FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gram altın fiyatı düşecek mi, yükselecek mi? Uzmanlar tek tek yorumladı…

Altın fiyatları için son dakika haberleri yatırımcılar tarafından 10 Mayıs Salı günü de araştırılmaya devam ediyor. Küresel piyasalarda baskılanan ons altın yatırımcısını üzerken, gram altın fiyatı ise dolar/TL kurundaki yükselişten destek buluyor. Peki “Gram altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?” Uzman isimler risklerin altını güçlendirdiğini ifade ederek “Altın ne olur?” sorusuna açıklık getirdi. İşte altın fiyatları için dikkat çeken tahmin…

Gram altın fiyatı düşecek mi, yükselecek mi? Uzmanlar tek tek yorumladı…

Küresel piyasalarda, Avrupa'da jeopolitik riskler ve Çin'de salgın tedbirleri devam ederken oluşan yüksek faiz ortamının ekonomik büyümeye zarar vereceği endişeleriyle satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.

Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Şanghay ve Pekin'de tedbirlerin sıkılaştırılması ve açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden daha az gelişme kaydetmesi, ülke büyümesine ilişkin endişeleri artırdı.

Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşına yönelik belirsizlikler de devam ederken, artan enflasyonist baskılar karşısında para politikalarında sıkılaşma sürecinin daha da sertleşmek zorunda kalacağına dair tartışmalar gündemin odağına yerleşti. Geçen hafta Fed'in 75 baz puanlık faiz artırım ihtimalini zayıflatan açıklamalarının ardından artan Fed'in enflasyonla mücadelede yetersiz kalacağı kaygılarını Fed yetkililerinin yönlendirmeleri de gideremedi.

Bu kapsamda bugün Fed'in 5 yetkilisinin yapacağı açıklamaların, enflasyonla mücadele kapsamında bankanın sınırlarının anlaşılması açısından önemli olacağı belirtiliyor.

Bu gelişmelerle dün dolara olan talebin arttığı ve tahvil piyasalarından çıkışların hızlandığı görülürken, pay piyasalarında da sert düşüş yaşandı. Dolar endeksi dün yukarı yönlü hareketini sürdürerek 104,2 ile son 20 yılın zirvesindeki seyrine devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,21 ile Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 3,05'te dengelendi.

ONS ALTIN

iStock-1264928464

Piyasalarda bu gelişmeler etkisini sürdürürken, altın fiyatları güçlü doların altın üzerinde oluşturduğu baskıya karşılık ABD tahvil getirilerinin gerilemesinden destek buldu. Dün satış baskısı etkili olan ons altın günü yüzde 1,57 oranında değer kaybı ile 1853 dolardan tamamladı. 1877 dolar seviyesinin üzerinde tutunamayan ons altın için analistler kısa vadeli göstergelerin yeniden zayıfladığını ifade ederken 1850 doların takip edilmesi gereken seviye olduğunu dile getirdiler. Geçtiğimiz hafta tepki alımlarının geldiği yer olan bu desteğin kırılması durumunda ise ons altın fiyatlarında gevşeme eğiliminin hızlanacağı kaydedildi. Ons altın fiyatı şu sıralar 1861 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN

Haftanın son işlem gününde yüzde 0,61 oranında değer kaybeden gram altın ise günü 899.67 TL’den tamamladı. Son günlerde dar bantta hareketler sergileyen altının gram fiyatı için kısa vadede ‘güç kazanımı’ değerlendirmesi yapıldı. Gram altın 10 Mayıs Salı günü 911 lira seviyelerine kadar yükseldi.

iStock-1317834130

GLOBAL EKONOMİNİN TOPARLANMAMA RİSKİ ARTIYOR

Alan Yatırım halihazırda yüksek tansiyonun altını yukarı taşıma eğilimi bulunduğuna dikkat çekerken, ABD ve AB tarafında gelen ek yaptırımların ve diğer ülkelerce bu yaptırımlara katılım gösterilecek olmasının global ekonominin toparlanmama riskini yükselttiğini düşünüyor. Hatırlanacağı üzere G-7 ülkeleri Rus petrolünün ithalatına kısıtlama getirilmesi konusunda anlaşmış ve olası ek yaptırımlar güç kazanmıştı. Alan Yatırım teknik olarak yaptığı değerlendirmede, ons altının orta vadede düşüş trendini sürdüğünü ifade etti.

iStock-1353195822

SAVAŞ CEPHESİ GELİŞMELERİNE, DOLAR ENDEKSİNE VE TAHVİL FAİZLERİNE DİKKAT

G7 ülkelerinin Rusya’dan petrol almayı durduracakları açıklamasına değinen İntegral Yatırım, bu gelişme ile birlikte 104 seviyesine yükselen Dolar Endeksinin son 20 yılın en yüksek noktasında bulunduğuna işaret etti. 10 yıllık tahvil faizlerinin ise yüzde 3,13 olması, altın onsuna baskı olarak değerlendirildi.

sdvsv

GRAM ALTINDA KALICI YÜKSELİŞ TRENDİ BEKLENMİYOR

Ahlatcı Yatırım ise gram altını yorumlarken, kurdaki yaşanan yükselişle 900 TL bandının görüldüğünü hatırlattı. Bugün kur ve ons altında geri çekilmenin sınırlı olacağını düşünen aracı kuruluş, 900 TL altında altın fiyatlarının alım fırsatı vermeye devam edebileceğini ifade etti. Ahlatcı Yatırım yükselişlerde ise trend oluşturacak kadar güçlü bir hareket beklemiyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler