Yalçıntaş, “Acilen tüccarı güvenceye alacak bir mekanizma hayata geçirilmeli” dedi.
Başkan Yalçıntaş, çekte hapis cezasının kalkmasının ardından bir boşluk meydana geldiğini ve alınan tedbirlerin ise caydırıcı olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.
Çek Raporu Sistemi’nin ticaret hayatına yeni bir soluk getirdiğine, ancak yetersiz olduğuna işaret eden Yalçıntaş, “Mayıs ayında karşılıksız çıkan çek adedi 83 bin 80’e ulaştı. Ne yazık ki son iki yılın zirvesi. 2012 yılının toplamındaki rakam ise 344 bin 196. Bu ne demektir? Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çek oranı yüzde 56.4 oranında artmış. Ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu rakamlar artık çekte tehlike çanlarının çaldığını ifade ediyor” dedi.
Avrupa ve çevre ekonomiler başta olmak üzere, dünyadaki birçok ülke ekonomik krizlerle boğuşurken, Türkiye’nin ekonomide istikrarı yakaladığına ve büyük atılımlar yaptığına vurgu yapan Yalçıntaş, şunları söyledi:
“Türkiye’nin bugün, çek gibi hayati öneme sahip bir ödeme aracına her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Bir an evvel çekte yargıyı yormayacak, ancak ekonomiyi de aksatmayacak düzenlemelere gidilmeli. Çek sistemi raporunu faydalı bulsak da yeterli olmadığını rakamlardan görebiliyoruz.”
Çeke yeniden itibar kazandıracak sistemin “Mali Risk Sigortası” olduğunu hatırlatan Başkan Yalçıntaş, “Bu sistemde tüccar ödenmeme riskine karşı çekini sigortalatacak. Piyasada sigortalı çekler gönül rahatlığı ile elden ele dolaşabilecek. Çek karşılıksız çıktığı vakit, tüccar korkmayacak, çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek ve çarklar dönmeye devam edecek” diye konuştu.
Yalçıntaş, bu sigortanın maliyetinin de çekin tarafları arasında makul oranlarda paylaştırılması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Mali Risk Sigortası’nın devreye alınması için İTO olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Mayıs ayında takas odalarında mahsuplaşmaya ibraz edilen çek tutarı 25.7 milyar lira. Çek Türkiye için işte bu kadar önemli. Sıkıntı ortada. Hızla yeni adımlar atılması şart. Bu noktada ‘Mali Risk Sigortası’ sisteminin büyük fayda getireceğini düşünüyoruz.”