FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın gram fiyatı için yeni rekor! Uzman isim canlı yayında rakamı açıkladı: 1.250 TL... (Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik, Cumhuriyet altını bugün ne kadar?)

Gram altın fiyatları rekorunu güncelledi. Rekor sonrası yatırımcılar tarafından canlı altın fiyatları takip edilmeye devam ediyor. “Altın fiyatları bugün ne kadar” sorusu gündemdeki sıcaklığını korurken uzman isim Mehmet Ali Yıldırımtürk canlı yayında yeni rekor seviye için 1,250 TL tahmininde bulundu. Peki 9 Ocak 2023 Pazartesi 22 ayar bilezik, cumhuriyet altını, çeyrek altın ve gram altın fiyatları ne kadar, kaç TL oldu? İşte canlı grafik…

Altın gram fiyatı için yeni rekor! Uzman isim canlı yayında rakamı açıkladı: 1.250 TL... (Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik, Cumhuriyet altını bugün ne kadar?)

Başta ABD Merkez Bankası Fed olmak üzere merkez bankalarının uyguladığı belirgin faiz artışlarının yarattığı önemli ters rüzgâr göz önüne alındığında, geçen yıl altın fiyatlarının performansı dikkat çekiciydi. Ancak yıl içindeki iniş çıkışlara rağmen 2022’ye 1.828 dolardan başlayan ons altın, yılı yatay bir şekilde 1.822 doların biraz üzerinde bitirdi.

iStock-1419044015

GRAM ALTIN FİYATLARI REKOR KIRDI

Yeni yıla girilmesiyle altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Ons altın fiyatının 1900 dolara yaklaşması iç piyasada gram altın fiyatlarını yükseltti. Geçtiğimiz haftayı 1.123 liradan tamamlayan altının gram fiyatı 1.135 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların zirvesini yeniledi. Ons altın ise yeni haftanın ilk işlem gününde 1882 dolar seviyelerine yükselerek 9 Mayıs sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

ALTIN

Altın ve Para Piyasaları Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarına ilişkin HaberTürk TV’ye yaptığı değerlendirmesinde, “ABD’de faizlerin düşmesi ile beraber Fed’in faiz artırımlarının daha sınırlı olacağı beklentisi oluştu. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerden oldukça olumlu geldi. 1 Şubat’ta yapılacak Fed toplantısında da 25 baz puanlık faiz artırımı söz konusu. Dolayısıyla geçen senenin ortasından itibaren gördüğümüz güçlü dolar, yüksek faiz olgusu altın üzerindeki baskıyı kaldırmış durumda. Şimdi ise jeopolitik gerginliklere, ekonomik durgunluklara ve enflasyonun önlenemeyişini fiyatlamaya çalışıyor” dedi.

GRAM ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Gram altın için 1.250 TL tahmini yapan uzman isim, “Yurt içinde özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) getirilerinin düşmesi ile beraber vatandaş enflasyondaki yükselişe karşı parasının değerini korumak için altın alımına yönelmiş durumda. Dolar/TL’de de küçük çaplı da olsa yükseliş var. Muhtemelen önümüzdeki seanslarda altın fiyatları için 1.200-1.250 TL seviyelerine doğru bir hareket olabilir. Altının 1000 liranın üzerinde olması nedeniyle hane halkına hitap etmeyen bir fiyat oluşmaya başlayınca, talep daha düşük gramajlı takılara yönelmiş durumda. Takı tarafında bir etki yok. Ama tasarruf tarafında bir süreden beri Türkiye altın talebi konusunda ön planda. Bu da fiyatları bir miktar etkileyebiliyor” şeklinde yorumda bulundu.

ALTIN İÇİN 2023 TAHMİNİ

Wall Street analistleri 2023 için altın fiyatlarında yükseliş bekliyor. Analistler, ABD ekonomisinin zirve yapacağı ve Fed’in para politikası sıkılaştırmasını tersine çevireceği beklentileri ile doların zirve yapmasının altın fiyatlarının toparlanmak için iyi konumda olduğunu söylüyor.

iStock-1264928464

FED’İN FAİZ KARARI PİYASALARA YÖN VERECEK

DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach, Fed’in Şubat ayında 50 baz puan daha hareket edeceğini ve oranların 2023’te potansiyel olarak yüzde5’e yükseleceğini düşünüyor. Ancak Fed’in yüzde 5’e ulaştığında, oranları daha fazla bu seviyede tutamayacağını belirtiyor. Gundlach birden fazla toplantı olduğu konusunda uyarı yapıyor.

DOLAR ZİRVEYE ULAŞTI, GÖZLER ALTINDA

DoubleLine Capital CEO’su, değerli metalin neden yükselmeye başlamasını açıklarken altının tahmine dayalı davranışına işaret ediyor. Bu doğrultuda, “Belki bu bir öngörüdür. Daha zayıf bir doları dört gözle bekliyorum. Dolar zirveye ulaştı” diyor.

iStock-1334584706

“2.000 DOLARA ÇIKABİLİR”

Wells Fargo’nun reel varlık stratejisi başkanı John LaForge, altının Fed’in duraksamasıyla fiyatlanmaya başladığını ve ardından nihai bir dönüşün geldiğini söyledi. LaForge, “Son birkaç ayda Fed’in dönmesiyle ilgili tüm konuşmalarla birlikte, altın yükselmeye başladı. 2023’te hem altın hem de gümüş iyi iş çıkaracak. Gümüş daha iyisini yapabilir” dedi.

Wells Fargo, 2023’te altının 1.900 dolar ile 2.000 dolar arasında olacağını tahmin ediyor. LaForge, “Eğer buna ulaşabilirsek, benim önceliğim bu hedefleri artırmak olacaktır” diyor.

ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR? (9 OCAK 2023 PAZARTESİ)

• Ons altın: 1.882 dolar
• Gram altın: 1.132 TL
• Çeyrek altın: 1.851 TL
• 22 ayar bilezik: 1.108 TL
• Cumhuriyet altını: 7.703 TL


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler