FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon oranları netleşiyor! Piyasaya göre yüzde 60’ı aşacak!

TÜİK tarafından 4 Nisan pazartesi günü açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,34 artmasını bekliyor. Böylece yıllık enflasyonun yüzde 60'ı aşacağı tahmin ediliyor.

Enflasyon oranları netleşiyor! Piyasaya göre yüzde 60’ı aşacak!

Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları 4 Nisan Pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Bu kapsamda AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,34 artmasını bekliyor.

15 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan ankete göre, 2022 mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,34 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 3,80, en yüksek yüzde 6,50 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,34) göre bir önceki ay yüzde 54,44 olan yıllık enflasyonun yüzde 60,95'e yükseleceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 4,81 artış göstermişti.
Öte yandan, ekonomistlerin yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 38,05'ten yüzde 44,78'e yükseldi.

iStock-1193914644

“ENFLASYONUN FARKINDAYIZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati petrol fiyatlarının yükseldiğini ve bunun enflasyona olumsuz etki yaptığının farkında olduklarını söyledi. Nebati, enflasyonla mücadelede asla geri adım atmayacaklarını belirtti.

“DEZENFLASYONİST SÜREÇ BAŞLAYACAK”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise yükselen uluslararası gıda ve emtia fiyatlarının etkisinin Türkiye'de de gözlemlendiğini belirterek, "Üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürüyor, tüketici enflasyonu uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam ediyor" dedi.

iStock-1216272505

Kavcıoğlu, sürdürülebilir fiyat istikrarı için atılan adımlarla birlikte küresel barış ortamının yeniden temini ile dezenflasyonist sürecin başlayacağını düşündüklerini ifade ederek, "Bu yüzden politika faizinde değişikliğe gitmedik, kararların birikimli etkilerini izliyoruz" ifadelerini kullandı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler