FİNANS

Dikkat! Yarın farklı bir gün olacak

Yarın tüketiciler için yeni bir dönem başlıyor.

Dikkat! Yarın farklı bir gün olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yaptığı düzenlemeler yürürlüğe giriyor.

Artık tüketiciler krediler ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı mal iadesi, gibi birçok alanda yeni haklara sahip olacak.

Aidatsız kart şartı

BANKALAR artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek. Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü sunmak zorunda olacak. Tüketicilerin kredi kullandıkları bankanın iştiraki şirketlerden sigorta yaptırma mecburiyeti de kalkıyor. Tüketici, başka bir sigorta şirketinin poliçesini ibra ederse banka bunu kabul etmek zorunda olacak.

Cayma süresi 14 gün
YENİ kanunla tam, doğru, önceden bilgilendirmeye dayalı şeffaf sözleşmeler yapılması hedefleniyor. Tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmesi zorunlu olacak. Satıcılar sözleşme şartlarını tek taraflı olarak değiştiremeyecek. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgiler, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilecek. Tüketicilerin cayma hakkı süresi 14 gün olacak. Ayıplı mal ve hizmetlerde tüketiciye sağlanan haklar genişletilirken, tüketiciler seçimlik haklarından dilediğini kullanabilecek.

Sözleşme tarihini tüketici yazacak

Kapıdan satış yapanlar, bakanlıktan yetki belgesi alacak. 14 günlük cayma süresi içindeyken tüketiciden herhangi bir ödeme veya borç altına sokan bir belge alınamayacak. Sözleşme tarihini geriye dönük atan satıcılara karşı da sözleşme tarihinin tüketicinin kendi el yazısıyla yazdırılması ve sözleşmenin bir örneğinin tüketiciye verilmesi zorunluluğu getirildi. İnternet, telefon, katalogdan yapılan satışlarda da mesafeli sözleşme kurulmadan önce, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunlu olacak. Satıcı veya sağlayıcılar mesafeli sözleşmelerde taahhüt ettikleri sürede malları tüketicilere teslim etmek zorunda olacak. Bu süre 30 günü geçmeyecek.

İndirime sıkı denetim

- Gazete ve dergi gibi süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon kampanyaları daha sıkı kurallara tabi olacak.

- Halk arasında “saadet zinciri” olarak bilinen piramit satış sistemleri yasaklandı.

- Gerçeği yansıtmayan indirimli satış uygulamaları daha sıkı denetlenecek.

- Tüketicilerin satış sonrası hizmetlere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmaları için bakanlıkça belirlenen sayıda servis istasyonu kurma ve malın kullanımı süresince servis hizmeti verme zorunluluğu devam edecek.

- Radyo ve televizyolarda gündüz 08.00-22.00 saatleri dikkate alınarak, ayda 15 dakikadan az olmamak üzere tüketiciyi bilinçlendirici program yayınlama zorunluluğu olacak.

- Tüketici Hakem Heyetleri de yeniden yapılandırılarak, Bazı ilçelerde birden fazla Hakem Heyeti oluşturulması mümkün olacak. Başvuru ücreti ise 1.272 liradan 3 bin liraya çıkacak.

Tatilci tazminat alabilecek

DEVRE mülkler ve alternatif tatil üyelikleri kanun kapsamına alındı. Satıcı ve sağlayıcılar inşaat ruhsatı alacak ve bina tamamlama sigortası yaptıracak. Tüketiciye cayma hakkının yanı sıra, sözleşmeden dönme hakkı tanınıyor. Paket tur alanlara ise sözleşmenin esaslı unsurlarından birinin değişmesi halinde sözleşmeden dönme hakkı getirildi. Paket tur düzenleyicisi sözleşmenin hükümlerini yerine getirmez veya gereğini yapmazsa, tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu olacak. Tüketici, boşa harcanan tatil zamanı için de tazminat talep edebilecek.

Karşılaştırmalı reklam dönemi

KANUNLA tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyecek tedbirler alındı. Tüketiciyi aldatıcı veya istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hasta, yaşlı, çocuk ve engellileri istismar edici ticari reklam yasaklandı. Marka ismi vererek karşılaştırmalı reklam yapılması ise mümkün olacak.

Ruhsatı almayan konut satamayacak

KONUT sektöründe, maketten satışın oluşturduğu mağduriyetlerin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Buna göre, mevcut uygulamada belediyelerden herhangi bir izin almayan inşaat şirketleri tüketicilere maketten satış yapabiliyor. Yeni Kanuna göre inşaat ruhsatı alınmadan tüketicilerle maketten konut satışı sözleşmesi yapılamayacak. Konut satışlarında tüketicilerin sözleşmenin imzalanmasından itibaren 14 günlük cayma hakkı olacak. Tüketiciye sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödeyerek sözleşmeden vazgeçme hakkı tanınıyor.

Telefonla iptal mümkün

ELEKTRİK, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi aboneliklerde de yeni düzenlemeler getirildi. Tüketicilere imzaladıkları sözleşmeleri feshetme hakkı tanınacak. Bu istek süresi içinde yerine getirilmediği takdirde tüketicilerden, abonelikten faydalanılmış olsa dahi, herhangi bir bedel talep edilmeyecek. İnternet, telefon gibi kanallarla abonelik yapanlar, tüketicileri abone merkezlerine veya bayilerine yönlendirmeden aynı yöntemle aboneleği sonlandırmak zorunda olacak.

Bankalar tüketicilere ‘sürpriz’ yapamayacak

KONUT kredilerinin erken ödenmesi halinde mevcut düzenlemelere göre yüzde 2 olan erken ödeme tazminatı, kalan vadesi 36 aya kadar olan kredilerde yüzde 1’e indirildi. Tüketicilerin kredi taksitlerini ödemesi için bankalar tarafından zorunlu olarak açılan hesaplardan, ücret ya da masraf talep edilmesi yasaklandı. Yeni düzenlemeyle bankalar, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapamayacak. Bankalarda tüketiciden alınacak tüm masraf ve komisyonlar açık ve net şekilde belirlenecek. İşlemler, tüketicinin sonradan hiçbir sürprizle karşılaşmayacağı şekilde gerçekleştirilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler