EFT, banka para gönderim hizmetlerinden biridir. Elektronik Fon Transferi kısaltması EFT, farklı bankalar arasında yapılan ödemelerde geçerlidir. Aynı bankanın hesapları üzerinden yapılan para transferine ise havale adı verilir.
EFT saatleri bankalara göre değişiklik gösterebilir. Birçok kişi tarafından tercih edilen EFT işlemleri genellikle 09:00 - 17:00 saatleri içinde gerçekleştirilir. EFT yöntemi ile farklı bir banka hesabına para gönderildiğinde, gönderilen tutar alıcı hesabına mesai saatleri içerisinde iletilir.
EFT banka şubelerinden çalışma saatleri içerisinde yapılabilir. Çalışma saatleri dışında internet ve mobil bankacılık üzerinden, aynı zamanda ATM’lerden günün 24 saati gerçekleşebilir ancak, paranın karşı banka hesabına geçmesi mesai saati içerisinde gerçekleşir. EFT işlemleri hafta sonları da internet bankacılığı aracılığı ile günün her saati gerçekleştirilebilir. Hafta sonu yapılan işlemlerde belirlenen limit dışına çıkıldığında EFT transferleri karşı tarafın hesabına ilk iş gününde geçer.
Belirlenen para miktarının bir banka hesabından başka bir banka hesabına gerçekleştirilen para transfer işlemine EFT adı verilir. EFT ülkemizde ilk 1 Nisan 1992 tarihinde gerçekleşti ve zaman içerisinde günümüzdeki uygulama prosedürlerine ulaştı. EFT işlemleri birçok kişi tarafından gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin başında gelir. EFT işlemi gerçekleştirecek kişilerin merak ettiği konulardan biri de, paranın ne kadar sürede karşı banka hesabına iletileceğidir.
EFT para transferi işlemleri, anlık olarak hareket görür. EFT işlemlerinin hesaplara transferi bankaların yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Bir EFT işleminin karşı banka hesabına aktarım süreci 5- 10 dakika arasında gerçekleşir.
Merkez Bankası’nın 2021 yılı itibari ile işleme aldığı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi yani FAST uygulaması ile 5000 TL’ye kadar para transferi gerçekleştirilebilir. Hafta içi bankalara göre farklılık gösteren EFT transferleri, genellikle saat 17.00’den sonra banka şubelerinden gerçekleştirilemez. Ayrıca banka şubeleri aracılığı ile hafta sonu ve resmi tatillerde de EFT işlemi yapılmamaktadır. Havale işlemleri 7/24, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı aracılığı ile gerçekleştirilebilir.
Gerçekleştirilecek para transferinin EFT olduğunu söyleyebilmek için gönderici ve alıcı vadesiz hesaplarının farklı bankalarda olması gerekir. EFT işlemleri banka şubesinden yapılacaksa, bankaya yetkilisine 26 haneli IBAN’ı (Uluslararası Banka Hesap Numarası) vermek gerekir. Banka ve şube bilgileri, alıcı hesap numarası, alıcının adı ve soyadı ile EFT işlemi de yapılabilir. Bu bilgiler dışında transfer miktarının banka yetkilisine söylenmesi yeterlidir.
Bankanızın internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da telefon bankacılığı kanallarını kullanıyorsanız, EFT işlemini kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Vadesiz hesabınızdan başka bir banka hesabına para aktarmak istediğinizde internet ya da mobil bankacılığı EFT adımlarını takip etmeniz gerekir. EFT işlemleri sırasında bankanız sizden bazı bilgiler isteyecektir. Sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak tamamladıktan sonra EFT işlemini onaylamanız istenir. İşlemi onayladıktan kısa bir süre sonra transfer tutarı alıcının hesabına geçer.
EFT’nin gerçekleşebilmesi için gönderici vadesiz hesap bakiyesinin, EFT işlem miktarını ve EFT işlem ücretini karşılamaya yeterli olması gerekir. EFT işlem ücreti bankadan bankaya değişiklik gösterir. EFT işlem sürecinin son adımı olan EFT işlem ücreti de, göndericinin vadesiz hesabından tahsil edilir.
EFT ve havale para gönderme anlamında ortak özelliğe sahip olsa da uygulamada farklı işlemlere tabidir. EFT ve havale arasındaki fark birkaç şekilde ortaya çıkar. EFT farklı iki bankanın hesapları arasında gerçekleşirken, havale ise aynı banka üzerindeki hesaplar arasında gerçekleşir. Havale işlemleri; internet bankacılığı, telefon bankacılığı ya da ATM aracılığı ile günün her saati her anında karşı tarafın hesabına geçecek şekilde yapılabilir. Havale hafta sonları da dahil olmak üzere günün her saati yapılabilir.
EFT havale saatleri bakımından farklı prosedürlere sahiptir. EFT Fast işlemi dışında, günün her saati banka şubesinden EFT yapılamaz. Banka çalışma saatleri dışında yapılan 5.000 TL üzeri EFT işlemleri ilk iş gününde diğer banka alıcı hesabına ulaşır. Banka ve müşteri arasında yapılan anlaşmaya göre her EFT işleminde müşterinin vadesiz hesabından EFT ücreti tahsil edilir. Ancak, Havale transferlerinde bankalara göre değişmek üzere genellikle işlem ücreti alınmaz.
Geçtiğimiz yıllarda sadece hafta içi ve 09.00-17.00 mesai saatleri içinde EFT işlemi gerçekleşebiliyordu. Hafta sonları ise sadece havale işlemleri yapılabiliyordu. Merkez Bankası Fast sistemi uygulamasıyla birçok banka müşterisine 7/24 EFT yapma imkanı sundu. Fast ile hafta içi mesai saatleri dışında kalan saatlerde ve hafta sonları günlük limit sınırı ile EFT işlemleri gerçekleştirilebilir.
Farklı bankadaki bir hesaba para göndermek için EFT işlemine ihtiyaç duyulur. Transfer edilecek rakam gönderi yapılacak hesabın bakiyesinin uygun olması halinde banka tarafından onaylanır. Mesai saatleri içinde gerçekleştirilen EFT işlemi birkaç dakika içinde, mesai saatleri dışında gerçekleştirilen EFT işlemi ise en yakın mesai saatinde karşı tarafın hesabına geçer. Fast uygulaması ile 5.000 TL ve altındaki tutarda transferler yine birkaç dakika içinde karşı banka hesabına geçer. Günlük EFT gönderim limiti banka tarafından sınırlandırılır. Bu tutar bankadan bankaya değişir.
Müşterilerin bankadaki işlem hacimleri dikkate alınarak da bankalar tarafından para gönderme limitleri belirlenebilir. Özellikle ticari faaliyetleri olan müşterilerin günlük EFT gönderim limitleri farklı değerlendirilir.
EFT Fast ile para transferleri anında gerçekleşir. 7/24 EFT yapan bankalar aracılığı ile ihtiyacınız olan para transferini belirlenen limitlerde karşı banka hesabına gönderebilirsiniz. 7/24 EFT hizmeti sunan bankalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
EFT ücretleri 500,000.00 TL'ye kadar 5.00 TL'dir.