FİNANS

"Piyasanın ilacı güven"

Ekonomist Mehmet Cavlı, güven ortamının ekonominin omurgası olduğunu belirterek, "Önemli olan güvenilen iktisadi ortamı yakalamaktır" dedi.

"Piyasanın ilacı güven"

Cavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya piyasalarında iktisadi hayatta güven veren ülkelerin öncelikle iktisadi sağlam altyapıları ve paralarının gücüyle bu güveni aldıklarını ifade etti.

ABD'nin iktisadi gücünün petrol, maden, sanayi, teknoloji ve elektronik altyapı üzerine kurulduğuna işaret eden Cavlı, şöyle devam etti:
"Paranın gücü de eklenince ABD süper güç oldu. Çin, ABD'nin ve dünyanın yeniliklerini kopya ve taklit ekonomi kurarak geliştirdi. Dünya ekonomisinin ürettiklerini kopyaladı. Bir marka olarak Çin piyasasına yerleştirdi ve dünya ticaretinin önemli bir kısmına aynı ürünlerle sahip oldu. Çin, güvenilir iktisadi bir yapı kurdu. Ticari becerikliliğini de artırdı. Parasını da güvenilir paralar arasına yerleştirdi. Rusya ise sadece petrol, madenler ve doğal gaz zengini ülkedir. Kapalı bir iktisadi kutu görünümü veriyor. Kendine yeten bir ekonomik yapı düzenlendi. İktisadi gücü, kendine has önemli bir güç odağıdır. Üç önemli iktisadi yapısı olan ülkeler ve bütün dünya ülkeleri güvenli ortamları oluşturamadıkları sürece ekonomilerini ayakta tutamazlar. İktisadi refah iktisadi güvene dayanır."

Banka-müşteri, alacaklı-borçlu, devlet-vatandaş, amir-memur, işadamı-işçi arasında, komşular arası ve bütün insan ilişkilerinin güvene dayandığını ifade eden Cavlı, insanların, kurum ve kuruluşların konuştuklarıyla, ifadeleriyle, vaatleriyle bağdaşan bir duruş ve yapı içinde olmak zorunda olduğunu belirtti.

Güven yitirildiğinde verilecek toplumsal tepkilerin karşı tarafa yıkıcı olarak nüfuz edeceğine dikkati çeken Cavlı, "dünya ülkeleri 2008'den beri güvensiz bir iktisadi ortamda bulunduklarını düşünüyorlar. Tahmin edilemeyen iktisadi ortamı zamanı geldiğinde beyan ederek toplumlarını uyarıyorlar" dedi.

Hassas bir dönemden geçildiğini, güvenini ve güvenirliğini kaybeden toplumun dağılacağını bildiren Cavlı, önemli olanın toplumun birbirine olan güveni olduğunu, toplumun güvenen ve güvenilir ortamını sürekli yüksek tutmanın, vicdani ve kanuni yaşam tarzlarına güveni yerleştirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Güven ortamının ekonominin omurgası olduğunu ifade eden Cavlı, "Her zaman gemicinin istediği rüzgar esmeyebiliyor. Önemli olan güvenilen iktisadi ortamı yakalamaktır. Deniz ne kadar kabarık da olsa, rüzgar ne kadar kötü esse de, geminin güvenilir iş bilen, çalışkan, samimi ve tecrübeli insanlarla yönetilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler