Milyonların beklediği EYT düzenlemesinde son viraja girildi. Emeklilik hayali kuranların aylardır takip ettiği yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı. Saat 11.00'de başlayan görüşmelere komisyon üyelerinin yanında işçi ve işveren kesimi, sivil toplum kuruluşları ve EYT dernek temsilcileri de katıldı.
Teklif hakkındaki son rütuşların yapılması planlanırken, kanun teklifine göre yaş şartı aranmayacak, çalışma ve prim gününü dolduran kişiler emeklilik hakkı kazanacak.
Kanun teklifi Meclis'e sunulduktan sonra son 5 bin ile 5 bin 975 gün prim sayısı gündeme gelmeye başlamıştı. Bu da kademeli prim günü tartışmasını getirdi.
Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan açıklama geldi. Akbaşoğlu teklif hakkında bilgi verirken, yeni kademeli yaş şartı getirildiği iddiasının “yalan, bühtan” olduğunu iddia etti. Kanuna göre, 1999’dan bu yana, AK Parti iktidarından önce konulmuş, yürürlükte olan üç şarttan iki şartı, yani prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlardan istisnasız herkesin emekli olmaya hak kazanacaklarını söyledi. Bu düzenlemenin özünün bu olduğunu kaydeden Akbaşoğlu, başka bir şart ilave etmenin asla söz konusu olmadığını belirterek, “Hiçbir yeni şart ilavesi getirmedik. Mevcut üç şarttan birini kaldırdık” dedi.
Kanun tasarısının görüşmeleri sırasında EYT’nin SGK’ya maliyeti hakkında bilgilendirme de yapıldı. 2023 yılı emekli aylığı bayram ikramiyesi ve 4b prim kaybının SGK’ye maliyetinin 144.7 milyar TL olduğu ifade edildi. 49.7 milyar TL'si kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte bütçeye toplam maliyeti 194.4 milyar TL.
EYT'den etkilenen 4a kapsamındaki sigortalıların yüzde 87'si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer alıyor. Bu nedenle prim kaybı öngörülmüyor. Ancak çalışmamaları durumunda azami SGK prim kaybı 45.5 milyar TL olarak öngörülüyor.
Kamuda çalışanların yüzde 25’inin bu düzenlemeyle emekli olması bekleniyor.
Görüşmelerin başlamasından önce, muhalafet milletvekilleri, düzenlemenin eksik olduğu gerekçesi ile teklifi protesto etti. Milletvekilleri, yaş şartı kalksa da prim şartının kalkmadığına dikkat çekti. Tartışmalarda, hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet oluştuğu savunuldu. Ellerinde dövizlerle salona gelen milletvekilleri, düzenlemeye tepki gösterdi. O esnada salonda olan AK Parti milletvekilleri ile muhalafet arasında kısa süreli bir gerginlik ve sözlü sataşma yaşandı.
Komisyonun söz konusu çalışmaları bugün tamamlanması beklenirken, gelecek hafta ise Genel Kurul gündemine gelmesi ve kanun teklifinin kısa sürede yasalaşması öngörülüyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan yaptığı açıklamada "EYT düzenlemesini önümüzdeki hafta salı günü Genel Kurul gündemine almayı planlıyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını sunulan kanun teklifi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yürürlüğe girdikten sonra da Mart ayında EYT'lilerin emekli maaşlarını alması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da EYT'de ilk maaşların alınacağı tarihle ilgili yaptığı açıklamada "AK Parti olarak teklifi yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. EYT kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir. Bu işi inşallah bir an önce bitireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.