Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ın inşasına 2014’ün ikinci yarısında başlanacağını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat’ta Slovenya’da yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ile geliştirdiğimiz bu proje iki ülkenin parlamentosu tarafından da onaylandı. Zannediyorum dozerler bu yıl çalışmaya başlayacak” demişti. Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa içlerine taşıması planlanan TANAP’ın boru hattından ilk gazın 2018’de verilmesi planlanıyor. İnşaatın 1 yıl geç başlaması projenin 2019’da bitmesi anlamına geliyor.
MERSİN-İSKENDERUN AZERİLER'E AÇILACAK
Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, TANAP hattından ilk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek. Hattın maliyeti 10 milyar dolar olarak hesaplanıyor. TANAP’ta Türkiye’nin yüzde 20, Azerilerin yüzde 80 payı var. Socar Başkanı Abdullayev, Türkiye’deki yatırımların büyük hızla devam ettiğini belirterek “2023’e kadar toplam yatırım 17 milyar dolara ulaşacak. Buna TANAP, Star Rafinerisi, Aliğa yarımadasına liman ve diğer enerji yatırımlar da dahil” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, “Azeri kardeşlerimizle farklı projelerde işbirliği yapmayı planlıyoruz. Doğu Akdeniz’le Mersin-İskenderun sahalarını onlara açabiliriz. Karadeniz’de de işbirliği yapabiliriz” dedi. Abdullayev buna karşılık, “Bu konuda tecrübeye sahibiz. Denizlerde 7 bin 800 metreye kadar indik. Akdeniz ve Karadeniz’de projeler yapabiliriz” dedi.
AZARİLER PARAYI TÜRK BANKALARDA TUTUYOR
Azerbaycan Milli Petrol Şirketi Socar, ülkenin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Geçen yıl 30 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz satışı gerçekleştirdi. Şirket aynı zamanda Azerbaycan Devlet Petrol Fonu’nun da en önemli gelir kaynağı. Azerbeycan Devlet Petrol Fonu’nda yaklaşık 35 milyar dolar bulunuyor. Azeriler bu paranın bir bölümünü TL olarak Türk bankalarında tutuyor. Socar Başkanı Abdullayev, “Bu fonun parasının bir bölümü Türk lirası mevduat olarak Türk bankalarında bulunuyor ancak rakam telaffuz edemem” diye konuştu.
Taner Yıldız, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin önemli olduğunu belirterek, “Bu özür enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek için dilenmedi. Ancak işbirliğinin önünü açtı. Makul ve mantıklı projeler için artık görüşebiliriz.” Yıldız, Güney Kıbrıs’ın hukuka saygılı ve adada herkese yarar sağlayacak bir tutum sergilemesi halinde işbirliğinin olabileceğini ifade etti.
ABD’YE SİTEM
Bakan Yıldız, nüklüer santral konusunda Amerikan yönetimine sitem etti. Türkiye’nin nükleer enerji üretimi konusunda Amerika’dan yeterince destek görmediğini ifade eden Yıldız, “Akkuyu Nükleer Santrali’nin ihale sürecinde Amerikalılar’la 3 kere görüştük. Westinghouse ve GE’nin bu süreçte rol almalarını istedik ancak olumlu yanıt alamadık. Bunu dördüncü çağrı olarak yorumlayabilirsiniz” değerlendrirmesini yaptı.