İşsizlere verilen 10 aylık yararlanma süresi OECD'deki gibi 16 aya çıkacak. İşsizlik sigortası ödeme koşulu 100'e inecek..
Hükümet,3 milyona yakın işsize ekmek kapısı açmak için seferber olurken, işsizlik sigortasından yararlanma konusunda 6 önemli adım atıyor. Buna göre, işsizlik maaşı kademeli olarak artırılacak, primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla para alacak. Mevcut uygulamada 600 gün işsizlik sigortası ödenmesi koşulu 100'e düşürülüyor. Kusurlu olduğu için işten çıkarılan da işsizlik maaşı alabilecek. 10 ay olan yararlanma süresi uzatılıyor. Ödenek miktarı uzun süreli işsizler, eğitim ve yaş dikkate alınarak yeniden belirleniyor.
HÜKÜMET SÖZ VERDİ
AK Parti seçim beyannamesinde, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilme ve yararlanma süresinin artırılması sözü verildi. Halihazırda İşsizlik Sigortası Fonu'nda 81 milyar lira birikti. Bu konuda da mevzuat çalışması başlatıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik de, işsizlik ödenek miktarının işsizlerinin asgari geçimini sağlayacak düzeyde olması gerektiğini vurguladı. 2002'den bugüne kadar 3.7 milyon kişiye yaklaşık 8.5 milyar lira işsizlik sigortası ödemesi yapıldı. Yeni dönemde, çalışabilir durumdaki sosyal yardım alanlara istihdama kazandırıcı faaliyetlere katılmaları şartıyla işsizlik ödeneği sağlanacak.
PRİMİ DOLMAYANA AYRICALIK
Prim gün sayısının yetersiz olması gibi koşullar nedeniyle 3 milyona yakın kişi İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanamıyor. Fonun daha aktif kullanımı için hazırlanan paketle, prim ödeme gün sayısını doldurmayanlara da ayrıcalık tanınacak. Prim gün sayısı aşağı çekilerek kademeli bir sistem kurulacak. İşsizlik ödeneği, ücretler seviyesi dikkate alınarak son 5 aylık kazancın asgari ücretin yüzde 80'inini geçmemek üzere aylık yüzde 40'ı olacak şekilde belirleniyor. Mevcut uygulamada 480-953 lira arasında değişen işsizlik parası veriliyor.
SÜRE ÜÇ AYDAN BİRE DÜŞÜYOR
İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi de OECD ülkelerinde olduğu gibi uzatılıyor. Bu ülkelerde işsizler 16.5 ay maaş alabiliyor. İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için de eğitim, yaşı dikkate alınarak belirlenecek. Prim gün sayısını doldurmayan gençler için de ayrıcalık tanınacak. İşsizlik sigortasından yararlanmak için 120 gün prim ödeme zorunluluğu da 30'a indirilecek. Avrupa ülkelerinde işsizlik sigortasından yararlanma koşulları birbirinden farklı. Lüksemburg'da bir işsiz çalışırken aldığı maaşın yüzde 84.2'sini 1 yıl kadar alabiliyor. Birçok ülkede işsizlik maaşı en fazla 1 yıl ödenirken, Hollanda'da 18 aya kadar ödeme alınabiliyor. Almanya, maaşın yüzde 72'sini ödüyor