FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hazine Bakanı Nebati’den dikkat çeken 'Erdoğan etkisi' açıklaması! ‘Literatüre girsin diye söylüyorum’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye Çiftçi Zirvesi’nde dikkat çeken bir çıkışta bulundu. Küresel gıda fiyatlarında 5 aydır yaşanan gerilemeye dikkat çeken Bakan Nebati, “Literatüre girsin diye söylüyorum” diyerek küresel gıda fiyatlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aracılığıyla düşüşe geçtiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gıda fiyatlarına ilişkin flaş bir açıklama yaptı. Küresel gıda fiyatları 5 aydır gerilerken Bakan Nebati’nin yaptığı açıklama dikkat çekti. Nebati, “Küresel gıda fiyatları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın aracılığı ile beraber geriledi. Literatüre girsin diye söylüyorum. Küresel gıdada Erdoğan etkisi değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

Screenshot_1

ÇİFTÇİYE DESTEK 40 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

Türkiye'nin tarım alanında son yıllarda gerçekleştirdiği reformlar, yatırımlar ve bunların çiftçilere etkilerinin tüm yönleriyle masaya yatırılacağı 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi’nde konuşan Bakan Nebati, “Son 20 yılda ülkemiz önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bunun başında da tarım sektörü geliyor. Diğer yandan verimlilik artışı ve ürün çeşitliliği sağlandığına hep birlikte şahit olduk. Tarım ürünleri ihracatı 7,6 milyar dolar Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmış durumdadır. Yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla üreticilerimizi kapsayıcı uygulamalarımız devam ediyor. Bu çerçevede çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağlarken bu yıl bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik” dedi.

iStock-1221622909

“BİRÇOK ÜRÜNÜN ALIM FİYATLARINDA ARTIŞ YAPTIK”

“Birçok tarımsal ürün alım fiyatında önemli artışlar yaparak çiftçilerimizin yanında olmaya devam ettik. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken bu sayı 18'e çıkmış durumda” ifadelerini kullanan Bakan Nebati, “Bu sezon TMO buğday ve arpa alım fiyatlarını yukarı yönlü revize etti. Ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187 ve arpada yüzde 226 oranında artış sağlandı. Ürününü TMO'ya satan çiftçilerimize verdiğimiz tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1000 TL arpa içinde 500 TL prim ödenmesini sağladık. TMO'nun diğer bazı tarımsal ürün alımları da devam ediyor. Kabuklu fındıkta yüzde 196, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde bir artış sağlanmış durumda. Ayrıca ÇAYKUR’un yaş çay alım fiyatında yüzde 173 artış yaparak üreticilerimizi desteklemeye devam ettik” şeklinde değerlendirmede bulundu.

iStock-1406252463

ENFLASYON MESAJI

Bakan Nebati enflasyona ilişkin, "Tahıl koridoru anlaşması birçok ülkenin rahatlamasını sağlamış oldu. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşme ile birlikte enflasyonu yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren bu düşüşü daha net bir şekilde hissetmeye başlayacağız.

iStock-1062685620

Hepimiz biliyoruz ki enflasyon sepeti içerisindeki en önemli kalem gıdadır. Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz ektilerini azaltmak için temel gıda ürünlerinde KDV oranlarını indirdik. Üretici ve hal fiyatları ile perakende arasındaki farkın takibi ve nedenlerine yönelik analiz çalışmaları sürüyor" dedi.

Bakan Nebati'nin konuşmasından diğer önemli satırbaşları:

KKM VE DOLAR AÇIKLAMASI

  • Kur öngörülebilir durumdadır. Kur Korumalı Mevduat 1,37 trilyon liraya ulaştı. Enflasyon gelecek yıl sürekli aşağı doğru yol alacak. hedefe ulaşacağız. KKM'nin maliyeti 75,6 milyar TL. KGF(Kredi Garanti Fonu) hazırlıklarında son aşamadayız. 50 milyar TL'den aşağı olmaz. Ülkeye kazandırdıklarının yanında KGF maliyeti birşey değil. Kur Korumalı Mevduat, ülkedeki mevduatın 3'te birini karşılıyor. Ödemeler dengesi net hata noksanı geçen yıl 10 milyar doların üzerindeydi. 3.7 Milyar dolar seviyesine geriledi.

MİR KONUSU

  • MİR konusunda denge politikamız var. Cumhurbaşkanımız Putin ve Zelenski ile görüşüyor


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler