FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuyumcular altın bankacılığına karşı

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, Türkiye’deki 30 bin kuyumcunun bankaların hurda altın toplamasından rahatsız olduğunu söyledi.

Kuyumcular altın bankacılığına karşı

Küresel krizle dünyada yatırımcıların ilgi odağı olan altın, geçen yıl Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda altın oranını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarmasıyla Türk bankalarının gözdesi haline geldi. Ancak kuyumcular altın bankacılığında özellikle hurda altın toplamaya kadar giden uygulamalardan rahatsız olduklarını dile getiriyor.

Hürriyet'İn haberine göre İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Biz bankaların külçe altın ya da fon alınması şeklindeki ürünlerine karşı değiliz. Ancak altın günü, çeyrek günü gibi bazı ürünler geliştirip, hurda altın toplamaları, düğün salonlarında altın veren ATM’ler kurmaları kuyumcu esnafımızın işlerini olumsuz etkiliyor. Eğer bankalar buna devam ederse, Türkiye’deki tüm kuyumcular toplanıp tepki göstereceğiz. Biz de o bankalarla çalışmayacağız, POS makinelerini iade edeceğiz” dedi.

TİM’LE İŞBİRLİĞİE YAPACAK
Türkiye’de 32 ilde kuyumcular odası ve 45 ilde de kuyumcu dernekleri olduğunu kaydeden Kameroğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye’de 30 bin kuyumcu esnafı var. Bu sektörden bir milyon kişi geçiniyor. Çoğu kasaba ve ilçede tek bir kuyumcu var. Altın fiyatlarındaki artışlardan kuyumcular zaten olumsuz etkilendi. Bütün günü bir tek çeyrek altın, bir yüzük satarak ya da bir bilezik bozdurmaya gelen güşteriyle geçiren kuyumcular var. Bütün illerdeki meslek örgütlerinin yöneticileriyle görüştük karar aldık. Bankaların altın alıp satmasının, küpe, kolye toplama şeklindeki altın bankacılığının sektörümüze zarar verdiğini düşünüyoruz. Biz de bu bankaların POS makinalarını iptal edeceğiz. Sadece altın mevduatı bankacılığı yapan bankalara yöneleceğiz.”

MEMLEKETE YARARI VAR MI?
Kuyumcuların küçük kârlarla çalıştığını günlük müşteri trafiğinin çok önemli olduğunu söyleyen Kameroğlu, şunları söyledi:

“TİM çatısı altında toplanıp bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimize karar vereceğiz. Konuyu kamuoyunun gündemine getirmeyi planlıyoruz. Gerekirse işi, altın esnaflığına vardıran bankalardaki kredilerimizi kapatıp, tüm ticari ilişkilerimizi, işi yatırım bankacılığı sınırında bırakan diğer bankalara taşıyacağız. Memleket için iyiyse yapılsın ama altın veren ATM de neyin nesi.”

KUYUMCULARIN EYLEMİ HÜKÜMET DÜŞÜRMÜŞTÜ
1978’de kuyumcuların 45 günlük bir eylem yaptığını hatırlatan Alaattin Kameroğlu, şöyle konuştu:

“1978’de kuyumculuk sektörüne getirilen ek vergi nedeniyle 45 gün kepenk kapanmış ve Ecevit hükümeti düşmüştü. O dönemde tüm Türkiye çapında kuyumcular eyleme katılmıştı. Böyle bir niyetimiz yok ama dişimizi göstermek istiyoruz.”

ALTIN MEVDUATI BANKALAR İÇİN ÇOK AVANTAJLI
BANKALARIN TL faizinin yıllık yüzde 10-12, döviz mevduat faizinin yüzde 4’e kadar çıktığını hatırlatan Alaattin Kameroğlu şöyle devam etti

: “Altına verilen faiz ise yüzde 1.5’lar seviyesinde. Bankalar için altına verilen faiz paraya göre daha az olduğu için, altın mevduatı bankaları için çok avantajlı. Bankalar altın mevduatına düşük faiz verirken, altın kredisine yüzde 5-7 faiz uyguluyor. Kuyumculuk sektörü en çok altın kredisi kullanan sektör. Ama vatandaş bunun farkında değil.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler