FİNANS

Müdürler SGK'yı 'kamyonla' götürdü

SGK, İstanbul'daki bu skandalla çalkalanıyor

Müdürler SGK'yı 'kamyonla' götürdü

Hürriyet, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde yaşanan skandalı ortaya koyan resmi yazıya ulaştı. İl Müdürlüğü’nden, SGK Başkanlığı’na geçtiğimiz 11 Temmuz’da çarpıcı bir yazı gönderildi. Yazıda, 3 il müdür yardımcısının da karıştığı iddia edilen yolsuzluk nedeniyle kurumun milyonlarca lira zarara uğratıldığı anlatıldı. Müfettiş görevlendirmesi talep edilen yazıda, ihale ile satılması gereken 180 kadar kamyon ve TIR’lık hurda malzemenin el altında satıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı belirtildi. Ancak yapılan satışlara dair kurum kasasına para girişi olmadı. SGK Başkanlığı konu ile ilgili müfettiş görevlendirdi, soruşturma sürüyor.

İLK BELİRLEMELERE GÖRE 180 TIR
Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü’nde yaşandığı iddia edilen ‘hurda reçete’ skandalının izini süren Hürriyet, konu ile ilgili hazırlanan resmi yazıya ulaştı. İstanbul İl Müdürlüğü’nce hazırlanan yazı 11 Temmuz’da SGK Başkanlığı’na gönderildi. Yazıda, yapılan önincelemeye göre, 160 kamyon veya TIR hurda kağıt, 2 kamyon bilgisayar ve 17 kamyon veya TIR eski demirbaş el altında satıldı. Zaman zaman da göstermelik ihaleler yapıldı. Olayın çok yönlü olduğu anlatılan yazıda, uğranılan zararın ise daha fazla olabileceğine ilişkin “Bu miktarın kapsamlı bir çalışma ile artabileceği...” ifadelerine yer verildi.

SUÇLANAN İSİMLER ÜST DÜZEY
Bu yılın başına kadar İstanbul’da il müdür yardımcısı olarak görev yapan M. Y, M.K ve E.U. ile bazı ihale komisyonu üyeleri ve bir kısım depo memurunun karıştığı iddia edilen olaylar dizisi şöyle yaşandı: SGK’nın yeni İstanbul İl Müdür ve yardımcıları geçtiğimiz mart ayı sonunda göreve geldi. Yeni yönetimle birlikte kurum görevlileri, eski, reçete, fatura, kullanılmayan bilgisayar ve demirbaşların kaldırıldığı depolarda incelemede bulundu. Amaç ise, Şişli’deki iki deponun boşaltılacak olmasıydı. Zira eski SSK ilaç Fabrikası ve Bomonti’deki deponun Ocak 2014’e kadar devredilmesi gerekiyordu.

İLK GÖZTEPE’DE FARKEDİLDİ
İlk gidilen yer Kadıköy Göztepe’deki depo oldu. Geçtiğimiz 12 Haziran’da gidilen depoda karşılaşılan tablo, yaşanan skandalın da ilk halkası oldu. Buradaki defterler üzerinde yapılan incelemede, depodan geçtiğimiz 15 Aralık’ta hurda yüklü iki kamyonun çıkış yaptığı belirlendi. Araçların plakası üzerinde yapılan sorgulamada C.K. firmasına ait oldukları belirlendi. Ancak, kurum kayıtlarına giren herhangi bir para görünmüyordu. Ziyaretçi defteri üzerinde yapılan incelemede, bu iki araç dışında 14 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında hurda yüklü 11 aracın daha çıkış yaptığı belirlendi. Yapılan incelemede, söz konusu araçlara, eski il müdür yardımcıları M.Y ve E. U.’nun talimatı ile çıkış yaptırıldığı belirlendi. Kurtköy’deki depoya bakıldığında ise 16 Kasım 2012’de hurda yüklü 5 aracın çıkış yaptığı, talimatın ise M.Y. tarafından verildiği belirlendi.

DEFTERLER TEKER TEKER ALINDI
Göztepe ve Kurtköy’deki incelemeden bir gün sonra da Bayrampaşa’daki depoya bakıldı. Bu depodaki ziyaretçi defteri kaydının ise 9 Nisan 2013’ten itibaren başladığı görüldü. Durum güvenlik görevlilerine soruldu. Alınan yanıt, eski defterin M.Y. tarafından alındığı, bir daha da geri verilmediği şeklinde oldu. Söz konusu depoda elde edilen 8 ayrı hurda çıkış tutanağından 7’sinin resmi satışlarda görülmediği belirlendi. Süreyyapaşa, Cibali, Tuzla’daki depolarda yapılan incelemelerde de benzer durumların yaşandığı, araç giriş-çıkışlarını gösteren defter ve kayıtların il müdür yardımcıları M.Y, M.K. ve eczacı M.E.K. tarafından belli tarihlerde alındığı tespit edildi.

SATIŞLAR KAYITLARA GİRMEDİ
Yapılan incelemelerde Bomonti’deki depoda, geçtiğimiz 13 Mart-27 Mart tarihleri arasında 85 TIR veya kamyonun çıkış yaptığı belirlendi. Ancak söz konusu hurdaların satışına ilişkin hiçbir kayda rastlanmadı. Yine aynı depoda Mart-Haziran 2012 döneminde 31 adet, eski SSK İlaç Fabrikası’ndan ise 38 hurda yüklü kamyon veya TIR’ın çıkış yaptığı belirlendi. Ancak sadece 10 araçlık hurdanın satışı kayıtlarda görünüyor. Yine Tuzla OSB’deki depodan çıkış yapan 9 TIR hurda kâğıda ilişkin de satış kaydının olmadığı anlaşıldı.
ÖNCE SATIŞ SONRA İHALE
Yapılan ön incelemede, düzenlenen ihalelerde de bir dizi usulsüzlüğün yapıldığı belirlendi. Buna göre, önce ihaleye konu mallar satıldı, daha sonra ihale düzenlendi. Örneğin 14 Haziran 2012’de hurda kâğıt ihalesi yapıldı. Komisyon başkanı İl Müdür Yardımcısı M.K. olurken, bir diğer il müdür yardımıcıs E.U. de komisyonun üç üyesinden biri oldu. İhalede 3 firmadan teklif geldiği kayıtlara yansıdı. Ancak ihale konusu hurda kâğıtlar, 2 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında teklif veren Y. Kâğıtçılık tarafından alınmıştı. Benzer şekilde düzenlenmiş 3 ayrı ihalenin daha olduğu belirlendi.

SUÇLANAN İSİMLER GÖREVDE
Suçlanan isimlerden üçü 6 ay kadar öncesine kadar il müdür yardımcısı konumundaydı. Söz konusu isimlerden M.Y. halen İstanbul’da bir ilçede SGK Merkez Müdürü, E.U. ise yine İstanbul’da müfettiş pozisyonunda. M.K. ise halen Ankara SGK’da İl Müdür Yardımcısı konumunda. Söz konusu isimlerden biri E.U. halen ulusal bir gazetede SGK ile ilgili yazılar yazıyor. Konu ile ilgili SGK Başkanlığı 4 ay kadar önce bir müfettiş görevlendirdi.
SGK: SORUŞTURUYORUZ
Hürriyet’e konuşan bir kaynak, soruşturmanın kapatılmak istendiğini öne sürerken, SGK Başkanlığı tarafından verilen bilgide ise soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü kaydedildi. SGK’dan yapılan açıklamada, konu ile ilgili bilgilerinin olduğunu, müfettiş görevlendirdiklerini, sürecin devam ettiği vurgulandı.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler