SGK, “haksız maaş” alımının önüne geçmek için denetim yapıldığını belirtese de, eşinden boşanan H.A.’nın maaş almadığı, hatta hiç başvurmadığı ortaya çıktı. Dava dilekçesinde söz konusu denetimin H.A.’nın kişisel şeref ve itibarını etkilediği belirtildi.
Denizli’de eşinden boşandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından takip edildiğini belirterek kişilik haklarına saygısızlık yapıldığını belirten H.A. isimli kadının açtığı davada mahkeme, SGK’yı 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.
Denizli’de yaklaşık 5 yıl önce eşinden boşanan H.A., bir apartmanda yaşamaya başladı. Bu süreçte SGK’ya bağlı denetmenler apartmana gelerek apartman görevlisine, kadının evine başka kimsenin girip girmediğini sorması üzerine H.A., Denizlili avukat Jülide Keleş Yarışan’ın yardımıyla dava açtı. Dava dilekçesinde kişilik haklarının zedelendiğini belirten H.A.’nın davasını inceleyen Denizli İdare Mahkemesi, ‘Eşinden ayrı olarak hayatını idame ettiren davacı hakkında üçüncü kişilere yöneltilen bu tip sorular, Türk toplum yapısı dikkate alındığında son derece olumsuz izlenimlere sebebiyet vermektedir. Kişisel şeref ve itibarının, manevi bütünlüğünün zedelendiğini’ belirterek SGK’yı 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.
"KESİNLEŞMİŞ KARAR DEĞİL"
Müvekkilinin olaydan dolayı büyük sıkıntı yaşadığını belirten avukat Jülide Keleş Yarışan, "Müvekkilim, bir psikoloğun yanına giderek sıkıntısı olduğunu anlatmış. Daha sonra bir araya geldik. Kendisinin oturduğu apartmanda gözetim altında tutulduğunu söyledi. Olayı araştırdık. Sosyal Güvenlik Kurumu müvekkilim hakkında bir araştırma yapmış. Müvekkilim de bu konuya çok öfkelenmiş. Kendisine böyle bir saygısızlık yapılmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Biz SGK’ya başvurduk. Bu konuda kişi haklarına saygısızlık söz konusu olduğu için özür dilemelerini ve tazminat ödemelerini istedik. Bu talebimiz kabul görmedi. Hatta bazı denetmenler olayı bu kadar büyütmememiz gerektiğini söylediler. Bunun üzerine biz tam yargı davası açtık idare mahkemesine. İnsan hakları sözleşmesine dayandık. Bu yapılanların kişinin özel hayatına saygısızlık olduğunu belirttik. Karşılığında da 10 bin TL tazminat talep ettik. İdare mahkemesi SGK’nın yaptığı işlemlerin kişi haklarına saygısızlık olduğuna karar verdi ve 10 bin TL tazminata hükmetti. SGK itiraz etti. Kesinleşmiş bir karar değil bu. Ancak verilen karar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine duyarlılık anlamında önemli bir karardır" dedi.
(İHA)