FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Euro dolar nedir? Euro dolar paritesi tüm dünyada aynı mı?

Euro dolar, Amerikan dolarının ABD'den başka yerlerde oluşan piyasası anlamına gelir. Euro dolar işlemi piyasada oldukça yaygın ve sıkça yapılan işlemlerden biridir. Avrupa'da euro ile çalışan birçok banka, dolar cinsinden mevduat kabul eder ve bu fonlardan kısa süreli olarak dolar kredisi açar.

Euro dolar nedir? Euro dolar paritesi tüm dünyada aynı mı?

İçindekiler

  • Euro dolar nedir?
  • Euro dolar paritesi tüm dünyada aynı mı?
  • Parite nasıl hesaplanır?
  • Euro dolar paritesi düşerse ne olur?

Euro dolar Amerika Birleşik Devletleri dışında olan ya da Amerika Birleşik Devletleri bankalarının yurt dışındaki şubelerinde tutulan dolar cinsini ifade eder. Batı Avrupa bölgelerinde bankalarda genel olarak euro tutulurken Asya ve benzeri ülkelerde de ABD doları hesabı tutulur.

Euro dolar nedir?

Euro dolar tam olarak Amerikan dolarının Amerika Birleşik Devletleri dışında oluşan piyasa anlamını ifade eder. Euro dolar daha çok ABD dışında olan bankalarda ya da ABD banklarının başka ülkelerde olan şubelerinde tuttuğu, ABD doları cinsinden mevduatlardır. Böylece euro ile çalışan bankalar kısa vadeli olarak dolar kredisi açar.

Euro dolar paritesi tüm dünyada aynı mı?

Euro dolar paritesi bütün dünya piyasaları için geçerli olan paritedir. Dünyada bir tane olması gereken parite, tüm dünya için aynıdır. Ülkelere ya da bölgelere göre değişiklik göstermez. Euro dolar paritesi bütün piyasalar için geçerlidir.

Parite nasıl hesaplanır?

Euro dolar paritesi, euronun dolar karşısında olan değeridir. Örneğin, euro dolar paritesinde fiyat 1.20 ise "1 euro = 1.20 dolar" olarak yorumlanır. Euro değer kazandıkça euro değer paritesi artar. Aynı şekilde euro değer kaybettikçe euro dolar paritesi değer kaybeder. Parite genel olarak iki ülkenin para birimlerinin birbirine oranı olarak ifade edilir.

Paritenin bir diğer adı ise "döviz çiftleri" olarak bilinir. Çoğunlukla işlem yapılan ve bilinen parite ise euro dolar paritesidir. Parite hesaplama işlemine şu şekilde örnek verilebilir: Euro 3 lira, dolar 2 lira ise euro dolar paritesi 3/2 yani 1,5 olur. Bu durumda dolar euro paritesi 3/2 yani "0,66" şeklindedir.

Euro dolar paritesi düşerse ne olur?

Enflasyonun yükselmesi karşısında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankalarının tepkileri farklı olabilir. Avrupa Merkez Bankasının, ABD Merkez Bankasına göre daha yavaş para sıkıntısı politikası izlemesi sonucunda eurounun dolar karşısında düşmesine sebep olur. Bu durumda euro dolar paritesi düşer. Bu düşüş sonucundaysa euro değer kaybettiği için euro dolar paritesi de değer kaybeder. Birbiriyle bağlantılı olan bu durum euronun değer kazanması durumunda euro dolar paritesi de artar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler