FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın yeni Merkez Bankası Başkanı olması yönünde atama kararnamesi imzaya açıldı.

Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu

Merkez Bankası'nın yeni başkanı için isim belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TCMB Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararnamenin imzaya açılması talimatı verdi.

Üst düzey iki yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararname bugün Şanlıurfa'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise "Merkez Bankası başkanının belirlenmesi sürecinde son aşamaya gelindi. Bugün, yarın yeni başkan belirlenir. Kurum içerisinden olacak" demişti.

Merkez Bankası'nın bugünkü Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda önemli bir değişiklik öngörmediklerini belirten Şimşek, Genel Kurul ile başkanın belirlenme süreçlerinin farklı hususlar olduğunu ifade etti. Şimşek, "Merkez Bankası başkanının belirlenme sürecinde son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz hafta içerisinde Başbakanımızla istişare ettik, ardından da Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız istişare ettiler. Bugün, yarın yeni başkan belirlenir" diye konuşmuştu.

Şimşek, yeni başkanın kurum içerisinden olup olmayacağıyla ilgili de "Bizim için önemli olan liyakat ve tecrübedir. Dolayısıyla kurum içerisinden olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da sona eriyor.

Faizler 5 ayın en düşüğüne geriledi

TCMB başkanlığı belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla 2 ve 10 yıllık gösterge faizler yaklaşık beş ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Tahvil faizlerindeki düşüş Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in görev süresi 19 Nisan'da sona erecek olan TCMB başkanının belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini ve yeni başkanın kurum içerisinden olacağını söylemesi ardından başlarken, sonrasında gelen açıklamalarla kademeli olarak devam etti.

Şimşek'in açıklaması öncesi yüzde 9.90 civarında olan 10 yıllık gösterge tahvil faizi kademeli olarak yüzde 9.78'e, yüzde 9.92 seviyesinde olan 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 9.75'e kadar geriledi.

MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?

1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir.

Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.

Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler