FİNANS

Kararı duyan parasını almaya koştu

Kaçak bedeli alınamayacağı' yönündeki Yargıtay kararı sonrası şimdiye kadar faturalarından kesilen bedelleri almak için vatandaşlar elektrik şirketlerine akın etti.

Kararı duyan parasını almaya koştu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin tüketicilerden alınamayacağına ilişkin kararı kesinleşti. 37 milyon elektrik abonesinin, elektrik dağıtım şirketlerinden geriye dönük 10 yıllık dönemde tahsil edilen bu bedelleri geri almasının önü açıldı. Kararı duyan vatandaşlarda soluğu elektrik dağıtım şirketlerinde alıyor.
FATURASINI KAPAN KOŞTU

Kaçak bedeli alınamayacağı' yönünde verdiği emsal kararın ardından vatandaşlar, şimdiye kadar aylık faturalarından kesilen 'kayıp-kaçak' bedellerini geri alabilmek için elektrik şirketlerine akın etti. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'nin önünde uzun kuyruklar oluştu. Kayseri'de, faturalarında kesilen kayıp- kaçak bedelini gösteren belge almak isteyen vatandaşlar, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Elektrik aboneleri uzun kuyruğa isyan ederek şöyle dedi:

KAYSERİ'LİLER HAKLARINI ARADI

"Elektrik dağıtım şirketlerinin bizden kestikleri kayıp- kaçak bedelleri belli. Oturdukları yerden, uydu aracılığıyla bile fatura kesip gönderiyorlar. Ancak konu bize geri ödenecek kayıp- kaçak bedeli olunca, işi yokuşa sürüyorlar. Burada pekçok yaşlı insan var, kadınlar var, çocuklar var."

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARAR VERİYOR

Saatlerce kuyrukta bekleyip kayıp-kaçak ödeme belgelerini alan vatandaşlar, bu belgeleri Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetleri'ne veriyor. Yetkililer, bundan sonraki süreçte ise Hakem Heyetleri'nin başvuruları değerlendirip ödeme yapılıp yapılmayacağına karar vereceğini, ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde ise bu durumun dağıtım şirketine bildirileceğini ve şirketin de aboneye parasını iade edeceğini kaydetti.

KAYIP KAÇAK BEDELİ NEDİR?

Kayıp kaçak bedeli ülke genelinde kaçak elektrik kullanımı sonucu ortaya çıkan maddi zararın elektrik abonesi olan vatandaşlardan tahsil edilmesini sağlayan ödeme sistemi. Türkiye’nin hangi bölgesinde oturduğuna bakılmadan elektrik abonelerinden aylık faturalarının yüzde 8’i civarında kayıp kaçak bedeli alınıyor. Kayıp kaçak bedelinin tahsili konusunda açıklamalar yapan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dağıtım şirketlerinin haklı olduğuna yönelik de Yargıtay kararları var. İsteyen tüketici heyeti bu kararı emsal olarak alır istemeyen almaz” ifadesini kullandı. Vatandaşların hakkını aramak için Meclis yolunu da kullanabileceğini ifade eden Ağaoğlu, “Vatandaşlar alın teriyle kazandıkları paraları hukuka aykırı şekilde ellerinden alınmasını önlemesi için TBMM dilekçe komisyonuna ve EPDK’ya başvurabilirler" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler