FİNANS

İlk Türk karanfili geliyor

Karanfil tohumunda dış bağımlılığın sona ermesi amacıyla ilk Türk karanfili tohumu için çalışmalar başladı.

İlk Türk karanfili geliyor

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, karanfil tohumunda dış bağımlılığın sona ermesi amacıyla ilk Türk karanfili tohumu için çalışmalar yapıldığını bildirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bağdatlıoğlu, süs bitkileri ihracatı her geçen gün artan Türkiye'nin hala çiçek tohumunda dışa bağımlı olduğuna dikkati çekti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TÜBİTAK ve Türkiye İhracatçılar Birliği tarafından ortak bir proje geliştirildiğini anlatan Bağdatlıoğlu, "İlk Türk karanfili için çalışmalar yapılıyor. Umut ediyorum ki bu çalışmalar iyi sonuç verecek. Çalışma ile Türkiye'de doğadan alınmış karanfil tohumları ıslah edilecek, böylece karanfil tohumunda dışa bağımlılıktan kurtulacağız" dedi.

Çiçek üreticileri olarak Anadolu topraklarına ait tohumları başka ülkelerden ithal etmek istemediklerini vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Geçen ay İngiltere'de düzenlenen bir turizm fuarına gittik. Fuarda, Türk standında sembol olarak lale konulmuş. Lale bizim için çok önemli, bir dönemin sembolü fakat bugün lale soğanını Hollanda'dan ithal ediyoruz. Lale soğanları bizden gitmiş fakat Türkiye'de lale soğanı yok, ithal ettiğimiz bir çiçek nasıl sembolümüz olabilir?" diye konuştu.

Kesme çiçek tohumlarında dışa bağımlı bulunulduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, dört mevsimi aynı anda yaşayan bir ülkede 12 ay üretim yapılabileceğini, bu nedenle ıslah çalışmalarına önem vermek gerektiğini belirtti.
- İhracatta yüzde 15, ithalatta yüzde 300 artış

"Geçen yıla göre süs bitkileri ihracatımız yüzde 15, ithalatımız ise yüzde 300 arttı" diyen Bağdatlıoğlu, artan ithalat için şimdiden önlem alınması ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Bağdatlıoğlu, ocak-ekim döneminde süs bitkileri ihracatının 75 milyon doları aştığını, bu yılın 90 milyon dolarlık ihracatla kapanacağını düşündüklerini ifade etti.

İhracatta ilk sıraları Hollanda, İngiltere ve Türkmenistan'ın aldığını dile getiren Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

"Süs bitkilerinde 2023 hedefimiz 500 milyon dolarlık ihracat. İhracatın artırılması için teşviklerin yapılması, ekim alanlarının genişletilmesi, organize üretim alanlarının ve çiçek mezatlarının oluşturulması gerekiyor. Aynı zamanda korumasız şekilde yapılan ithalata önlem alınması, yerli üreticinin teşvik edilmesi ve yabancı yatırımcıların çekilmesi lazım. İthalat ve ihracat arasında senkron kuramazsak, bilinçsiz vaziyette ithalat patlamaları yaşayacağız ve çer çöp ülkemize gelmeye başlayacak. O zaman hedeflediğimiz ihracat potansiyelini yaratalım derken hedeflemediğimiz ithalatları yakalayacağız, bu da üzücü olacak."

Bağdatlıoğlu, 5-6 yıl önce süs bitkileri ithalatının yıllık 5-6 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu, bugün, eylül itibarıyla ithalatın 100 milyon doları geçtiğine dikkati çekerek, "5 yıl önce bizimle aynı ihracatı yapan Kenya bugün süs bitkileri ihracatında 1 milyar dolarlara geldi, Türkiye'de ise işler tersine döndü. Bizde durum böyle giderse 5 yıl sonra ithalatta 1 milyar doları yakalayacağız" dedi.

- 2 milyar dolar ithalat yapan Almanya'ya 10 milyon dolarlık ihracat

Türkiye'nin etrafında süs bitkileri konusunda çok ciddi bir pazar bulunduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, Almanya'nın süs bitkisi ithalatının yıllık 2 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin Almanya'ya yaptığı süs bitkileri ihracatının ise sadece 10 milyon dolarda kaldığını bildirdi.

Bağdatlıoğlu, "Bu kadar pazar varken, ülkemizde bu kadar endemik bitki çeşidi varken daha bu bitkileri ıslah edemedik" dedi. 2016 yılında Antalya'da açılacak botanik EXPO için üreticilerin şimdiden organize edilmesi gerektiğini belirten Bağdatlıoğlu, üreticilerle şimdiden bağlantı kurulmazsa ve bir organizasyon yapılmazsa fuar için alınacak süs bitkilerinin de ithal edileceğini dile getirdi.

Hollanda'nın 2020 yılında düzenlenecek botanik EXPO için çalışmalara şimdiden başladığının altını çizen Bağdatlıoğlu, "Fuara 6 ay kala, bir yıl kala bunların organizasyonu yapılmaz. Bunların planlaması bir anda olmaz. Üretici şimdiden organize edilmeli, üreticilere ne yapacakları söylenmeli" diye konuştu.

- İstanbullu çiçeğe para harcıyor

Bağdatlıoğlu, "Türkiye'de kesme çiçekte 5 yıl önce yıllık 1-2 dolar seviyesinde bulunan kişi başı harcama, bugün 4-5 dolar seviyesine çıktı. İstanbul'da ise kesme çiçekte kişi başı harcama yıllık 20 dolar seviyesinde" dedi.

Kesme çiçekte en fazla tüketimin İstanbul'da olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, "Türkiye, bu konuda İstanbul ve diğer şehirler diye ikiye ayrılıyor. İstanbul'da rakam 20 dolara çıktı fakat İsviçre'de kişi başına kesme çiçek harcaması yıllık 90 dolar seviyesinde. O yüzden yurt içi pazarda da çok gelişme potansiyeli var" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler