FİNANS

Dikkat! Organik yumurtalar sahte çıktı!

Yaşlı yumurta tavuğu organik diye satılıyor.

Dikkat! Organik yumurtalar sahte çıktı!

Yum-Bir Başkanı Derya Pala, daha kaslı yapısı olan ve geç pişen yaşlı yumurta tavuklarının 'organik' diye satılabildiğini belirterek tüketiciyi uyardı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, 'çıkma' adı verilen yaşlı yumurta tavuklarının kas yapısının organik tavukla benzerlik gösterdiğini belirterek, "Organik diye çıkma tavuk yemeyin" dedi.
Beyrut'taki gıda fuarı Horeca 2013'te konuşan Pala, Türkiye'de 70 milyon yumurta tavuğu olduğunu ifade etti. Bu hayvanların yumurta verimine göre 80-100 hafta yaşadığını dile getiren Pala, "Yılda 30-35 milyon hayvan kesiliyor. Bu hayvanları genellikle canlı olarak satıyoruz. Kilosu 1 lira civarında olan hayvanların büyük bir bölümü Afrika'ya gidiyor. Ancak son dönemde bu yaşlı tavukların 'organik' adı altında satıldığını duyuyoruz" dedi. Organik tavukların daha kaslı yapısı nedeniyle geç piştiğini anlatan Pala, bu özelliğiyle çıkma tavuklarla benzerlik gösterdiğini kaydetti.

Besin değeri aynı
Piyasada 'Omega 3', 'Selenyum', 'Organik' ve 'Doğal' adıyla satılan yumurtaları değerlendiren Pala, tavuk ne yerse yesin yumurtanın besin değerinin ve özelliklerinin değişmediğini söyledi. Pala, şöyle devam etti: "Aynı şekilde biz ne yedirirsek yedirelim günde 1'den fazla yumurtlatmamız mümkün değil. Biz yem oranlarını ayarlayarak ancak daha uzun süre verimli kalmalarını sağlayabiliyoruz."

Yumurtayı bozan sıcak değil, ısı değişimi
Türkiye'de 2012'de 15.6 milyar yumurta üretildiğini dile getiren Pala, kişi başı tüketimin ise yılda 207 adet olduğunu söyledi. Yumurtaya getirilen 5-12 derecede depolanması ve satılması zorunluluğunu değerlendiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de yumurtanın hala yüzde 65'i pazarlarda satılıyor. Bu yönetmelik aslında pazarda ve bakkallardaki satışı durduracak. Yumurtanın bozulmasının nedeni, sıcakta durması değil ısı değişimi. Yani siz oda sıcaklığında yumurtayı günlerce muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzdolabından sonra oda sıcaklığında beklerse, kısa sürede bozulur. Pek çok AB ülkesindeki yönetmelikler de 5-12 derecede muhafazayı içeriyor. Ancak bunun uygulaması yok. Biz de bu sıcaklığın 15-20 dereceye çekilmesi için bakanlığa başvurduk. Aksi takdirde yumurta sadece süpermarketlerde satılabilecek."

Sucuğa katılmayan sıyrılmış et, yarı fiyatına ihraç edilecek
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, artık şarküteri ürünlerine katılması yasak olan mekanik sıyrılmış etlerin (MDM) ihraç edileceğini söyledi. Türkiye'de 30 bin ton MDM olduğunu dile getiren Yılmaz, "Ürdün, ayda 5 bin ton MDM alıyor. Tacikistan da aynı şekilde büyük ithalatçı. Eskiden bu ülkeler bizden istiyordu; ama iç piyasada kullanıldığı için ancak yüzde 10'unu verebiliyorduk. Tabii o zaman istenen ürün olduğu için tonu bin dolardı. Şimdi ürün elimizde kaldığı için fiyatı da 400 dolara düştü."
Türkiye'de 1.8 milyon ton kanatlı eti üretimi olduğunu dile getiren Yılmaz, bunun yüzde 18'inin ihracata gittiğini kaydetti. 55 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Yılmaz, bunlardan 30'unun Türkiye tarafından beslendiğini vurguladı. Bu yıl 1.2 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin olduğunu anlatan Yılmaz, "Yabancı şirketler artık Türkiye'de kanatlı sektörünün potansiyelini gördüler. Bazı markaları belirlemişler; satın almak için sürekli görüşmelerde bulunuyorlar. Ancak üretimin yüzde 95'ini yapan yerli üretici bu şirketleri geri çeviriyor" diye konuştu.

'Çin'e satan 7'inci ülke oluyoruz'
Çin'in, mevcut yönetmelikler gereği tavuk yağını sadece Brezilya, ABD, Fransa, İngiltere, Vietnam ve Hong Kong'dan ithalat yaptığını dile getiren Yılmaz, gelecek hafta imzalanacak anlaşmayla Türkiye'nin 7'nci ülke olacağını söyledi. Daha önce Hong Kong ve Vietnam üzerinden ihracat yaptıklarını anlatan Yılmaz, "Aracılar nedeniyle tavuk ayağının tonunu bin 300 dolardan veriyorduk. Anlaşmayla tonu bin 700 dolardan yılda 35-40 bin ton tavuk ayağı satacağız" dedi.

Hasta hayvan 1.8 milyon dolar zarar ettirdi
Lübnan'ın en büyük büyükbaş hayvan ve kırmızı et tüccarlarından Wehbi Meat for Livestock şirketinin sahibi Majed Wehbi, geçmişte Türkiye'den gelen hasta hayvanlar nedeniyle 1.8 milyon dolarlık zarar ettiğini söyledi. Fiyatlar artmadan önce Türkiye'den her hafta 5 bin baş hayvan aldıklarını dile getiren Wehbi, "Üreticiler peşin parayla çalışıyor, biz parayı yatırdıktan sonra hayvanları gönderiyordu. Tabii bu kimi zaman çok sorunlara yol açtı. Hasta gelen hayvanlar nedeniyle zarar ettik" diye konuştu.

'Brezilya artık daha ucuza geliyor'
Fiyatların artması nedeniyle ithalatın yönünü Brezilya'ya çevirdiklerini anlatan Wehbi, "Koyun almak istiyoruz ama çok pahalı. Fiyatlar dengeye geldiğinde yine Türkiye'yle çalışmak isteriz" dedi. (HT EKONOMİ / EBRU ERDOĞAN)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler