FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek ve Zeybekçi'den Fitch ve Moody's tepkisi!

Türkiye'nin kredi notunu izlemeye aldığı ve düşürebileceği belirtilen kredi derecelendirme Moody's'in hamlesine yönelik olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sosyal medya üzerinden bir paylaşımda bulundu. Zeybekçi ise "Fitch ve Moody's'in bu dönemde Türkiye ile ilgili açıklamalarını tamamen manipülasyon ve spekülatif amaçlı Türkiye'ye yaklaşanların oyunlarına destek vermek amacıyla yapılan birer açıklama olarak görüyoruz" dedi.

Şimşek ve Zeybekçi'den Fitch ve Moody's tepkisi!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından izlemeye alındığını ve Türkiye'nin kredi notunun düşürülebileceği haberleriyle ilgili sosyal medya hesabından İngilizce paylaşımda bulundu.

Financial Times'ın ilgili haberini alıntılayan Şimşek, atılan adımları özetlediği mesajında şu ifadelerle Moody's'e cevap verdi:

"Güvenilir politika eylemleriyle piyasaların endişelerine dönük tavır alıyoruz"

  • sıkılaştırılmış ve sadeleştirilmiş para politikası

  • Makro-ihtiyati önlemlerin uygulanması

  • Politika karışımının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar (harcama kesintileri yoluyla maliye politikasının sıkılaştırılması)

  • Seçim sonrası reformların hızlandırılması

mehmet simsek

ZEYBEKÇİ: TAMAMEN MANÜPÜLASYON VE SPEKÜLATİF AMAÇLI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fitch'in kararıyla ilgili "Fitch ve Moody's'in bu dönemde Türkiye ile ilgili açıklamalarını tamamen manipülasyon ve spekülatif amaçlı Türkiye'ye yaklaşanların oyunlarına destek vermek amacıyla yapılan birer açıklama olarak görüyoruz. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranlarını, sermaye, özsermaye oranlarını gayet iyi biliyoruz. Bu konularla ilgili herhangi bir endişemiz, sıkıntımız yoktur. Bu değerlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz, aceleci ve maksatlı bir değerlendirme olarak buluyoruz" dedi.

MOODY'S'TEN TÜRKİYE KARARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu izlemeye aldığını duyurdu. Moody’s’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin “Ba2” seviyesindeki kredi notunun, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye alındığı bildirildi.

Belirsizliğin sürmesinin, mevcut dış kırılganlıklar da göz önünde tutulduğunda Türkiye’nin ödemeler dengesine yönelik risk seviyesini yükseltebileceği öne sürülen açıklamada, bunun şu anki reytingle uyumsuz olabileceği ifade edildi.

Moody’s, 8 Mart’ta yaptığı son not açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1″den “Ba2″ye düşürmüş ve not görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.

FITCH: 25 TÜRK BANKASI NEGATİF İZLEME SÜRECİNE ALINDI

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, 25 Türk bankasının negatif izleme sürecine alındığı (RWN), bu kararda, son dönemdeki piyasa oynaklığının sonrasında bankaların performansının, varlık kalitesinin, sermayelendirilmesinin, likiditesinin ve finansman profillerinin risklerine ilişkin yansımasının etkili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Ekonomik ve mali piyasa şartları daha da kötüye gitmezse, pek çok durum için not indirimlerinin sadece bir basamak olarak kısıtlanması olası. Negatif izlemeyi 6 ay içerisinde sonuçlandırmayı bekliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Türk bankalarının yüksek riske sahip bir ortamda faaliyet göstermelerine rağmen büyük oranda tatmin edici finansal ölçütleri içerdiği vurgulanan açıklamada, Türk bankacılık sisteminde takipteki kredilerin oranının ılımlı seviyede bulunduğu, bankaların karlılıklarının güçlü, sermayelendirmesinin makul ve likidite tamponlarının kabul edilebilir seviyede olduğunun altı çizildi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler