FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşe gitmediğiniz zaman aylık 1962 TL ödeme alabilirsiniz! İşte bilmeniz gerekenler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında çalışan ve sigortalılık kollarından birine mensup olan vatandaşların çalışma hayatları devam ederken sağlık sorunu nedeniyle iş hayatından uzak kalmaları durumunda rapor alma imkanı sunulmuştur. Yetkilendirilmiş resmi sağlık kuruluşlarından alınan rapor sonrasında kişilerin iş kazası ya da hastalık nedeniyle çalışma hayatından uzak kaldıkları döneme dair maaşlarından kesinti yapılır. İş göremezlik ödeneği olarak bilinen rapor parası ile, yapılan kesintiler

İşe gitmediğiniz zaman aylık 1962 TL ödeme alabilirsiniz! İşte bilmeniz gerekenler

Sigortalı olarak çalışan kişilerin iş kazası veya hatalık sebebiyle rapor alması durumunda belirlenen süre kapsamında iş hayatından uzak kalmasının önü açılmıştır. Raporlandırılan sağlık probleminin tespit edilmesi halinde kişinin çalışamadığı döneme dair yapılan kesintiler geri ödenir. Malulen emeklilik ile karıştırılan rapor parası genellikle iş gücü kaybının olmadığı ve çalışanın kısa süreli sağlık sorunları yaşadığı durumlarda geçerli olur. Peki rapor parası nedir? Kimler rapor parası hakkından yararlanabilir? Rapor parası için gerekli olan şartlar nelerdir? İşte, rapor parasına dair merak edilen bütün detaylar…

Rapor Parası İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği olarak bilinen rapor parasından yararlanmak için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Şartları yerine getirmeyen kişilerin rapor parası desteğinden faydalanması söz konusu olmaz

  • Çalışma hayatının devam ettiği dönemde geçirilen sağlık probleminin yetkilendirilen resmi sağlık kurum ya da kuruluşlarından alınan rapor ile tescillenmesi gerekir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle alınan raporun işlem tarihinden öncesindeki 1 yıl içerisinde çalışanların en az 90 gün prim ödemesinin yapılmış olması şarttır.
  • Rapor parası başvurusunu yapacakların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya herhangi bir prim borcunun bulunmaması lazımdır.
  • Alınacak sağlık raporunun süresi en az 3 gün ve raporda hastalık, hamilelik, iş kazası ya da meslek hastalığı durumlarının geçerli olmalıdır.

Rapor Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Rapor parası almak isteyenlerin mutlaka başvuruda bulunması gerekiyor. Çalışan raporu işverene vermesinin ardından 5 iş günü içerisinde sağlık raporu e-Rapor sistemine girilir. Sisteme rapor eklendikten sonra SGK yetkileri tarafından yönlendirilen belgeler incelenir. Belgelerin belirlenen şartlara uygun olması halinde rapor sahibine karar kısa mesaj yoluyla bildirilir.
Rapor parasına dair ödeme ise PTT şubesine yatırılır. Çalışan ikamet adresine en yakın PTT şubesine giderek üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik kartı ya da nüfus sureti ile rapor parasını çekebilirler. Ödeme tarihinin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen ödemesini almayan vatandaşların rapor parası, SGK’ya geri gönderilir.

Rapor Parası Ne Kadardır? Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Rapor parasına dair yapılacak olan ödemede kişiye uygulanan tedavinin şekli büyük rol oynuyor. Hastanede kalma durumu ya da ayakta tedavi hallerinde kişilere değişen tutarlarda rapor parası ödemesi yapılır. 2020 yılı içerisinde asgari ücrete yapılan zammın ardından; rapor parası ödemesi günlük en az 65.40 TL olarak belirlenmiştir.

  • Hastalık nedeniyle hastanede kalma durumunda aylık rapor parası 1.373 TL; ayakta yapılan tedavilerde aylık rapor parası 1.831 TL olarak değerlendirilmiştir.
  • İş kazası nedeniyle hastanede kalma durumunda aylık rapor parası 1.451 TL; ayakta yapılan tedavilerde aylık rapor parası 1.962 TL olarak değerlendirilmiştir.

    Rapor Parası Ne Zaman Alınır? Rapor Parası Sorgulaması Yapılabilir Mi?

    Rapor parası başvurusunun onaylanmasının ardından takip eden 15 gün içerisinde ödeme yapılabilir. Çalışanların başvurusuna dair bilgilendirme SMS yoluyla yapılır. Kısa mesaj dışında, e-Devlet kapısı, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ve ALO 170 Destek Hattı üzerinden sorgulama yapılabilir.

    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler