FİNANS

Emekli maaşları 17 Eylül'den itibaren yatmaya başladı

Emekli maaşlarının bayramdan önce yatacağının netleşmesinin ardından vatandaşlar, "Emekli maaşları ne zaman yatacak? sorusuna yanıt arar oldu. Emekli maaşları 17 Eylül'den itibaren ödenmeye başlandı.

Emekli maaşları 17 Eylül'den itibaren yatmaya başladı

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Geçici Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında Bayramı dolayısı ile yapılacak uygulamaların bilgisini vermiş, milyonlarca memurun merak ettiği; "Emekli maaşları ne zaman yatacak?", "Emekli maaşları kurban bayramından önce ödenecek mi?" sorularını yanıtlamıştı. Emekli maaşları ile ilgili açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, emekli maaşlarının bayram öncesi ödeneceği bilgisini şu ifadelerle belirtmişti:"Kurban Bayramı tatili öncesinde Bağ-Kur’luların, SSK, işçi ve tarım emeklilerinin ve 4/C’lilerin alacakları maaşları, ücretleri bayramdan önce 17 ve 23′ü arasındaki süre içerisinde bu ödemeler de yapılacak ve böylece Kurban Bayramı’na Bağ-Kur’lu, SSK’lı ve emeklilerinin rahat bir şekilde girmelerini temin edecek adımlar atılacaktır."

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un açıklamasında da belirttiği gibi SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emekli maaşları 17 Eylül'den itibaren ödenmeye başlandı. SSK işçi ve tarim emeklisinin aylıkları, tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara 17 Eylül'de, 5 ve 7 olanlara 18 Eylül'de maaşar ödendi. Numarası 3, 4 ve 1 olanlara 21 Eylül'de, 2 ve 8 olanlara 22 Eylül'de, 0 ve 6 olanlara da 23 Eylül'de maaşlar ödenecek.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ

Emekli maaşları konusunda müjdeyi veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, köprü ve otoyolların kullanımı ile ilgili alınan kararı şu sözlerle açıkladı: "23 Eylül Çarşamba günü saat 00:00’dan, 28 Eylül Pazartesi 07:00’ye kadar bütün otoyolların, boğaz köprülerinin bayram süresince ücretsiz olması, ayrıca belediyeler tarafından toplu taşım araçlarının ücretsiz ya da indirimli olarak kullanılmasıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararnamemizi imzalamış olduk."

EMEKLİYE 13. MAAŞ YOLDA

Emeklilerin uzun süredir beklediği 13. maaş olarak gördükleri promosyon konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor. Memur maaşlarında promosyon konusunda Çalışma Bakanlığı daha önce kamu bankalarıyla bir görüşme gerçekleştirmiş, ancak sonuç alınamamıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen görüşme trafiği ardından emekli maaşlarında promosyon uygulaması gerçeğe dönüşecek. Böylece daha önce sadece memur emeklileri için düşünülen promosyondan böylece Bağ-Kur ve SSK emeklileri de yararlanacak.

900 TL'Yİ BULACAK

Emekli memurlar ve kamu çalışanları maaşlarını aldıkları bankalar promosyon olarak belli dönemler için para ödüyor. Genellikle 2-3 yıllık dönemlerde olan ödemeler brüt maaşın % 60'ı şeklinde veriliyor. PTT dahil 22 banka bu maaşları ödüyor ve pastadan pay almak için yarışıyor. Pek çok özel banka, emekli maaşlarını ödeyebilmek adına çeşitli kampanyalar düzenliyor. Bunlar arasında nakit para ödeyen, çeyrek altın vadeden ve emeklilere alışveriş puanı verenler de bulunuyor. Kamu personeline uygulanan formüle göre; promosyon verildiğinde ortalama bin 500 lira alan bir emekliye ödenecek para da, her dönem için 900 lirayı bulacak. Emekliler bu paraların kendilerinin de hakkı olduğunu belirterek, "Bizim paralarımızı bankalar kullanıyor. Ayrıca bize kredi kartı ve kredi vererek faiz de kazanıyor. Ama promosyon ödemiyor. Biz de promosyon almalıyız" dediler.

EMEKLİ MAAŞI ZAMLARI

2016-2017 emekli maaşlarının zam oranlarını ise kısa bir süre önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik, açıklamıştı. Çelik, memur maaş ve emekli maaşı zam oranlarının 2016 için 6+5, 2017 için ise yüzde 3+4 olarak belirledikleri bilgisini vermişti. Açıklanan zam oranlarına göre, işe yeni giren birinin maaşı sosyal yardımlarla ocak ayında 1 bin 151 bin TL'ye, temmuz ayında 2 bin 259 TL'ye çıkacak. 16 yıllık bir öğretmenin memur maaşı ise Ocakta 2 bin 860 TL'ye Temmuzdan sonra da 3 bin 4 TL'ye yükselecek. Hükümet ile Memur-Sen arasındaki önceki gün imzalanan toplu sözleşmeyle memurlara 2016 yılında verilen yüzde 6+5 zam yeni giren bir hizmetlinin maaşını sosyal yardımlarla birlikte 2016 yılı ocak ayında 2 bin 151 TL'ye, temmuzda ise 2 bin 259 TL'ye çıkaracak. Türkiye Kamu-Sen ARGE merkezinin çalışmasına göre aynı dönemde Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı da sosyal yardımlarla birlikte 8 bin 712 TL'ye kadar yükselecek. 4C grubuna mensup emekliler 159 TL. KİT'lerde görev yapan müdürlere 84 lira. KİT'lerdeki mühendis, mimar ve veteriner hekimlere 100 lira. KİT'lerde grup baş mühendisi, baş mühendis, baş mimar, mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, , fizikçi, jeofizikçi, jeomorfolog, tekniker ve teknisyen pozisyonlarındaki sözleşmeliye 70-170 lira. Sivil savunma uzmanlarına 42 TL. Şeflere 59 TL.Koruma ve güvenlik görevlilerine 42 lira. Yüksek hızlı tren makinistlerine 70 TL. PTT'lerde gişelerde çalışan ve para giriş çıkışında görev yapan personele 70 TL. Zabıta ve itfaiye çalışanlarına 40 TL, İcra memuruna 85 TL, arttı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler