FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşverenlere 3 Müjde Birden

Bugünkü Resmi Gazete’de 6770 sayılı Kanun yayınlandı ve tüm vatandaşları ilgilendiren çok önemli düzenlemeler getirildi…

İşverenlere 3 Müjde Birden

İşte özetle yapılan değişiklikler;

1- Asgari Ücret Teşvikine 2017’de Devam

2016 yılında uygulanan ve işverenlere sigortalı başına aylık 100 TL destek verilmesini öngören asgari ücret teşviki düzenlemesine 2017’de de devam edilecek. Ancak 2017 yılında uygulanacak asgari ücret desteği ile ilgili yasada destek tutarını belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna bırakılmış. Yani destek tutarı henüz belli değil.

Sağlanacak desteğin SGK’ya ödenen sigorta priminden mahsup edilmesi (yani düşülmesi) öngörülüyor. Dolayısıyla nakit olarak desteğin alınması söz konusu değil.

2- SGK Primleri Ertelendi

6770 sayılı Kanunla getirilen diğer bir avantaj ise primlerin ödeme süresinin ertelenmesiyle ilgili. Buna göre; prim borcu olmayan, prim belgelerini süresinde SGK’ya veren ve kayıtdışı işçi çalıştırmayan işyerlerinde 2016/Aralık ile 2017/Ocak ve Şubat aylarına ait primlerinin bir kısmının tahsilatı ertelendi. Buna göre;

2016/Aralık primi 2017/Ekim ayında,

2017/Ocak primi 2017/Kasım ayında,

2017/Şubat primi 2017/Aralık ayında ödenebilecek.

Ancak ertelenecek prim tutarı, o aya ait prim tahakkukunun tamamı değil. Ertelenecek prim tutarı şu şekilde tespit edilecek:

Ertelenecek SGK Prim Tutarı= Asgari Ücret Desteğine Esas Prim Gün Sayısı x 60 TL

3- İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırmada da Erteleme Geldi

Ülkemizde piyasanın talep ettiği iş güvenliği uzmanı sayısı ile mevcut uzman sayısı arasında bir dengesizlik bulunuyor. Bu nedenle de uzman sayısı yeterli seviyeye gelene kadar (C) sınıfı uzmanların tehlikeli işyerlerine, (B) sınıfı uzmanların da çok tehlikeli işyerlerine geçici bir süre bakabilmeleri mümkündü. Buna göre tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 1/1/2017’ye kadar (C) sınıfı iş güvenliği uzmanları çalışabiliyordu ve bu süre dolmuştu. Torba yasa ile bu süre 1/1/2019’a uzatıldı ve tehlikeli işyerleri rahat bir nefes aldı.

Aynı şekilde çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı yerine (B) sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırma imkanı da 1/1/2018’den 1/1/2020’ye uzatıldı.

4- Memura Emekli İkramiyesi Tamam

Kanunla memur emeklilerine de bir müjde geldi. Buna göre, 30 yıldan fazla hizmet süresi olup da, fazla süreler için emekli ikramiyesi almayanlara, alamadıkları ikramiyeler kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonra bir yıl içinde başvurulması halinde 7 bin 500 TL’ye kadar olan kısmı başvurudan itibaren ilk 3 ay içinde, varsa kalan kısım ise faiziyle birlikte bir yıl sonra ödenecek.
Eğer kanun yayınlanmadan önce SGK’ya başvuru yapmış olanlar varsa ayrıca başvuru yapmalarına gerek kalmayacak ve kanunun yürürlük tarihi itibariyle başvuru yapmış sayılacaklar.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler