Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaşı zammı için 4 aylık rakamlar belli oldu. Ocak 2024'te 6 aylık enflasyon rakamlarının da netleşmesinin ardından SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ve bütün emekli maaşları için düzenleme gerçekleşecek. Peki, yaklaşık 15,5 milyon kişiyi ilgilendiren emekli zammı düzenlemesinde en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Sabah'ta yer alan habere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 15 milyondan fazla emeklinin merakla beklediği Ocak zammı için bütçe çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekliler için bütçe sınırlarının zorlanması talimatını verdiği konuşuluyor.
Emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar hız kazanırken ilk adım ise 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi ile atılmıştı. 12,2 milyon çalışmayan emekliye Kasım'ın 15'ini geçmeyecek şekilde ödemeler gerçekleştirilecek. Kısa bir süre içerisinde emeklilere hangi günlerde ödeme yapılacağının açıklanması beklentiler arasında.
En düşük emekli maaşı, Nisan 2023'te 7 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. En düşük emekli maaşı, bütçe çalışmalarını ardından Ocak ayında tekrardan artacak.
Aralık'ta yeni asgari ücretin belirlenmesi için 4 toplantı yapılacak ve uzlaşma usulü tutar belirlenecek. Ocak başında ie TÜİK Aralık enflasyonunu açıklayacak, böylece 6 aylık enflasyon oranı netlik kazanacak. 6 aylık enflasyon oranları ile memur zammı ve refah payı hariç emekli zammı netleşecek. Refah payı ile en düşük emekli maaşı için yapılan çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak ve Meclis süreci başlayacak.
Emekli ve memur maaşları ile birlikte çok sayıda kalemde belirleyici olan Ekim enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre; enflasyon oranı Ekim ayında aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda da yüzde 61,36 olarak gerçekleşti.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Temmuz ayında enflasyon yüzde 9,62, Ağustos ayında yüzde 9,09, Eylül ayında yüzde 4,75, Ekim'de de yüzde 3,43 oldu. 4 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 29,41 olarak kaydedildi.
Dolayısıyla Ekim enflasyon rakamlarının ardından refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netlik kazandı. Hesaplara göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı da yüzde 40,39 oldu.
Haziran'da 1351,59 olan Tüketici Fiyat Endeksi Ekim'de 1749,11'e yükseldi.
4 aylık enflasyon oranı yüzde 29,41,
Refah payı hariç 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41,
4 aylık memur enflasyon farkı yüzde 22,08,
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
4 aylık memur zammı yüzde 40,39 oldu.
Nihai zam oranlarının netleşmesi için 2 veri daha kaldı. Bundan sonraki süreçte TÜİK, Kasım ve Aralık enflasyon rakamlarını açıklayacak. Dolayısıyla 6 aylık enflasyon oranı ve maaş zamları refah payı hariç kesinleşmiş olacak.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumuyla yılın son enflasyon raporu da açıklandı. Bankanın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak duyuruldu.
TCMB'nin yüzde 65'lik beklentisinin gerçekleşmesi halinde zam oranları şu şekilde hesaplandı:
6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,76
Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,76
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 29,96,
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
6 aylık memur zammı yüzde 49,46 oldu.
SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her sene Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran da doğrudan kök maaşlara yansıyor.
Refah payı hariç beklenen enflasyon rakamları ile örnek bir hesap yapıldığında;
10 bin TL kök maaşı olan birinin maaşı bu hesaplanan rakamlara göre 13 bin 776 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4'lük ek ödeme eklenecek ve emekli vatandaş hesabında 14 bin 327 TL'yi görecek.
Ocak dönemi için memur zam oranı, emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak. Son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verileceği refah payının gerçekleşmesi halinde emekli maaşı zammı için de TBMM düzenlemesi gerekecek.
Emekli maaşı zammı için düzenleme 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından Ocak'ın ilk yarısında gerçekleşecek. Bu dönemde 7 bin 500 TL olarak uygulanan taban aylık da tekrardan belirlenecek.
7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı için Meclis düzenlemesine ihtiyaç var. Burada, diğer zam oranlarından bağımsız şekilde resen karar veriliyor. Örnek olarak; yüzde 40 zam yapılması halinde SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 10 bin 500 TL olacak. Yüzde 50 zam yapılması halinde ise 11.000 TL'yi aşacak.
Ocak sonrası dönem için asgari ücret, memur ve emekli maaşları için yeni sistemin devreye girmesi de beklentiler arasında. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde bundan sonra 'enflasyon beklentileri'ne göre ücret düzenlemelerinin yapılabileceğinin sinyalini vermişti.
BIST piyasalarında oluşan tüm verilere ait telif hakları tamamen BIST'e ait olup, bu veriler tekrar yayınlanamaz. Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası verileri BIST kaynaklı en az 15 dakika gecikmeli verilerdir.
SPK'nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı:
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
Finansal veriler Foreks A.Ş. tarafından sağlanmaktadır.
Mynet, yayınlanan verilerin doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklardan, verinin eksik ve yanlış yayınlanmasından meydana gelebilecek herhangi bir zarardan Mynet sorumlu değildir.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.