FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez'den bir ilk

Dün uzun süreden sonra ilk kez piyasalara sözlü müdahalede bulunan Merkez Bankası Başkanı Başçı, TL’de reel efektif kura nasıl bakılması gerektiğini ilk kez bu kadar net vurguladı.

Merkez'den bir ilk

Fitch'den gelen not artırımı sonrası TL'deki değerlenmeye karşı silahlarını çeken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün uzun süreden sonra ilk kez piyasalara sözlü müdahalede bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları sonrasında Dolar/TL kuru 1,80 bandının üzerine çıkarken, TL, sepete karşı yüzde 0,4 zayıfladı, gösterge tahvilin faizi ise 6,30 ile rekor düşük seviyeyi gördü.

Başçı'nın TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini kaydederek bu yıl ölçülü faiz indiriminin gündeme gelebileceği açıklaması piyasalar üzerindeki harekette etkili oldu.

Başçı, mevcut durumda 117,4 seviyesinde olan reel kur endeksinin 120-125 arasında kalması durumunda kısa vadede tepki vereceklerini kaydederken, 130 sınırını geçmesi durumunda ellerindeki tüm araçları kullanıp kuvvetli politika tepkisi verebileceklerini belirtti. Bu durumda Merkez Bankası, yüzde 5.75 düzeyinde olan politika faizi ile birlikte, yüzde 5 seviyesindeki koridorun alt bandını ve ayrıca zorunlu karşılıkları da ayarlayabileceği açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası'nın müdahale edeceği reel kur endeksi sınırını net bir şekilde açıklamasıyla TL’de reel efektif kura nasıl bakılması gerektiğini ilk kez bu kadar net şekilde vurgulaması konuşmanın öne çıkan noktası oldu.

''POLİTİKA FAİZİNDE DEĞİŞİM YIL SONUNDAN SONRA OLUR''
Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası Başçı'nın açıklamalarının sözlü müdahale niteliğinde olması nedeniyle kurların yukarı gittiğini kaydederek Dolar/TL cephesinde aşağı yönlü baskının devam etmesi durumunda ilk etapta bankanın ROK ve alt bantta müdahalesine başlamasını beklediklerini söyledi.

Derici, Kasım ayındaki toplantıda koridorun üst bandında olabilecek 50 baz puan indirimin yanısıra ROK'ta yüzde 0,1'in üzerinde artış ve alt bantta da indirim beklenebileceğini dile getirdi.

Bir hafta içindeki sermaye girişlerinin reel kur üzerinde belirleyici olacağını dile getiren Derici, ekim ayında nominal tarafta ciddi değerlenmenin görülmediğine dikkat çekti.

Mevcut durumda 117,4 olan reel kur seviyesinin 120 seviyesine gelmesi durumunda, TL'nin aşırı değerlendiği şeklinde algılanacağını kaydeden Derici, mevcut görünüme bakılacak olduğunda oluşabilecek yüzde 2,2'lik reel değerlenmenin gerçekleşmesinin yıl sonunu bulabileceğini söyledi.
Derici, bu durumda Merkez Bankası'nın politika faizinde değişimi yıl sonunda sonra yapabileceğini sözlerine ekledi.

''POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM ÖNCE GELİR''

Oyak Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, Merkez Bankası'nın hem büyümedeki yavaşlık hem de sermaye girişlerine karşılık TL'nin güçlenmesini önlemek amacıyla Aralık ayında Merkez Bankası'ndan politika faizi indirimi yönünde bir adım gelmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Kasım ayında bankanın koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirim beklediklerini kaydeden Girgin, koridorun alt bandında indirim kararı öncesinde politika faizinde 25-50 puan indirim gelebileceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın rahatsız olduğu seviyeye gelmesi için girişlerin hızlanması gerektiğine değinen Girgin, bankanın diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışı gelme ihtimalini göz önünde bulundurduğunu belirtti. Moody's'den gelen dış kırılganlık uyarılarını da göz önünde bulunduran bankanın öte yandan cari açık probleminin daha şiddetli hale gelmesinin önüne geçmeye çalıştığını söyledi.

KASIM AYINDA ALT VE ÜST BANTTA İNDİRİM BEKLENTİSİ

EFG İstanbul'un değerlendirmesinde, 20 Kasım'da gerçekleşecek toplantıda faiz koridorunun üst bandında beklenen faiz indirimine ek olarak alt bantta da indirim kararı olabileceği görüşüne yer verildi. Kasım ayı PPK toplantısında alt bantta 50 baz puan, üst bantta 100 baz puan ya da alt bantta 25 baz puan, üst bantta 75 baz puan indirim olabileceği kaydedildi.

DOLAR/TL NE OLUR?

Piyasa uzmanları, Başçı'nın açıklamalarında, TL'nin daha fazla değerlenmesine izin vermeyeceğinin piyasalar tarafından net olarak anlaşıldığını belirttiler.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, piyasaların Merkez Bankası'nın kurun daha fazla değerlenmesini engelleyeceğini anladığını belirtti. Dolar/TL kurunun 1,78'in altına, sepet kurun ise 2,02'nin altına sarkmayacağı algısının güçlendiğini kaydeden Metin, bu seviyeleri görmesi durumunda Merkez Bankası'nın koridorun alt bandında indirme gitme ya da politika faizini indirme yoluna gideceği açıklamalarının etkili olduğunu söyledi.

TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini fakat değer kaybının fazla olmayacağını kaydeden Metin, kurun 1,79'un altı ya da 1,8150'nin üstüne sarkmasını beklemediğini, 1,79-1,81 bandında hareketine devam etmesine beklediğini bildirdi. Metin, sepet kurun ise 2,02-2,07 bandında hareket etmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, değerlendirmesinde, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın sözlü müdahelesi sonrası piyasalarda hareketin belirginleştiğini belirtti.

Başçı'nın sıcak para girişine bağlı TL'ye müdahale noktaları verdiğini bildiren Erginol, faizleri aşağı indireceği açıklamasıyla Aralık ayındaki toplantıda koridorun alt bandında indirim beklentisinin arttığını söyledi.

Erginol, Türkiye'nin kredi notunun artmasının ardından 1,83'ten 1,77'ye kadar gevşeyen Dolar/TL'deki hareketin mevcut durumda düzeltmesinin görüldüğünü bildirdi. Dolar/TL'nin 1,81'e gitmesini beklemediğini kaydeden Erginol, yeniden 1,80'nin altına sarkmasını beklediğini sözlerine ekledi.

Tacirler Yatırım Pazarlama Müdürü Mert Yılmaz, uzun süreden sonra Başçı'nın açıklamalarıyla ne yapacağını ortaya koyduğunu dile getirdi. Açıklamalardan, Merkez Bankası'nın en kötü noktada 1,79'un altını istemediği şeklinde algılandığını kaydeden Yıldız, bu seviyelerde kurun dengelenmesini beklediğini dile getirdi. (THE LİRA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler