Özellikle Çin Merkez Bankası'nın altın alım potansiyelinin yükselişe neden olduğu tespitini yaptı.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden ekonomist Steve Hanke, özellikle gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerindeki türbülans ve Çin Merkez Bankası'nın altın alımı yapabileceği yönündeki beklentinin, altın fiyatlarını yükseliş yönünde desteklediğini vurguladı.
Hanke, altın fiyatlarında yükseliş trendinin değişen ekonomik koşullar nedeniyle mümkün olduğunu belirten Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Campbell R. Harvey ise spot külçe altının ekim ayı sonundan bu yana en yüksek seviye olan 1,339,09 ons/doları görmesinin ardından yükselişin "geçici" olduğunu bildirdi.
Altın fiyatlarındaki yükselişin asıl sebeplerinden birinin gelişmekte olan piyasalardaki birçok önemli ülkede ciddi bir kriz beklentisi olduğunu ifade eden Harvey, "Ben gelişmekte olan ekonomilerdeki karışıklığın sistematik olmadığını, geçici olduğunu düşünüyorum" dedi.
Gelişmekte olan ekonomilerin performanslarının altın fiyatlarını yakından etkilediğini belirten Harvey, şöyle dedi:
"Gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerindeki değer kaybı azaldıkça, altın fiyatları yeniden aşağı yönlü hareketine devam edecektir. Gelişmekte olan ekonomilerde ekonomik büyümenin daha yavaş olması dolayısıyla altın yatırımcısının talebinin de azalmasına neden olacaktır. Bu durum da uzun vadede altın fiyatlarının aşağı yönlü seyrine işaret etmektedir."
Daha önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dünya Altın Konseyi'nin Londra merkezi ise altın piyasasında talep görünümüne ilişkin daha olumlu görüşlere sahip olduklarını belirtmiş, Batı'dan Doğu'ya talep kayması olduğunu ve özellikle Hindistan ile Çin'de altın talebinin devam edeceğini açıklamıştı.