FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz 10'u aşarsa ne olur?

Merkez Bankası politika değiştirdi, bono faizi 10'lu seviyelere yaklaştı.

Faiz 10'u aşarsa ne olur?

Merkez Bankası’nın izlediği gevşetici politikasını sıkılaştırıcı yönde revize etmesiyle birlikte TL’deki değer kazancına bağlı olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde beklentilerin üzerinde yükseliş görüldü. Merkez Bankası’nın doğrudan döviz satış yaptığı 18 Ekim’den bu yana faiz yüzde 15 yükselirken TL, dolara karşı yüzde4 oranında değerlendi. Dün, gösterge tahvilin bileşik faizi gün içerisinde 9,97 seviyesine kadar yükselirken kur 1,80 seviyesinin altına geriledi.

Merkez Bankası, Kasım ayından bu yana yüzde 20’e yakın değer kaybeden liranın zayıflığı sorununun üstesinden gelmek amacıyla gevşetici politikasını sıkılaştırıcı şekilde revize etti. TL’yi cazip kılmayı hedefleyen Merkez Bankası’nın yüksek faize ihtiyacı olduğu belirtildi. Gösterge tahvil faizindeki yükselişe bağlı olarak bankalar maliyet artışını fiyatlarına yansıtmaya başladılar.

Konut ve taşıt kredisi faiz oranlarında artışa giden bankalarda 60 aya kadarki vadelerde yüzde 1’in altında olan faiz oranları yüzde 1’in üzerine çıktı. Toplam konut kredileri son bir yılda yüzde 30’un üzerinde büyüdü.

TL ‘DE FAZLA DEĞER KAZANCI MAKRO SIKINTILARA YOL AÇAR’
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert Gazeteport'a yaptığı açıklamada, faizin Merkez Bankası'nın perşembe günü aldığı kararlara bağlı olarak yükseldiğini kaydetti. Merkez Bankası'nın TL likiditesini sıkılaştırarak dövize giden talebi engellemeye çalıştığına değinen Cömert, piyasaya yabancı yatırımcı girişinin gözlemlendiğini dile getirdi. TL'nin daha fazla değer kazanmasının makro tarafta sıkıntılara yol açabileceğini bildiren Cömert, Merkez Bankası'nın denge kurmaya yönelik bir politika izleyeceğini belirtti.

Faizin 10'lu seviyeleri aşmasının çok mümkün olduğunu dile getiren Cömert, TL likidite şartlarına bağlı olduğunu belirtti. Cömert, bu durumda yerli bankaların alış tarafına geçeceğinin altını çizdi.

''MERKEZ, BÜYÜMENİN YAVAŞLAMASINI İSTEMEYECEK''
Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın düşük TL'den yüksek faiz, değerli kura geçiş yaptığını belirtti. MB politikasının kalıcı politika olarak görülmemesi gerektiğini, Merkez'in yeni para politikasının bir bacağını gösterdiğini ve diğer adımların mevcut olduğunu dile getirdi. Uskuay, Merkez'in attığı adımlarla TL'nin cazibesini arttırdığını bildirdi. Uskuay, Merkez Bankası'nın faizin daha fazla yükseleceğine izin vermeyeceğini kaydederek Merkez Bankası'nın büyümenin yavaşlamasını istemeyeceğini belirtti.

‘MERKEZ’İN HER TÜRLÜ YÜKSEK FAİZE İHTİYACI VAR’
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın mevcut TL'yi bir miktar daha sıkılaştırma politikasına ciddi bir duruş sergilemeye devam edeceği görüşünde olduklarını kaydetti. Altuğ, Merkez Bankası’nın, TL'nin daha fazla değer kaybetmesini engelleyip değer kazandırmaya çalışacağını bunun için de yüksek faize ihtiyacı olduğunu vurguladı. Altuğ, Merkez’in her türlü yüksek faize ihtiyacı olduğunu kaydetti. Merkez Bankası’nın TL'yi cazip kılmak zorunda olması ve ekonomik aktiviteyi daha da soğutmaya ihtiyacı olmasından dolayı bonoda, para piyasasında, mevduat kredinin faizinin daha yükselmesine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

‘’FAİZ DAHA YUKARI GİDECEKTİR’’
Alkhair Capital Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen ise faizde gidişin yukarı olduğunu ve beklentilerin üzerinde faiz çıkışı görüldüğünü belirtti. Gökşen, çok düşük miktarda TL likidite açığının bile piyasadaki faizleri çok yüksek yerlere çekebildiğini görebildiklerini ve faizin önümüzdeki günlerde daha da yukarı gideceğini kaydetti.

Express


En Çok Aranan Haberler