biri de bu durumun yatırımların azalmasına yol açmasıdır.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler