FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz oranları için revizyon! Merkez Bankası kararı Resmi Gazete'den duyurdu: Bugünden itibaren yürürlükte

Politika faizini ekim toplantısında 500 baz puan artıran Merkez Bankası, reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto ve avans faiz oranlarını da 500 baz puan yükseltti. Faiz oranları bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Faiz oranları için revizyon! Merkez Bankası kararı Resmi Gazete'den duyurdu: Bugünden itibaren yürürlükte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili değişikliğe gitti. Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 35,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 36,75 olarak saptandı.

ghmf

İHTİYAÇ KREDİSİNDE DE FAİZLER ARTTI

Merkez Bankası verilerine göre 20 Ekim ile biten hafta itibariyle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 61,33'e yükselirken ticari konut faizlerinde ise gerileme yaşandı. Verilere göre 13 Ekim haftasında yüzde 49,7 seviyesinde olan ticari kredi faizi 20 Ekim haftasında yüzde 48,02'ye indi. Taşıt kredi faizinde yükseliş devam ediyor. 13 Ekim'de yüzde 41,52 olan taşıt kredi faizi 20 Ekim haftasında yüzde 47,2'ye çıktı. Konut kredi faizi ise yüzde 41,46 seviyesinde hafif bir yükseliş kaydetti. TL mevduat faiz oranlarında ise düşüş var. 13 Ekim haftasında en çok tercih edilen 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 44,62 iken 20 Ekim haftasında yüzde 43,74'e indi. Toplam TL mevduat faiz oranı ise 13 Ekim haftasındani yüzde 37,9 seviyesinden yüzde 37,45'e geriledi.

iStock-1333228193

REESKONT NEDİR?

Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade ediyor. Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebiliyor. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize "reeskont faiz oranı" adı veriliyor. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebiliyor. Avans için teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve Borsada kayıtlı tahviller.

Merkez Bankası tarafından 28 Eylül'de yapılan değişiklikle vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 30,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31,75 olarak tespit edilmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler