Mynet Özel Haber: Selçuk Altun Türk milletinin teknolojiye ve teknolojik ürünlere olan ilgisi hiç tartışılmaz. Hemen hemen hepimiz çok iyi anlasak da anlamasak da yeni bir telefon, televizyon, laptop çıktımı bir dönüp bakar, sağını solunu kurcalarız. Kurcalamakla kalmaz onu satın alırız.
Bugün hemen herkesin evinde, ya LCD ya LED ya da 3D LED televizyon bulunuyor. Plazma televizyonlardan bahsetmiyorum bile. Çünkü artık kimse dönüp onların yüzüne bile bakmıyor. Bu teknolojiler hayatımıza gireli 5-6 yıl bile olmadı.
Diğer taraftan cep telefonlarında da durum aynı. Artık herkesin cebinde akıllı telefonlar var. Bu da yetmiyor, yeni versiyonların peşinde koşturuyoruz. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda cari açığa negatif etkisi oldu diye Bakan bile bu durumdan şikayetçi olmuştu.
İşte bu ilgi ve merak, teknoloji ürünleri tüketimi bugün Türkiye’de çok ciddi bir arzın oluşmasını sağladı. Köşe başındaki teknoloji dükkanlarını karıştırmadan baktığımızda 4 yerli, 4 yabancı kurumun teknoloji marketleri yurdun dörtbir yanını sarmış durumda ve sarmaya da devam ediyor. Hemen hergün bir köşede yeni bir teknoloji marketinin açıldığını görüyoruz.
Ancak, kıyasıya bir rekabetin yaşandığı bu sektörde de dökülmelerin yavaş yavaş başlayacağı ifade ediliyor. Özellikle yabancı zincir teknoloji mağazalarından bazılarının Türkiye’yi terk etmeye başlayacağı belirtiliyor.
Sektörün duayenlerinden biri, Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar ile hem Bimeks’i ve geleceğe dair projelerini hem de teknoloji perakendeciliğinde yaşanan son gelişmeleri konuştuk.
TEKNOLOJİ PERAKENDECİLİĞİNDE ÖNCÜ
Bimeks, Türkiye’de ilk teknoloji perakendeciliğini yapan şirket olarak 1990 yılında kuruldu.
İlk olarak bir alışveriş alışveriş merkezinde teknoloji perakende mağazası açmak, ilk halka arz olan teknoloji şirketi olma, büyükmetrekarelerde ilk teknoloji mağazası açma gibi birçok ilkleri var.
Son 2 yıldır franchise da veren Bimeks’in bugün 41 ilde 66 mağazası bulunuyor. Bunun 29’u franchise olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bimeks, bugün toplamda 750 kişiyi istihdam ediyor.
2015 yılı itibari ile tüm illerde bir Bimeks mağazası açmayı hedeflediklerini belirten Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, 152 mağazaya ulaşacaklarını belirtiyor.
“Rakiplerimiz gibi çok sayıda mağaza açmayacağız. Bunun verimliliği bozacağını düşünüyoruz” diyen Bayraktar, şu anda yurtdışına yatırım yapmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirterek, bunun için erken olduğunu düşünüyor.
“2015’E KADAR BİRKAÇ YABANCI GİDECEK”
2015 yılına gelindiğinde Bimeks’in Türkiye’ye damgasını vurmuş olacağını iddia eden Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, “Hatta o tarihe kadar birkaç yabancının bu ülkeyi terk ettiğini de görebiliriz” dedi.
Yabancı teknoloji perakendecilerinin gittiği ortamda yerli firmaların de daha hızlı bir gelişme sağlayabileceğinin altını çizen Bayraktar, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Türkiye çok enteresan bir konumda. Bu kadar çok oyuncunun rekabet ortamında olduğu başka bir ülke yok.
Yabancılar tüketici açısından rekabet ortamı yarattığı için olumlu bir takım etki yarattı. Ama rekabet onlar gelmeden önce de yerli oyuncular arasında kıyasıya yaşanıyordu. Sadece oyuncu sayısı arttı. Yabancıların bize öğrettiği ekstra birşey yok. Çünkü nihayetinde hepsi perakendeci, teknoloji üretmiyor. İyi bir satın alma gücünüz varsa, satış ekibiniz ve lokasyonlarınız iyiyse zaten iyi fiyat verebiliyorsunuz.
Bazen yabancıların yurtdışı avantajlarını kullanarak ucuz fiyat verebileceği konuşuluyordu ama bu olmadı çünkü mevzuat farklı. Avrupa’da ÖTV denen birşey yok. Türkiye’ye girdiğiniz anda ÖTV’yi yüzde 27, KDV’yi yüzde 18 olarak otomatikman ekliyorsunuz.
Buna rağmen, bilgisayar ürünlerinde Türkiye her zaman Avrupa’dan ucuz oldu. Fiyatlar biraz daha ABD’ye yakın. Ama televizyonda vergiden dolayı durum farklı. Fiyatlarımız her zaman, büyüyen de bir ekonomi olduğumuz için, bir sürü üretici tarafından stratejik bir ülke olarak görüldüğümüzden desteklendi. Bu nedenle de Avrupalı yabancı perakendecilerin getirebileceği birşey kalmadı. Tecrübe, bilgi birikim, lokasyon gücü, iyi fiyat garantisi bizde var. 10 yıldır birbirimize karşı yapıyorduk, şimdi yabancılara karşı yapıyoruz.
Ayrıca, çok yanlış lokasyon seçimleri yapıyorlar. Büyük metrekarelerdeki stokları döndürememe sorunları var.Çok büyük bir deneyim alanı yaratmak tüketiciyi etkilemiyor, tüketici nihayetinde fiyatına bakıyor. Bu nedenle çok başarılı olamadılar, olamayacaklar da. Metrekare ve personel başına gelirde en iyi verimlilik bizde.
Ayrıca, bu perakendeciler, Avrupa’nın da içinde bulunduğu durum nedeniyle zarar etmeye başladılar. Bu zararı ne kadar karşılayacaklar bilemiyorum. O nedenle bu sektörde kartlar yeniden dağıtılabilir. Böyle bir döneme giriyoruz gibi görünüyor.”
PAZARIN YÜZDE 70’İ YERLİNİN ELİNDE
Teknoloji perakendeciliği alanında Türkiye’de yerli oyuncuların işin yüzde 70’ini yaptığı bilgisini veren Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, yabancıların yüzde 30’u geçemediklerini belirterek, “geçemeyeceklerini” de iddia etti.
Perakende sektöründe yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bayraktar, “Şu anda CarreFour gibi bir gıda perakendecisi Yunanistan’dan çekildi ve Türkiye’de ortağıyla arası çatırdamaya başladı. Gıda perakendesinde bile bu yaşanıyorsa, teknolojide de mutlaka olacaktır. Avrupa’da da bazı ülkelerden çekilmeler yaşanabilir. Şu anda Türkiye’de metrekare küçültme işlemlerine başladılar” diye konuştu.
BİMEKS BÜYÜMEDE HIZ KESMİYOR
Yabancıların yaşadığı bu olumsuz görüntüye karşın Bimeks’in büyüme ivmesinde herhangi bir değişim olmadığının altını çizen Bayraktar, 2012’nin ilk çeyreğinde yüzde 40 büyüdüklerini ve yıl sonu büyüme hedeflerinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Sene sonunda 600 milyon dolar ciroya ulaşmayı planladıklarını aktaran Bayraktar, Türkiye’deki ekonomiyi soğutma çalışmalarına rağmen bu hedefi yakalayacaklarını belirtti.
Bununla birlikte, yenilikleri çok yakından takip ettiklerini belirten Bayraktar, “Biz şu anda eş anlı olarak hem mağazadan hem de internetten satış yapıyoruz. Mağaza stoklarını eş anlı olarak kullanıyoruz. İnternetten verdiğiniz siparişi Anadolu’da birgün sonra teslim alıyorsunuz. Full stoğunu kullanan ve stoktan satış yapan başka bir şirket yok. Ayrıca, şu anda 17 ilde hızlı teslimat işlemi gerçekleştiriyoruz. Moto-kurye’nin taşıyabileceği bir ürün aldığınızda yarım saatte ürün teslim edebiliyoruz. Böyle bir hizmet ne Türkiye’de ne de dünyada yok.
Buna ek olarak, aynı gün içinde teslimat gibi bir servisimiz de var. Kuryenin taşıyamadığı bir ürünü aynı gün eve teslim edebiliyoruz. Rezervasyonlu teslimat hizmetimiz de var” diye konuştu.
“YATIRIMCILAR BİZİ TAKİP ETSİN”
Halka açılan ilk teknoloji şirketi olduklarını yineleyen Genel Müdürü Arif Bayraktar, “Geçen yıl Nisan ayında 4,5 liradan halka arz gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, yaklaşık 10 kat talep geldiğini belirtti. Bugün yüzde 31,6’lık bir halka arz oranıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gördüklerini ifade eden Bayraktar, bu yıl yüzde 50 bedelli, yüzde 50 bedelsiz verdiklerini söyledi. Ayrıca Bimeks’e güveni göstermek için bir geri alım da gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayraktar, “Şunu net olarak ifade etmek istiyorum. Bimeks, halka arz döneminde dile getirdiği taahhütlerin hepsini yerine getirdi. Bundan sonra da getirmeye devam edecek. Söylediklerini gerçekleştiren bir şirketiz. Finansal borçluluğumuzu azaltıyoruz, faiz yükünden kurtuluyoruz. Bunun gerçek etkisini sene sonu bilançosunda inşallah yatırımcılarımız görecek. Yatırımcı açısından baki bir şirket olduğumuzu belirtmek isterim. Her zaman bizi dikkatle takip etsinler” diye konuştu.
KOŞAN ÜRÜNLER TABLET VE TELEVİZYON
Tüketici eğilimleri ile ilgili de bilgiler veren Arif Bayraktar, tablet pazarındaki büyüyeme dikkat çekiyor. Bayraktar, notebooklardan tablete çok hızlı bir geçiş olduğunu söylüyor. Kullanım kolaylığı, mobilite, pil ömrünün uzun olması bu geçişi hızlandırıyor.
Bunun dışında şu anda televizyonlarda 3D LED televizyonlara çok hızlı bir geçiş yaşandığını vurgulayan Arif Bayraktar, “Özellikle Ankara’nın doğusunda televizyon satışlarında çok hızlı bir büyüme yaşanıyor. Anadolu’da televizyon ciroları bilgisayar cirolarını geçebiliyor. Cep telefonu işinde de akıllı telefonlar çok ciddi talep görüyor. Şu anda Samsung Galaxy S3 geldiği gibi gidiyor. Gelişime açık, doymayan bir sektördeyiz. Bu da işimizin dinamiği” diyor.