Koncuk, Türkiye Kamu-Sen genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 1 Ağustos tarihinde başlayacak toplu sözleşme süreci öncesi konfederasyonunun taleplerini açıkladı. 2014 - 2015 yıllarını içeren toplu sözleşme görüşmeleri için çalışmalarını tamamladıklarını belirten Koncuk, en önemli talepleri arasında kamu görevlilerinin hakkı olan toplu sözleşmenin, grev ve siyasete katılmayla kullanabilmesi yönünde olduğunu söyledi.
Koncuk, toplu sözleşme masasının, tüm sorunların çözülebildiği tek yer olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımızın zorunlu olarak tükettiği mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar, memur maaşları için temel kabul edilen enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmektedir. Öyle ki 2013 yılının tamamı için enflasyon hedefi yüzde 6 iken, ilk 6 aylık gerçekleşme yüzde 4'ü bulmuş ve yıllık enflasyon hedefinin yine aşılacağı şimdiden kesinleşmiştir. Amacımız kamu çalışanlarını, açlık sınırından kurtarmak ve insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturmaktır" diye konuştu.
Bu seneki taleplerini 4 ayrı kategoride değerlendirdiklerini vurgulayan Koncuk, şunları söyledi:
"Birincisi; ek ödeme, özel hizmet tazminatı ve ek gösterge uygulamalarında ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesi ve oranlarının arttırılarak gerçek anlamda ücret adaletinin sağlanması. İkincisi; kamu görevlilerinin kendileri ve ailelerinin insanca yaşaması için yetecek düzeyde ücret almalarını sağlamak amacıyla talep edilecek maaş artışları. Üçüncüsü; sendika üyesi olan kamu görevlileri ile üye olmayanlar arasında fark oluşturmak adına sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması. Dördüncüsü ise kamu görevlilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesi ve iyileştirilmesidir."
2015'te yüzde 10+10 maaş artışı
Koncuk, 2. dönem toplu sözleşme sürecindeki bazı taleplerini şöyle sıraladı:
-Memur maaşlarını oluşturan bütün kalemlerle ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetler giderilmeli.
-Tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yüzde 10, 1 Temmuz 2014'ten itibaren de ilaveten yüzde 10 zam yapılmalı.
-2015 yılı içinde aynı şekilde tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı yüzde 10'ar (yüzde 10+10) maaş artışı yapılmalı.
-Talep ettiğimiz kısmi artışlar ve sosyal yardımlar hariç en düşük dereceli memur maaşı için 325, 73 lira, ortalama memur maaşı için 420,31 lira.
-Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine 843 lira tutarında "Bayram İkramiyesi" ödenmeli.
-Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan personel için mahrumiyet yeri ödeneği getirilmeli.
-Kadro verilmeyen 4/C çalışanları ile vekil imam, hemşire, aile sağlığı merkezi çalışanları derhal kadroya geçirilmeli.
-Ek ders ve nöbet ücretleri artırılamalı, kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen öğretmenlik yapan personele de ek ders ücreti, nöbet tutan tüm personele nöbet ücreti verilmeli.
-Mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılmalı.
-18 yaşını dolduranlara, öğrenimlerine devam edememe durumunda ödemek zorunda kaldıkları Genel Sağlık Sigortası Primi uygulanmasına son verilmeli, yaş sınırı yükseltilmeli
-Engelli personelin daha kolay hizmet üretebilmeleri için görevleriyle ilgili gerekli araç ve gereçler alınmalı.