Petrol fiyatlarında Haziran ayından bu yana düşüş yüzde 24’ü buldu.
Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi büyük üreticiler, petrol fiyatlarının uzun bir süre mevcut düzeylerinde kalmasının bir sorun olmadığı yönünde açıklamalar yaparken, Venezuela OPEC’i "acil toplantı"ya çağırdı.
OPEC’in en büyük üyelerinden üretim kısıp fiyatların yükselmesini sağlayabileceği beklentilerini zayıflatan açıklamaların gelmesi üzerine fiyatlarda beklenen toparlanma olmadı. Irakta, IŞİD güçlerinin Musul’u alarak ilerlemeye başladığı Haziran ayında 115 dolara kadar çıkan Brent petrolünün varil fiyatı 88.22 dolara kadar gerilerken, ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 95.0 dolar düzeyine indi.
Üretimi büyük ölçüde artıran OPEC’in üye ülkeleri ortalama ihracat fiyatı 10 Ekim’de 86.43 dolar düzeyine gerileyerek, son dört yılın en düşük düzeyine çekildi.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN BÜYÜK ARTIŞ
OPEC Eylül’de petrol üretimini günde 30.47 milyon varile yakselterek, 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeye çıkardı. Örgütün en büyük üreticisi Suudi Arabistan’ın Eylül’deki günlük üretimi 107 bin varil ile 9.7 milyon varile yükseldi.
Kartelin toplam üretiminin üçte birine yakınını karşılayan Suudi Arabistan’ın yetkilileri, en azından bu yılın sonuna kadar petrol üretim miktarında bir indirime gitmeyi düşünmediklerini söylediler.
Kuveyt Petrol Bakanı Ali El Ömer, "Fiyatlardaki istikrarı sağlayacak ya da en azından önceki düzeylere çekecek bir yöntem varsa uygulamaktan çekinmeyiz" dedi. El Ömer, "(OPEC üyesi) Ülkelerin artık üretimlerini düşürecek marjları kalmadı" diye ekledi.
VENEZUELA’DAN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI
Özellikle Suudi Arabistan ve Kuveyt’in çıkışlarından sonra fiyatların yeniden 80 dolara doğru inişe geçmesi üzerine, Venezuela arz ve fiyatları konuşmak üzere OPEC’e 27 Kasım’da Viyana’da "acil toplantı" çağrısı yaptı.
Venezuela basını, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun, dışişleri bakanlığına acil toplantı için gerekli çağrı ve hazırlıkları yapması için talimat verdiğini yazdı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cezayir Enerji Bakanı Yusuf Yusufi de, fiyatlardaki gelişmeleri "sük?netle" karşıladıklarını, kendilerinin OPEC’ten henüz bir "acil toplantı" çağrısı almadıklarını söyledi.
PETROLDE DÜŞÜŞÜN OLASI ETKİLERİ
Petrol fiyatlarının, geçen Haziran ayından bu yana yüzde 24 gerilemesi üzerine, gözler Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Küresel piyasalardaki gelişmelere göre ayarlanan pompa fiyatlarındaki hareketlere bağlı olarak ulaşım maliyetlerinin de düşmesi bekleniyor.