FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Altın 2000 doları görecek"

Altın fiyatı nasıl bir seyir izleyecek? Altında rekor beklentisi gerçekçi mi? Herkes bunu merak ederken art arda 3 önemli rapor açıklandı.

"Altın 2000 doları görecek"

Merrill Lynch ve UBS'ten sonra kanadalı bir fon altının yeni rekorlar kıracağını açıkladı.

Altın fiyatları nasıl bir seyir izleyecek? Herkes bu soruyu merak ediyor. Bugün açıklanan verilere göre mayıs ayında yıllık bazda en çok kazandıran yatırım aracı külçe altın oldu. Dalgalı bir seyir izleyen ve küçük yatırımcıyı üzen altın fiyatlarıyla ilgili raporlar üst üste gelmeye devam ediyor. Altın rekor kıracak mı? İşte son tahminler...

1.800 dolara kadar yükseldikten sonra son aylarda hızla gerileyen ve 1.500 dolar sınırına dayanan altın için üst üste olumlu tahlinler gelmeye başladı. Merill Lynch, altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 2000 dolara yükseleceğini bu sabah açıkladı. Ardından UBS, "Altın al, bakır sat" diye rapor yayınladı. Bu önerilerin hemen ardından benzer bir tahmin de Kanadalı bir fondan geldi. Kanadalı fon yönetimi Sprott, altının yıl sonuna kadar yüzde 22 değer kazanarak bir rekor daha kırmasını bekliyor.

Kanadalı fon yönetimi şirketi Sprott Inc başkanı Eric Sprott, altının yavaşlayan küresel ekonomi ve kabaran borç krizi nedeniyle yıl sonuna kadar yüzde 22 ralli gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Altın, gümüş ve kıymetli, metal ağırlık fon yöneten Sprott, Bloomberg Toronto ofisindeki ropörtajında "Altına olan talebin aşağı yönlü hareketini düşünemiyorum. İçinde olduğumuz problem, finansal kaldıraç sorununun bende bir çözümü yok. Herkes borçtan kurtulmak istoyor ama boru ödeyen kimse yok." yorumunda bulundu. Sprott, hükümetlerin ekonomileri desteklemek adına teşviğe gitmesi ile enflasyonun yükselmesi sonucu güvenli liman arayan yatırımcının sarı külçeleri yukarı kaldırma şansının yüksek olduğunu düşünüyor. Altın son 11 yılda yatırımcısının yüzünü fazlasıyla güldürmüş olmasına rağmen 2012 yılında pek fazla değişim göstermeden seyrediyor.

Yatırımcının Avrupa'daki çalkantıya karşılık dolara sığınması ile sarı metal geçtiğimiz eylül ayında kırdığı 1,923.70 rekorunun yüzde 18 altında seyrediyor. 67 yaşındaki Sprott, konuyla ilgili "Benim tahminim altın yıl sonundan önce yeni zirveler yakalayacak. Asla unutmamamız gereken bir nokta var, altın 2000 yılından itibaren dünyanın tüm finansal piyasalarında havaya uçtu." Altının tekrar rekora koşması New York Comex'in dünkü kapanışından yüzde 22 yukarı çıkması anlamına geliyor ki ağustos teslimli altının onsu yüzde 0.3 kayıpla 1,575.70 dolardan alıcı buldu. Vadeliler yılın ilk altı ayında 2007 yılından beri en küçük yükseliş olan yüzde 2.4 değer kazancı yaşadı. Ağustos teslimli kontrat bugün ons başına 1,571.30 dolardan işlem görüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler